FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Mam pewna zagwozdkę - czy szlachcic biorący pożyczkę w banku Gringotta wywoła duży skandal?
HOW MUCH CAN YOU TAKE BEFORE YOU SNAP?
Rigel Black
Zawód : Stażysta w Departamencie Tajemnic, naukowiec
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Kawaler
Wszystko to co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Wilkołak
Nieaktywni
Skandal niekoniecznie ale plotki odnośnie niewypłacalności rodu z całą pewnością!
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Dobry wieczór, przychodzę z bardzo ważnym pytaniem! A nawet dwoma
1. Czy pod fabuły pracownicze w moim przypadku można również podpiąć rozwijanie wiedzy z magipsychiatrii oraz prowadzenie własnych badań na potrzeby rozwoju swojej specjalizacji (oraz pisania książek, artykułów itp)?
2. 28.12.57 zabiliśmy dwóch zwolenników zakonu przy wyjściu kanałów. Czy mogę założyć, że ich ciała zostały znalezione następnego dnia, magicznie zabalsamowane i czekają sobie na mnie w prosektorium do 2 stycznia? Chcę sobie popatrzeć na mózgi, żeby jeszcze lepiej zrozumieć ich strukturę i efektywniej leczyć(i snuć ku chwale Czarnego Pana teorie, że zwolennicy niebieskiej strony są mniej inteligentni)
1. Czy pod fabuły pracownicze w moim przypadku można również podpiąć rozwijanie wiedzy z magipsychiatrii oraz prowadzenie własnych badań na potrzeby rozwoju swojej specjalizacji (oraz pisania książek, artykułów itp)?
2. 28.12.57 zabiliśmy dwóch zwolenników zakonu przy wyjściu kanałów. Czy mogę założyć, że ich ciała zostały znalezione następnego dnia, magicznie zabalsamowane i czekają sobie na mnie w prosektorium do 2 stycznia? Chcę sobie popatrzeć na mózgi, żeby jeszcze lepiej zrozumieć ich strukturę i efektywniej leczyć
{............................. }
Ce qu'on appelle une raison de vivre , est en
même temps une excellente raison demourir .
même temps une excellente raison de
1. tak;
2. tak
2. tak
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Witam serdecznie, mam drobne pytanie. Przy budowie postaci wyszczególniłam znajomość gaelickiego Finnie, na gaelicki szkocki oraz irlandzki i dopiero po czasie odkryłam, że one są w zasadzie takie same, tylko różnią się intonacją i odrobinę gramatyką. Czy w takim razie mogę zmienić znajomość językową na sam gaelicki i odzyskać ten jeden smutny punkt biegłości, czy też pozostaje mi: masz babo placek, jak nie sprawdzasz wszystkiego przy budowie karty? Będę wdzięczna za odpowiedź
Jak ja Cię obronię i po czyjej stronie
Stanąć mam dziś, gdy oczu wrogich sto?
Stanąć mam dziś, gdy oczu wrogich sto?
Jeżeli są różnice, to nie jest to dokładnie to samo. Postaci miały w kartach dialekty szkockie i irlandzkie, z reguły pojedyncze, ale rozdzielone. U postaci językoznawcy taki podział miałby sens. Fin jednak pewnie mogłaby się po prostu dogadać z czarodziejami posługującymi się dialektem irlandzkim przy pomocy szkockiego. Najwłaściwszą drogą do usunięcia tego punktu byłoby zgłoszenie zapomnienia dialektu irlandzkiego, choćby przez częstsze korzystanie ze szkockiego.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Czy i gdzie można poprosić o zmianę MG interweniującego w wątku? W związku z tym, że na początku mojej gry ta osoba miała do mnie wiele pretensji związanych z relacjami z innymi postaciami, zachodzi duże ryzyko braku obiektywizmu. Szczególnie, że powiadomienie o odpisie wywołało poruszenie wśród znajomych wspomnianego MG i przyklaskiwanie od strony osób, które ewidentnie mają problem do mnie jako gracza.
{............................. }
Ce qu'on appelle une raison de vivre , est en
même temps une excellente raison demourir .
même temps une excellente raison de
Niestety, nie ma takiej możliwości, wybór mistrzów gry zwykle wynika z ich aktualnej dyspozycyjności i możliwości. Zapewniam, że każdy z nich stara się być jak najbardziej obiektywny w swojej ocenie i jak najbardziej rzetelny w swoim działaniu, niezależnie od osobistych sympatii i doświadczeń z konkretnymi użytkownikami. Jako mistrzowie gry musimy oddzielać pełnione przez nas obowiązki od łączących nas z graczami relacji, by zminimalizować ryzyko niesprawiedliwego traktowania. Mistrz gry, który podjął się interwencji jest na okresie próbnym, wierzymy, że zrobi wszystko, by jak najlepiej ją przeprowadzić. Nie martwiąc się zawczasu, w razie jakichkolwiek nieprawidłowości w wątku zapraszam do kontaktu. Na reakcje graczy w powiadomieniach niestety nie mamy najmniejszego wpływu...
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
przepraszam, jednak wpadam...
Czy w drzewkach biegłości organizacji bonus "po wydaniu 5 PB na filar (załóżmy) Ducha postać uzyskuje..." dotyczy punktów wydanych łącznie z tymi wydanymi na otwarcie filaru, czy na same zdolności w obrębie filaru?
Przykładowo - otwieram filar Ducha za 2, czy aby otrzymać profit mam wydać 3 na zdolności w filarze (2+3=5), czy otwarcie się nie liczy i mam wydać 5 pkt na zdolności w obrębie danego filaru (otwieram za 2, wydaję 5 na zdolności = łącznie wydałam 7, ale otwarcie się nie liczy)?
Czy w drzewkach biegłości organizacji bonus "po wydaniu 5 PB na filar (załóżmy) Ducha postać uzyskuje..." dotyczy punktów wydanych łącznie z tymi wydanymi na otwarcie filaru, czy na same zdolności w obrębie filaru?
Przykładowo - otwieram filar Ducha za 2, czy aby otrzymać profit mam wydać 3 na zdolności w filarze (2+3=5), czy otwarcie się nie liczy i mam wydać 5 pkt na zdolności w obrębie danego filaru (otwieram za 2, wydaję 5 na zdolności = łącznie wydałam 7, ale otwarcie się nie liczy)?
intellectual, journalist
little spy
little spy
Steffen Cattermole
Zawód : młodszy specjalista od klątw i zabezpieczeń w Gringottcie, po godzinach reporter dla "Czarownicy"
Czystość krwi : Półkrwi
I like to go to places uninvited
OPCM : 30 +7
UROKI : 5
TRANSMUTACJA : 35 +4
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 16
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Otwarcie się liczy
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Dzień dobry! Mam kilka pytań odnośnie mechaniki krawiectwa.
1. Czy istnieje możliwość odszycia jednego z komponentów szaty w celu przyszycia innego? Jeśli tak, co wtedy dzieje się z odszytym komponentem - ulega zniszczeniu czy można wykorzystać go ponownie przy innym projekcie, chociażby z przykładowym obniżeniem bazowej wytrzymałości szaty?
2. Czy elementy typu ozdobne pasy lub goblini galon można doszyć do stworzonej już szaty? Co dzieje się wtedy z bonusami do kości? Można je doliczyć do istniejących statystyk?
3. Czy przeszycie szaty, której "żywotność" spadła do zera oznacza wykorzystanie nowych komponentów czy jest to po prostu kwestia rzutu?
1. Czy istnieje możliwość odszycia jednego z komponentów szaty w celu przyszycia innego? Jeśli tak, co wtedy dzieje się z odszytym komponentem - ulega zniszczeniu czy można wykorzystać go ponownie przy innym projekcie, chociażby z przykładowym obniżeniem bazowej wytrzymałości szaty?
2. Czy elementy typu ozdobne pasy lub goblini galon można doszyć do stworzonej już szaty? Co dzieje się wtedy z bonusami do kości? Można je doliczyć do istniejących statystyk?
3. Czy przeszycie szaty, której "żywotność" spadła do zera oznacza wykorzystanie nowych komponentów czy jest to po prostu kwestia rzutu?
and the lust for life
keeps us alive, 'cause we're the masters of our own fate, we're the captains of our own souls, there's no way for us to come away, 'cause boy we're gold, boy we're gold.
Trixie Beckett
Zawód : krawcowa, gospodyni w Warsztacie
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Panna
I'll ignite the sun just like the spring has come.
flames come alive.
flames come alive.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Czarownica
Nieaktywni
Trixie,
1. Można odszyć od szaty jeden z komponentów, ale po odszyciu nie będzie się on już nadawał do ponownego użytku.
2. Można, ale wtedy należy szatę traktować jako przeszytą na nowo i raz jeszcze wykonać wszystkie rzuty kośćmi. Zgodnie z mechaniką krawiectwa, takiego przeszycia można dokonać raz na każdy poziom biegłości krawiectwa.
3. Odpowiedź na to pytanie znajduje się wprost w mechanice:
1. Można odszyć od szaty jeden z komponentów, ale po odszyciu nie będzie się on już nadawał do ponownego użytku.
2. Można, ale wtedy należy szatę traktować jako przeszytą na nowo i raz jeszcze wykonać wszystkie rzuty kośćmi. Zgodnie z mechaniką krawiectwa, takiego przeszycia można dokonać raz na każdy poziom biegłości krawiectwa.
3. Odpowiedź na to pytanie znajduje się wprost w mechanice:
W przypadku zużycia przekraczającego 75% wytrzymałości do zaszycia szaty wymagany jest nowy komponent - tożsamy ze zniszczonym.
I came and I was nothing
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
Czystość krwi : Mugolska
jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
OPCM : 30 +5
UROKI : 10
TRANSMUTACJA : 10 +3
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 30
SPRAWNOŚĆ : 25
Zakon Feniksa
Dobry wieczór! Przychodzę z pytaniem odnoszącym się do jednego z artefaktów ze sklepiku mistrza gry. Mianowicie chodzi mi o czarę goryczy. Wedle jej opisu, należy odprawić stosowny rytuał, jednak nie byłam w stanie zlokalizować, gdzie jest opis takowego rytuału oraz co jest ewentualnie jeszcze do niego wymagane. Toteż przychodzę z pytaniem, czy istnieje gdzieś na forum opis takowego rytuału (i go przeoczyłam)? Czy opisane wymagane "kości" muszą być w liczbie mnogiej czy wystarczyć może np. czaszka albo chociażby jedna kość przedramienia lub paliczek?
Rytuał nigdzie nie jest opisany, możesz stworzyć w narracji taki, jak ci się podoba. Kości nie muszą być w liczbie mnogiej, może być jedna, ale sensowne byłoby założenie, że im ich więcej tym większa szansa na powodzenie przywołania zmarłego (bez przesady jednak, by układać na półmisku cały szkielet).
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Projekty obejmują tworzenie nowych przedmiotów, zaklęć, eliksirów, pisanie książek, leczenia chorób, naprawę przedmiotów i inne działania wymagające długotrwałego działania. Każdy projekt, przed jego umieszczeniem, winien zostać skonsultowany z mistrzem gry.
Koszta badań muszą zostać uiszczone przed ich rozpoczęciem. Wynoszą stałą opłatę ustaloną z mistrzem gry. Więcej na ten temat można przeczytać w tym temacie.
Od dłuższego czasu nurtuje mnie pewna kwestia. Jako, że moja druga postać ma zajmować się budowaniem łodzi to czy to będzie działać bardziej jako zwykłe wątki i opowiadania prackowe czy właśnie jako badania naukowe w liczbie dwóch, za które musiałbym zapłacić ustaloną z MG cenę?
ST wyłowienia ryby wędką jest zależne od jej siły. ST należy pokonać rzutem na zwinność
(statystykę mnożymy przez 2).
Oznacza to kolejny rzut kością k100 i dodanie podwojonej zwinności czy samą podwojoną zwinność?
I want to feel the sun shine
On my face like a new day's just begun
And I'll steal a moment's fun
And reflect on all those days long dead and gone
On my face like a new day's just begun
And I'll steal a moment's fun
And reflect on all those days long dead and gone
Volans Moore
Zawód : Smokolog
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Kawaler
Oh I still can remember a time when it wasn't like this