FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Cześć!
Do kogo najlepiej pisać w sprawie projektów biznesowych?
Do kogo najlepiej pisać w sprawie projektów biznesowych?
Zlata Raskolnikova
Zawód : Komornik i najemniczka po godzinach
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowa
Wisi mi kto wisi na latarni
A kto o nią się opiera
A kto o nią się opiera
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Półgoblin
Nieaktywni
Volans, jeśli to ma być po prostu wykonywanie zawodu postaci to może budować łodzie w obrębie swoich obowiązków, przez wątki i opowiadania prackowe, nie musi za to nic płacić. Jeśli chcesz stworzyć łódź fizycznie z jakiegoś powodu, mieć z niej jakieś realne, mechaniczne profity, użyteczność albo po prostu zbudować z projektu dla siebie w innych celach (nic nie przychodzi mi do głowy, ale może masz jakiś plan) - możesz do tego użyć projektu.
Tak, jest to kolejny rzut z dodaniem podwojonej zwinności.
Zlata, jeśli chcesz nas sponsorować to możesz do mnie. A jeśli chodzi o inwestycje to możesz do dowolnego mistrza gry.
Tak, jest to kolejny rzut z dodaniem podwojonej zwinności.
Zlata, jeśli chcesz nas sponsorować to możesz do mnie. A jeśli chodzi o inwestycje to możesz do dowolnego mistrza gry.
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Nie wiem czy to pora czy co ale przestałam umieć czytać tabelkę odnośnie odległości związanej z polowaniem, a tą z rzutem do celu
Wylosowałam na polowaniu odległość na k60 = 20 oczek, oznacza to 20 metrów
Czy to oznacza, ze st do osiągnięcia rzutu zgodnie z tą tabelką to 60? Czy powinnam uważać 20 za st do osiągnięcia?
Czy wyrzucenie na k60 więcej niż 30 oczek to pszypau i trzeba liczyć to jako odległość uniemożliwiającą polowanie?
Co jak w pierwszej turze polowania na kopytne nie uda mi się trafić to st strzału się zwiększa i jak np uda mi się trafić w 2 turze, to w 3 odległość się zmniejsza, a potem od 4 rośnie od nowa?
Wylosowałam na polowaniu odległość na k60 = 20 oczek, oznacza to 20 metrów
Czy to oznacza, ze st do osiągnięcia rzutu zgodnie z tą tabelką to 60? Czy powinnam uważać 20 za st do osiągnięcia?
Czy wyrzucenie na k60 więcej niż 30 oczek to pszypau i trzeba liczyć to jako odległość uniemożliwiającą polowanie?
Co jak w pierwszej turze polowania na kopytne nie uda mi się trafić to st strzału się zwiększa i jak np uda mi się trafić w 2 turze, to w 3 odległość się zmniejsza, a potem od 4 rośnie od nowa?
Find your wings
Hejo,
czy do osiągnięcia Deflorator (zagraj wątek z 5 różnymi graczami w przeciągu miesiąca od ich akceptacji), można podpiąć wątki na myślodsiewni rozpisane z nowymi graczami, czy w grę wchodzą tylko te na obecnej fabule?
czy do osiągnięcia Deflorator (zagraj wątek z 5 różnymi graczami w przeciągu miesiąca od ich akceptacji), można podpiąć wątki na myślodsiewni rozpisane z nowymi graczami, czy w grę wchodzą tylko te na obecnej fabule?
Tatiana Dolohov
Zawód : emigrantka, pozowana dama
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
wanderess, one night stand
don't belong to no city,
don't belong to no man
I'm the violence in the pouring rain
don't belong to no city,
don't belong to no man
I'm the violence in the pouring rain
OPCM : 17
UROKI : 16 +2
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 7 +3
ZWINNOŚĆ : 7
SPRAWNOŚĆ : 8
Genetyka : Czarownica
Sojusznik Rycerzy Walpurgii
Czy w związku z tym, że twórca opisu rodu Potter jest dawno na emeryturze, a ja wpadłam na pomysł przerobienia go - mogę to zrobić i przesłać któremuś z adminów czy raz napisany ród staje się taki i kropka?
and in our hearts
we still pray for sons and daughters
Margaret Potter
Zawód : archiwistka i zielarka
to the outside the dead leaves
they're on the lawn
before they died
had trees to hang their hope
they're on the lawn
before they died
Genetyka : Czarodziej
Nieaktywni
Czarodziejskie dzieci otrzymują wiek * 2 PB, od 11 do 17 urodzin dostają dodatkowo 6 PB na każde urodziny.
6pb przysługuje postaciom, które w toku gry będą miały urodziny, czy z poziomu tworzenia postaci także?
Jak wygląda kwestia namiaru na dzieci w przypadku wydalenia z Hogwartu? Jak to pogodzić z faktem, że postaci krwi mugolskiej nie są mile widziane obecnie w tej szkole?
6pb przysługuje postaciom, które w toku gry będą miały urodziny, czy z poziomu tworzenia postaci także?
Jak wygląda kwestia namiaru na dzieci w przypadku wydalenia z Hogwartu? Jak to pogodzić z faktem, że postaci krwi mugolskiej nie są mile widziane obecnie w tej szkole?
Anthony, tak, zgodnie z tą tabelką ST wynosi 60. Rzuty powyżej 30 należy rozpatrywać jako odległość niemożliwą do pobicia i ustrzelenia zwierzyny.
Tatiana, można.
Margaret, za zgodą wszystkich aktywnych członków rodziny można.
Abraxas, z poziomu karty również. Do zdania SUMów namiar na różdżkach występuje, wydalenie ze szkoły przed tym czasem wiąże się z przełamaniem różdżki (i usunięciem namiaru, czarodziej nie jest zdolny do czarowania). Po SUMach namiar raczej nie występuje, uczniowie mogą zakończyć edukację na tym etapie. W przypadku dzieci pochodzenia mogolskiego w obecnej sytuacji mogą być nauczane w domach, ale w ich przypadku namiar także występuje.
Większe zwierzęta (wszystkie kopytne, garboróg) wymagają dwóch celnych strzałów. Ponieważ pierwszy rani zwierzę, ST drugiego obniża się o połowę i rośnie dopiero od trzeciej, nie drugiej próby.
Tatiana, można.
Margaret, za zgodą wszystkich aktywnych członków rodziny można.
Abraxas, z poziomu karty również. Do zdania SUMów namiar na różdżkach występuje, wydalenie ze szkoły przed tym czasem wiąże się z przełamaniem różdżki (i usunięciem namiaru, czarodziej nie jest zdolny do czarowania). Po SUMach namiar raczej nie występuje, uczniowie mogą zakończyć edukację na tym etapie. W przypadku dzieci pochodzenia mogolskiego w obecnej sytuacji mogą być nauczane w domach, ale w ich przypadku namiar także występuje.
na krew
Dzień dobry, to jeszcze raz ja. Mam kolejne pytanie odnośnie mechaniki krawiectwa. Stworzyłam szatę z dwóch komponentów, zamierzam doszyć do niej trzeci - dobrze rozumiem (bo wolę po prostu upewnić się dwa razy niż coś źle zinterpretować, wybaczcie!), że nie wystarczy, że rzucę kością na st tego jednego komponentu, a rzucam jakby na całokształt zsumowanego ST szaty z uwzględnieniem poprzednio wykorzystanych ingrediencji? Jak wygląda sytuacja z kośćmi bonusu - czy też rzucam na wszystko od nowa, czy doliczam tylko to, co wynika z ostatniego komponentu, który zamierzam wykorzystać?
+ Czy mogę doszyć komponent do szaty, którą w wątku ma przy sobie postać, bez konieczności przekazywania mi jej w temacie rzemiosła?
+ Czy mogę doszyć komponent do szaty, którą w wątku ma przy sobie postać, bez konieczności przekazywania mi jej w temacie rzemiosła?
and the lust for life
keeps us alive, 'cause we're the masters of our own fate, we're the captains of our own souls, there's no way for us to come away, 'cause boy we're gold, boy we're gold.
Trixie Beckett
Zawód : krawcowa, gospodyni w Warsztacie
I'll ignite the sun just like the spring has come.
flames come alive.
flames come alive.
Nieaktywni
Dzień dobry
Dokładnie tak - ST doszycia trzeciego komponentu do szaty wynosi tyle, ile wynosiłoby uszycie szaty ze wszystkich trzech komponentów. Kości bonusowych się w takim przypadku nie przerzuca od początku - a jedynie dorzuca te, które wynikają z doszywanego, trzeciego komponentu.
Możesz, jeśli postać ma szatę przy sobie, to nie ma potrzeby przekazywania jej.
Dokładnie tak - ST doszycia trzeciego komponentu do szaty wynosi tyle, ile wynosiłoby uszycie szaty ze wszystkich trzech komponentów. Kości bonusowych się w takim przypadku nie przerzuca od początku - a jedynie dorzuca te, które wynikają z doszywanego, trzeciego komponentu.
Możesz, jeśli postać ma szatę przy sobie, to nie ma potrzeby przekazywania jej.
I came and I was nothing
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Żonaty
jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
OPCM : 30 +5
UROKI : 10
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 10 +3
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 30
SPRAWNOŚĆ : 25
Zakon Feniksa
Dziękuję bardzo!
and the lust for life
keeps us alive, 'cause we're the masters of our own fate, we're the captains of our own souls, there's no way for us to come away, 'cause boy we're gold, boy we're gold.
Trixie Beckett
Zawód : krawcowa, gospodyni w Warsztacie
I'll ignite the sun just like the spring has come.
flames come alive.
flames come alive.
Nieaktywni
Pytanie czysto orientacyjne, przepraszam za zawracanie głowy Ale jeśli planuję drobną akcję/inicjatywę na terenie Londynu, która być może będzie miała konsekwencje - pozytywne, albo wręcz przeciwnie - to czy mogę ją na spokojnie odgrywać z lusterkiem i dać ewentualnie rezultat mg do wglądu, czy lepiej by było ustalić to z mg prywatnie, zanim wezmę się za cokolwiek? Brzmi głupiutko, ale to moja pierwsza postać sojusznicza i nie wiem, co mogę a czego nie
Jak ja Cię obronię i po czyjej stronie
Stanąć mam dziś, gdy oczu wrogich sto?
Stanąć mam dziś, gdy oczu wrogich sto?
Dzień dobry,
Jeśli mamy metamorfomaga, który zmienia swoją płeć, przyjmijmy z kobiety na mężczyznę, to czy ma ona penisa? Czy on działa, czy jest w stanie zapłodnić kobietę? Koleżanka pyta.
Jeśli mamy metamorfomaga, który zmienia swoją płeć, przyjmijmy z kobiety na mężczyznę, to czy ma ona penisa? Czy on działa, czy jest w stanie zapłodnić kobietę? Koleżanka pyta.
I am the storm and I am the wonder
And the flashlights nightmares
And sudden explosions
And the flashlights nightmares
And sudden explosions
Prudence Macmillan
Zawód : Specjalista ds. morskich organizmów
Czystość krwi : Szlachetna
With wild eyes, she welcomes you to the adventure.
Nieaktywni
Finley, możesz na spokojnie rozgrywać z lusterkiem i zgłosić zakończony wątek w temacie Spokojnie, jak na wojnie. Rezultat oceni mistrz gry w podsumowaniu. Jeśli się wahasz lub jest to coś, z czym nie jesteś pewna możesz przegadać koncept z dowolnym mistrzem gry w każdej chwili, nie potrzebujesz też sztywnego planu.
Prudence, nie ma i nie jest w stanie.
Prudence, nie ma i nie jest w stanie.
na krew
Heloł, itz mi agejn.
Mam pytanie co do zaopatrzenia:
W kategorii II udało mi się wylosować "50 - landrynki - jedna sztuka". Czy mam to rozumieć jako jedna sztuka = puszeczka landrynek czy jedna sztuka = jedna landrynka położona na dłoni? Bo niby landrynki, ale jednak landrynka .
Mam pytanie co do zaopatrzenia:
W kategorii II udało mi się wylosować "50 - landrynki - jedna sztuka". Czy mam to rozumieć jako jedna sztuka = puszeczka landrynek czy jedna sztuka = jedna landrynka położona na dłoni? Bo niby landrynki, ale jednak landrynka .
and in our hearts
we still pray for sons and daughters
Margaret Potter
Zawód : archiwistka i zielarka
to the outside the dead leaves
they're on the lawn
before they died
they're on the lawn
before they died
Nieaktywni
Maggie, to jedna landrynka. korzystaj mądrze!
Maybe that’s what he is about. Not winning, but failing and getting back up. Knowing he’ll fail, fail a thousand times,
BUT STILL DON'T GIVE UP
Jayden Vane
Zawód : astronom, profesor, publicysta, badacz, erudyta, ojciec
Stan cywilny : Wdowiec
Sometimes the truth
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.