Wątek służy akceptacji wątków, za które postaci rzucają kością i zbierają punkty w swoich skrytkach bankowych. Rzutu można dokonać po tym, jak pod postem pojawi się akceptacja. Zgłoszenia, jak zawsze, należy dokonać z konta, z którego odgrywany jest wątek.
Z tematu Finanse: "Wątek musi składać się z co najmniej pięciu postów liczących co najmniej 300 słów każdy. Musi on opierać się na pełnionej profesji albo funkcji lub związanym z nią samorozwoju, niekoniecznie mając związek z otrzymywanym wynagrodzeniem. Musi być to jednak działalność zgodna z profilem postaci i być realna w znaczeniu fabularnym. Oznacza to, ze polityk, pracownik Ministerstwa Magii, czy inne reprezentatywne zawody, a także uzdrowiciele, alchemicy i naukowcy ściśle ukierunkowani, przedsiębiorcy kierujący własnym biznesem, czy też każdy, kto poświęca swojej codziennej profesji co najmniej osiem godzin dziennie codziennie, nie ma w życiu czasu ani potrzeby na podejmowanie się pracy dorywczej. Jest to subiektywnie weryfikowane przez mistrza gry przy akceptacji wątków.
Należy mieć na uwadze, że rozliczanie się z pracy dorywczej opóźni rozwój zawodowy postaci i będzie kontrargumentem wobec rozwoju jej wiodących statystyk lub biegłości ukierunkowanych pod pełnioną profesję.
Profesja ma znaczenie szerokie: może obejmować działalność nielegalną, w tym kradzieże, a także działalność charytatywną lub po prostu reprezentatywną, jeżeli wynika to z profilu i sensu postaci. Otrzymywane punkty majętności mogą być wynagrodzeniem postaci, jej dochodem, kradzionymi pieniędzmi lub podarowanymi przez członka rodziny."
W trakcie jednego okresu fabularnego można zgłosić nie więcej, niż pięć wątków.
Przypominamy, że post z opowiadaniem dotyczącym pracy zgłasza się w wątku z doświadczeniem.
- Kod:
[b]Imię i nazwisko[/b]:
[b]Fabularna data wątku[/b]:
[b]Opis wątku[/b]: co dokładnie dzieje się w wątku? dlaczego uważasz, że to wątek, za który możesz rzucić kością?
[b]Link do rozgrywki[/b]: link do wątku
Fabularna data wątku: 17.09.1957
Opis wątku: Pan Sallow spotyka się z Aquilą w kawiarni gdzie omawiają kwestie wydania przez nią książki. Omawiają kwestie dotyczące samej publikacji, promocji, a także poglądów rówieśników Aquili i tego jak można na nich wpłynąć.
Link do rozgrywki: link do wątku
+
A występków szkaradność lub cnoty przykłady,
Te obrzydłe, te święte zostawują ślady.
Fabularna data wątku: 26-09-1957
Opis wątku: Anthony jest zakłopotany zatruciami spowodowanymi wypiciem jego wódki. Wynajmuje pannę Burroughs, aby ta sprawdziła co powoduje zatrucia. Towarzyszy jej podczas całego procesu i wyjaśnia jej jak przebiega proces destylacji, żeby ta mogła sprawdzić czy za zatrucie nie jest odpowiedzialny jakiś składnik (lub nieoczyszczona aparatura). Razem odkrywają, że przy alkoholu majstrowała osoba trzecia i planują jak złapać parszywca na gorącym uczynku.
Link do rozgrywki: https://www.morsmordre.net/t5799p45-pokoj-dzienny#278612
+
да сам Богд'о сјеме твоје.
Ја бих знао гдје бих цвао,
мојој драгој под пенџере.
Кад ми драга иде спати,
каранфил ће мирисати,
моја драга уздисати
Fabularna data wątku: 10 VII ‘57
Opis wątku: Cillian wykonując zlecenie dla Carringtona, sprowadza do kraju dwie czupakabry i dostarcza je w umówione miejsce. Wbrew oczekiwaniom to nie dyrektor cyrku fatyguje się po zwierzaki, a młody chłopak przedstawiający się tym samym nazwiskiem. Po rozmowie z Marcelem i odebraniu zapłaty, każdy idzie w swoją stronę.
Link do rozgrywki: tu
+
Ma barwę nocy…
Krok wstecz to krok wstecz
Fabularna data wątku: 10 lipca 1957
Opis wątku: Safiya trafia czkawką teleportacyjną do szpitala, gdzie opowiada Zachary'emu o swojej przypadłości. Uzdrowiciel zabiera ją na swój oddział i podejmuje kroki w celu czasowego obniżenia zdolności magicznych czarownicy, by czkawka nie była zbyt silna. Przepisuje odpowiednie eliksiry oraz zalecenia, aby dotrwać do końca choroby przechodząc jak najmniej niechcianych teleportacji.
Link do rozgrywki: lhttps://www.morsmordre.net/t18p15-klatka-schodowa#277009
+
I don't care about
the in-crowd
Fabularna data wątku: 16 VIII
Opis wątku: Cedric odzywa się do Maeve, by ta pomogła mu z odnalezieniem, a następnie uwolnieniem i sprowadzeniem do domu zaginionej dziewczyny, Carolyn. Po niemalże dwóch tygodniach udaje im się zlokalizować czarownicę na obrzeżach jednej z miejscowości wyspy Achill, gdzie w końcu uwalniają ją z rąk porywacza.
Link do rozgrywki: tutaj
+
Fabularna data wątku: 14 VII
Opis wątku: stały klient Borgina&Burke'a zamawia wykonanie kopii talizmanu, który uległ zniszczeniu; Borgin prosi o pomoc lady Burke, brakuje mu bowiem jeszcze praktyki, by samodzielnie stworzyć talizman z runą łupieżcy umysłu; przybywa do Durham Castle i wspólnie z lady przygotowują zamówienie
+
i ache in a language so old that even the earth no longer remembers; so dead that it has returned to dust
you're not alive either
you're a ghost with
a beating heart
Fabularna data wątku: 14.07.957
Opis wątku: Calder Borgin prosi o pomoc przy stworzeniu talizmanu Łupieżcy umysłu na zlecenie od stałego klienta sklepu. Lady Burke pomaga w zrobieniu artefaktu oraz chętnie się dzieli swoją wiedzą z Borginem odnośnie talizmanów i ich wytwarzania.
Link do rozgrywki: Tutaj
+
'cause I won't
Fabularna data wątku: 6 sierpnia
Opis wątku: Młody Rineheart od lat buduje swoją renomę zajmując się dziedziną Łamania Klątw i Uroków. Otrzymując list od angielskiej Lady Primrose Burke, odpowiedział na wezwanie dotyczące tajemniczego artefaktu. Wędrowiec Snów jak zwano go potocznie, należał do silnych przedmiotów o niezbadanej mocy. Przechodząc z rąk do rąk został obarczony źle nałożonymi zabezpieczeniem, niepoprawnie dobranymi runami, klątwą, której mężczyzna musiał się pozbyć. Współpracując ze swoją towarzyszką, wyjaśnił cały, rozpoznany wcześniej proces. Udzielając nauk, korzystając z wieloletniego doświadczenia pozbył się blokującej klątwy ujawniając prawdziwą moc zaklętej biżuterii. Wyjaśnił również jak młoda dama powinna postępować z wisiorem w kolejnych etapach, chcąc korzystać z jego właściwości poprawnie i bezpiecznie.
+
My biggest fear is that eventually you will see me, that way I will see
myself
podróż groźną, rzucił wyzwanie wzburzonemu morzu?
Fabularna data wątku: 24 lipca
Opis wątku: rozważając wszelkie za i przeciw, zatrudniam nową atrakcję Wenus
Link do rozgrywki: ulala
+
Chociaż wiem, że już nic
Mnie nie czyni człowiekiem
Fabularna data wątku: 24 lipca
Opis wątku: zdobywam nową pracę w prestiżowym miejscu Wenus jako muzyk
Link do rozgrywki: hoho
+
Gdziekolwiek jesteś
- bądź przy mnie
Cokolwiek czujesz
- czuj do mnie
Jakkolwiek nie spojrzysz
- patrz na mnie
Czymkolwiek jest miłość
- kochaj się we mnie
na weekend.
A ty mi chciałaś
serce oddać,
na wieczność
Fabularna data wątku: 1 VIII
Opis wątku: Chwytam się każdej pracy, także fizycznej, więc kiedy mój dawny znajomy, starszy pan z problemami zdrowotnymi, szukał kogoś kto wyremontuje mu piętro dla jego wnuczków poprosiłem Williama do pomocy i obaj podjęliśmy się tego zadania. Byłem pomocnikiem majstra, pod jego okiem remontowałem pokoje za troszkę galeonów.
+
Imię i nazwisko: Cedric Dearborn
Opis wątku: Magiczna Policja ma teraz na głowie inne zajęcia, niż zaginione czarownice nie do końca czystej krwi, lecz jej zmartwiony ojciec szukał kogoś, kto zna się na rzeczy i mu pomoże - podjąłem się tego zlecenia, poprosiłem Maeve o pomoc, bo ma doświadczenie w zdobywaniu informacji. Przeprowadziliśmy krótkie śledztwo i dotarliśmy do dziewczyny, która okazała się paść ofiarą porwania - odbiliśmy ją i odeskortowaliśmy do domu, a jej ojciec nagrodził nas zapłatą.
+
becomes law
resistance
becomes duty
Fabularna data wątku: 1 VIII
Opis wątku: Billy i Cedric udają się do Doliny Godryka, by wspólnie wyremontować pokój w domu pana Thompsona - niegdyś sąsiada Cedrica, a obecnie dobrego znajomego, który ze względu na problemy z kręgosłupem nie może przeprowadzić prac samodzielnie. Podejmują się postawienia ścianki działowej w jednym z pomieszczeń i tym samym przedzielenia go na dwa mniejsze; w trakcie pierwszej wizyty przygotowują pokój, przesuwając meble i pozbywając się starej tapety, a także zbijają z krawędziaków ramę na dodatkowe drzwi i wybijają na nie odpowiedni otwór.
+
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
Fabularna data wątku: 10 sierpnia
Opis wątku: Przychodzę do Burke'ów, żeby pożalić się, że ich opium mi nie schodzi i renegocjować naszą umowę #biznesy
+
Chociaż wiem, że już nic
Mnie nie czyni człowiekiem
Opis wątku: Borgin przygotowuje się do zaklęcia przedmiotu na zamówienie. W jednej z ksiąg dowiaduje się, iż do tej klątwy najlepiej wykorzystać krew, którą pozyska się w rytuale przeprowadzonym w trakcie ostatniej kwadry Księżyca. W tym celu kontaktuje się z panną Chang, która przybywa na umówione miejsce na cmentarzu - w towarzystwie mugolki, na której Borgin przeprowadza zabieg flebotomii, pozyskując ingrediencję.
+
Imię i nazwisko: Calder Borgin
Fabularna data wątku: 30 IX
Opis wątku: Borgin nie może już dłużej odwlekać w czasie wykonania zamówienia, do którego potrzebuje plugawej ingrediencji roślinnej, ailhotsy. Z powodu problemów z dostawami do Londynu, roślina jest niedostępna w stolicy. Jeden z jego klientów wspomina mu o miejscu, do którego z całego kraju przybywają zielarze w poszukiwaniu unikatowych okazów. Wybiera się więc do Linne Mhoireibh, gdzie wspólnie ze spotkaną nieznajomą udaje im się odnaleźć poszukiwane rośliny. Późno kwitnąca odmiana ailhotsy rośnie w wilgotnym, zaciemnionym miejscu, w pobliżu morskiej groty.
+
i ache in a language so old that even the earth no longer remembers; so dead that it has returned to dust
you're not alive either
you're a ghost with
a beating heart
Fabularna data wątku: 23 lipca
Opis wątku: Hagrid na polecenie Pani Boyle ochrania dziewczyny pracujące w Parszywym Pasażerze. Co prawda nie wie do końca co one tam robią - co wyjaśnia mu Rain, ale i tak jest dumny bo wyrzucił jednego klienta, który dusił miłą panią.
+
Imię i nazwisko: Rubeus Hagrid
Fabularna data wątku: 7 sierpnia
Opis wątku: Hagrid spotyka Lunę w pubie w Londynie i ochrania ją przed napastującym typkiem, potem odprowadza do domu by nic się jej nie stało.
+
No i idę z tym brzemieniem ku Golgocie
Co ja pieprzę idę przecież w
jasną dal