FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Walki w szafce także.
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Dzień dobry!
1. Czy jako specjalista od zabezpieczeń w Gringottcie mogę sobie wyobrazić nad jakimi zabezpieczeniami pracuję/badam (w celach opisu w poście co właściwie robię w pracy, bez wykorzystywania ich w mechanice forum? Gobliny by mnie pewnie i tak zabiły za wyniesienie tego do innych wątków : I)?
2. Czy jeśli kot wpadnie na przeklęty przedmiot to zostanie przeklęty czy klątwy działają tylko na ludzi?
1. Czy jako specjalista od zabezpieczeń w Gringottcie mogę sobie wyobrazić nad jakimi zabezpieczeniami pracuję/badam (w celach opisu w poście co właściwie robię w pracy, bez wykorzystywania ich w mechanice forum? Gobliny by mnie pewnie i tak zabiły za wyniesienie tego do innych wątków : I)?
2. Czy jeśli kot wpadnie na przeklęty przedmiot to zostanie przeklęty czy klątwy działają tylko na ludzi?
intellectual, journalist
little spy
little spy
Steffen Cattermole
Zawód : młodszy specjalista od klątw i zabezpieczeń w Gringottcie, po godzinach reporter dla "Czarownicy"
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Żonaty
I like to go to places uninvited
OPCM : 30 +7
UROKI : 5
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 35 +4
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 16
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Czarodziej
Nieaktywni
Dzień dobry, mam dwa pytania
1. Ile średnio czeka się na stworzenie zgłoszonej lokacji? :'D
2. Można w trakcie fabuły pod wpływem różnych wydarzeń zmienić stronę konfliktu? (Pytam czysto teoretycznie...)
1. Ile średnio czeka się na stworzenie zgłoszonej lokacji? :'D
2. Można w trakcie fabuły pod wpływem różnych wydarzeń zmienić stronę konfliktu? (Pytam czysto teoretycznie...)
{............................. }
Ce qu'on appelle une raison de vivre , est en
même temps une excellente raison demourir .
même temps une excellente raison de
Dzień dobry!
1. Średnio 10 dni roboczych. Nie prowadzimy statystyk, zwykle staramy się to robić w każdej wolnej chwili. Jeśli jakaś prośba długo zalega to najprawdopodobniej została przeoczona, warto się uprzejmie przypomnieć. Warto też sprawdzić, czy osoba, która się tym zajmuje nie dodała w zgłoszeniu adnotacji, być może w poście czegoś brakuje lub coś nie zostało zatwierdzone.
2. Oczywiście, że można (także czysto teoretycznie). Aczkolwiek żywot zdrajcy jest bardzo ciężki, nie zalecamy tak radykalnych rozwiązań bez dokładnego przeanalizowania sytuacji.
1.
2. Oczywiście, że można (także czysto teoretycznie). Aczkolwiek żywot zdrajcy jest bardzo ciężki, nie zalecamy tak radykalnych rozwiązań bez dokładnego przeanalizowania sytuacji.
na krew
Wybacz, Steff, przeoczyłam Twoje pytania!
1. Możesz założyć różne sposoby zabezpieczeń, również takie, których mechanika nie obejmuje, jeśli mają być czysto fabularne - na przykład wykorzystane pod opowiadania prackowe.
2. Klątwy działają na wszystkich jednakowo.
1. Możesz założyć różne sposoby zabezpieczeń, również takie, których mechanika nie obejmuje, jeśli mają być czysto fabularne - na przykład wykorzystane pod opowiadania prackowe.
2. Klątwy działają na wszystkich jednakowo.
na krew
Dziękuję! <333
1. chciałam wykorzystać niemechaniczne sposoby również w wątkach prackowych w lokacjach Gringotta (jeśli można!) ale bardziej jako tło, bez wpływania na graczy i osoby.
2. Rozumiem,kot nauczy się życia, wspaniale!
1. chciałam wykorzystać niemechaniczne sposoby również w wątkach prackowych w lokacjach Gringotta (jeśli można!) ale bardziej jako tło, bez wpływania na graczy i osoby.
2. Rozumiem,
Can I not save one
from the pitiless wave?
Jeśli w momencie pisania KP nie wpisałam, że postać umie wyczarować patronusa, a teraz podjęłabym naukę z czarodziejem, którym ma wyższe niż ja OPCM (ja też mam wymaganą 10), to mogę założyć, że po kilkukrotnym udanym zaklęciu będzie to już stała forma i będę mogła zgłosić w aktualizacjach, że postać ma już patronusa? A jeżeli nie, to jak można postępować, by uzyskać stałą formę? <3
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
I understand.
in a field of roses?
OPCM : 6
UROKI : 0
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Możesz
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Czy Avada Kedavra zabija magiczne rośliny?
She's lost control
again
Sigrun Rookwood
Zawód : dowódca grupy łowców wilkołaków
Stan cywilny : Wdowa
I am not
ruined
I am
r u i n a t i o n
ruined
I am
r u i n a t i o n
OPCM : 35 +2
UROKI : 4 +1
TRANSMUTACJA : 5
CZARNA MAGIA : 47 +5
ZWINNOŚĆ : 18
SPRAWNOŚĆ : 19
Genetyka : Metamorfomag
Sojusznik Rycerzy Walpurgii
nie....
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Zbliża się okres Bożego Narodzenia, a więc i prezentów. Jeśli chcemy obdarować bliskich drobnym podarkiem, który nie figuruje w sklepiku MG, ale może służyć np. do rozwijania biegłości (np. tak jak prosty kociołek widnieje jako darmowy, to czy można podarować zwykłe pędzle), to czy można założyć, że po prostu postać je kupiła, nie odejmując PM, czy jednak można takimi drobnostkami się obdarować bez problemu?
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
in a field of roses?
I understand.
in a field of roses?
OPCM : 6
UROKI : 0
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
Nieaktywni
toznowuja
1. Czy jeśli zakonna postać wróci się do lokacji, która została przejęta przez tą postać (przy przejmowaniu lokacji w evencie Spokojnie Jak Na Wojnie, ale Steff chciałby tam wpaść tego samego dnia na nowy wątek z nowym towarzyszem, w zielonym hrabstwie), to rzucamy kostką "Zdarzenia"? Czy lokacja jest "chroniona" bo Zakon ją przejął i zabezpieczył?
O ile w ogóle można tam grać wątki, które nie są przejmowaniem/odbijaniem lokacji?
2. Czy kara -80 w sytuacji całkowicie pozbawionej widoczności dotyczy tylko zaklęć/akcji powiązanych z widzeniem (obrona, atak wymagający celowania, rozbrajanie pułapki) czy czarowania ogółem (wszystkich akcji, również zaklęć obszarowych)?
ooo nowe ogłoszenie, nowe pytanie od Kornela!
3. Czy użycie legilimencji w retrospekcji za zgodą współgracza też powinnam zgłaszać w aktualizacjach?
1. Czy jeśli zakonna postać wróci się do lokacji, która została przejęta przez tą postać (przy przejmowaniu lokacji w evencie Spokojnie Jak Na Wojnie, ale Steff chciałby tam wpaść tego samego dnia na nowy wątek z nowym towarzyszem, w zielonym hrabstwie), to rzucamy kostką "Zdarzenia"? Czy lokacja jest "chroniona" bo Zakon ją przejął i zabezpieczył?
O ile w ogóle można tam grać wątki, które nie są przejmowaniem/odbijaniem lokacji?
2. Czy kara -80 w sytuacji całkowicie pozbawionej widoczności dotyczy tylko zaklęć/akcji powiązanych z widzeniem (obrona, atak wymagający celowania, rozbrajanie pułapki) czy czarowania ogółem (wszystkich akcji, również zaklęć obszarowych)?
ooo nowe ogłoszenie, nowe pytanie od Kornela!
3. Czy użycie legilimencji w retrospekcji za zgodą współgracza też powinnam zgłaszać w aktualizacjach?
intellectual, journalist
little spy
little spy
Steffen Cattermole
Zawód : młodszy specjalista od klątw i zabezpieczeń w Gringottcie, po godzinach reporter dla "Czarownicy"
Czystość krwi : Półkrwi
I like to go to places uninvited
OPCM : 30 +7
UROKI : 5
TRANSMUTACJA : 35 +4
ZWINNOŚĆ : 16
Nieaktywni
Pojawiły się nam wątpliwości w interpretacji nowego ogłoszenia związanego ze służbą. Czy prywatną służkę należy wykupić jako dodatkową służbę domową? Czy wymienione w opisie postacie takie jak kucharz, służba, fabularny skrzat domowy itd przysługują arystokratom po prostu za darmo? Jeden rabin mówi tak, drugi mówi nie, a z opisu nie wynika to zbyt klarownie.
slipping out of notice,
the beats of the heart chime, they are unmistakeably a sign of life. painted as far as the heavens reach, the sky is tinted in a shade of blue. endlessly it repeats itself, almost as if it were atop a boxed garden.
Livia Abbott
Zawód : działaczka na rzecz rezerwatu znikaczy, młoda dama
So I won't testify the crimes you're keeping score of. Why don't you throw me to the wolves? I thought you were one.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Zwierzęcousty
Nieaktywni
Auroro, można!
Steff, unikamy pisania w takich lokalizacjach, jeśli nie jest to niezbędne, a najpewniej nie jest. To miejsca, w których mogą rozpocząć się w każdej chwili walki, a w ten sposób moglibyście te walki skutecznie blokować.
Kara dotyczy wszelkich ruchów, które wymagają narządu wzroku.
Również trzeba zgłosić (nie trzeba czekać na interwencję mistrza gry, jeśli zarówno mistrz gry, jak gracze, uznają, że jest ona zbędna, to do wątku nie zaingeruje - musi być jednak o nim powiadomiony).
Livio, z opisu: Służący (charłak) inny niż wymieniony w opisie powyżej, tak, służba z opisu przysługuje postaciom za darmo z racji urodzenia
Steff, unikamy pisania w takich lokalizacjach, jeśli nie jest to niezbędne, a najpewniej nie jest. To miejsca, w których mogą rozpocząć się w każdej chwili walki, a w ten sposób moglibyście te walki skutecznie blokować.
Kara dotyczy wszelkich ruchów, które wymagają narządu wzroku.
Również trzeba zgłosić (nie trzeba czekać na interwencję mistrza gry, jeśli zarówno mistrz gry, jak gracze, uznają, że jest ona zbędna, to do wątku nie zaingeruje - musi być jednak o nim powiadomiony).
Livio, z opisu: Służący (charłak) inny niż wymieniony w opisie powyżej, tak, służba z opisu przysługuje postaciom za darmo z racji urodzenia
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
hej, przybywam z kilkoma pytaniami
1. Czy bonusy z ekonomii i kluczyka Gringotta wliczają się również do zarobku z wątków z pracą, czy tylko opowiadań? W opisie biegłości ekonomii i kluczyka mowa jest o generalnym przychodzie (opowiadanie), ale chciałabym się upewnić oficjalnie, bo różne rozliczenia (jeszcze niepodsumowane) widziałam
2. Jeśli mam Piórko Feniksa z poziomu karty postaci, nie jest ono traktowane jako inwestycja - ale czy to znaczy, że Piórko nigdy przenigdy nie będzie przynosić dochodu jako inwestycja? Czy np. remont lub rozbudowa (zgodnie z zasadami finansów) może sprawić, że np. renoma lokalu dodatkowo wzrośnie i zacznie przynosić dochód?
3. Mocno przyszłościowo, bo układnam biznesplan na 3 lata do przodu: czy jest możliwy awans postaci, która w teorii sama sobie jest szefem?
4. Czy sen może być rozliczony jako wątek z postacią o mugolskiej krwi do osiągnięcia „Do wyboru, do koloru”?
1. Czy bonusy z ekonomii i kluczyka Gringotta wliczają się również do zarobku z wątków z pracą, czy tylko opowiadań? W opisie biegłości ekonomii i kluczyka mowa jest o generalnym przychodzie (opowiadanie), ale chciałabym się upewnić oficjalnie, bo różne rozliczenia (jeszcze niepodsumowane) widziałam
2. Jeśli mam Piórko Feniksa z poziomu karty postaci, nie jest ono traktowane jako inwestycja - ale czy to znaczy, że Piórko nigdy przenigdy nie będzie przynosić dochodu jako inwestycja? Czy np. remont lub rozbudowa (zgodnie z zasadami finansów) może sprawić, że np. renoma lokalu dodatkowo wzrośnie i zacznie przynosić dochód?
3. Mocno przyszłościowo, bo układnam biznesplan na 3 lata do przodu: czy jest możliwy awans postaci, która w teorii sama sobie jest szefem?
4. Czy sen może być rozliczony jako wątek z postacią o mugolskiej krwi do osiągnięcia „Do wyboru, do koloru”?
half gods are worshipped
in wine and flowers
in wine and flowers
real gods require blood
Maghnus Bulstrode
Zawód : badacz starożytnych run, były łamacz klątw, cień i ciężka ręka w Piórku Feniksa
Stan cywilny : Wdowiec
gore and glory
go hand in hand
go hand in hand
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X