Punkty doświadczenia możesz wymienić na zakup różnego rodzaju przedmiotów, zaklęć jednorazowego użytku, umiejętności, zwierząt, a także na podwyższenie statystyk i biegłości. Szczegóły znajdziesz w sklepie.
Podczas tworzenia karty postaci można zakupić statystyki, biegłości, umiejętności i przedmioty ze sklepiku mistrza gry o łącznej sumie PD nie większej niż wartość równa wiekowi postaci przemnożonemu przez 20, jeżeli postać ukończyła 25 rok życia. Po odjęciu ceny zakupów stan konta staje się liczbą ujemną - do momentu, w którym taki dług zostanie spłacony rozwój postaci pozostaje zablokowany. Przykładowo, postać, która ma skończone 25 lat, może wydać na start 500 PD (25*20), zacznie jednak wówczas grę z kredytem -500 PD.
Punkty konieczne do wykupienia genetyki tworząca się postać dopisuje do swojego długu. Zatem jeśli 25 letnia postać wydała 500 PD i rozpoczyna grę z maksymalnym dla siebie długiem -500 PD, ale dodatkowo chce mieć geny metamorfomagii, rozpoczyna grę z długiem -900 PD (-500 i -400 za genetykę).
Rozwój statystyk, biegłości i umiejętności w trakcie rozgrywki musi być uzasadniony rozgrywką, która miała miejsce po akceptacji karty. Forma tej rozgrywki jest całkowicie dowolna (wątki, opowiadania, nawet listy i pojedyncze fragmenty narracji w postach, a zwłaszcza działania powiązane z fabułą forum), jednak jej rodzaj, charakter, obszerność muszą być adekwatne do docelowego poziomu postaci. Mistrz gry, oceniając rozwój, bierze pod uwagę całokształt postaci i jej wątków, również tych, które nie są w rozwoju zgłaszane, o ile jest ich świadomy. Wątki takie mogą działać na korzyść lub niekorzyść zgłaszanego rozwoju postaci. Niektóre biegłości i statystyki są ze sobą powiązane i należy mieć to na uwadze (na przykład statystyki fizyczne i biegłości sportowe). Zgłaszając rozwój gracz powinien być pewien, że jego postać wyczerpała temat pod względem nauki danej biegłości lub statystyki na swoim poziomie. W uzasadnieniu lepiej jest napisać więcej rzeczy niepotrzebnych, niżeli mniej potrzebnych. W przypadku umiejętności dodatkowe wytyczne znajdują się również w odpowiednim temacie.
Rozwinięcie czegokolwiek u postaci powinno bazować na tym, z czego postać w trakcie swojej rozgrywki fabularnej korzysta. Gracz najprawdopodobniej będzie w stanie uzasadnić swój rozwój bazując na naturalnych przejściach postaci, a nie na sztucznych pojedynczych wątkach z nauką granych tylko po to, by osiągnąć określony cel. Na rozwój postaci składa się cała jej kreacja.
Rozwój postaci zgłaszany pomimo BRAKU punktów wymaganych do jego rozliczenia na koncie postaci będzie odrzucany i usuwany z tematu.
Przy tworzeniu karty postaci:
- rozwiń:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci:[/b]
[b]Rejestracja różdżki:[/b] tak/nie (o rejestracji przeczytasz w [url=https://www.morsmordre.net/t8062-rejestracja-rozdzek]opisie wydarzenia[/url]. Wydarzenie zostało zakończone, Twojej postaci nie było w trakcie jego trwania. Postać dokonała obowiązku w przeszłości lub nie. Jeśli go nie dokonała, może mieć nieprzyjemności na terenie całego kraju w przypadku natknięcia się na służby Ministerstwa Magii.
[b]Suma punktów biegłości na start[/b]: (70-87; dodatkowe punkty można zyskać wymieniając na nie punkty statystyk, w tym początkowe punkty sprawności/zwinności)
[b]Suma punktów majętności na start[/b]: przysługuje ci suma zależna od twojego statusu majątkowego, jeśli chcesz wydać część na start - zaznacz to w tym miejscu. Postaci o statusie średniozamożnym na start przysługuje 100 PM
[b]Wydane punkty doświadczenia:[/b] Przedstaw łączną cenę dokonanych zakupów za PD - koszt genetyki lub kredyt w przypadku postaci, które ukończyły 25 rok życia.
[b]Zdobyto:[/b] Wypisz wszystko, co zostało zakupione: przedmioty, umiejętności
Aby wykorzystać zdobyte punkty doświadczenia:
- rozwiń:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci:[/b]
[b]Rachunek:[/b] Przedstaw, ile punktów pozostanie Ci po odjęciu punktów za przedmioty.
Ilość punktów na koncie - cena zakupów = punkty pozostałe.
[b]Zdobyto:[/b] Wypisz wszystko, co zostało zakupione: przedmioty, statystyki, umiejętności lub zaklęcia
[b]Uzasadnienie:[/b] Jeżeli jest to konieczne, opis rozgrywek, w których postać uczyła się danych umiejętności lub w których zdobyła dany przedmiot lub opis fabularnego uzasadnienie danego zakupu - TEN PUNKT NIE JEST DLA OZDOBY
Aby wykorzystać zdobyte punkty biegłości:
- rozwiń:
- Kod:
[b]Imię i nazwisko postaci[/b]:
[b]Biegłość[/b]:
[b]Ilość wydanych punktów[/b]:
[b]Uzasadnienie[/b]: w przypadku nauki nowej biegłości, zwłaszcza obejmującej wiedzę z jakiegoś zakresu, należy zalinkować wątek, w którym postać tę wiedzę zdobywa.
Aby wykorzystać punkty ze skrytki bankowej*:
- rozwiń:
- Kod:
[b]BANK GRINGOTTA[/b]
[b]Imię i nazwisko postaci[/b]:
[b]Skrytka[/b]: link do skrytki, w której jest rozliczony rachunek
[b]Uzasadnienie[/b]: Jeżeli jest to konieczne, opis rozgrywek.
[b]Zdobyto[/b]: Wypisz wszystko, co zostało zakupione: inwestycje, hodowle i zwierzęta, używki, ingrediencje
*skrytki bankowe prowadzone są przez graczy, należy jednak poinformować o zakupie przedmiotów/zwierząt, które powinny zostać dopisane do wyposażenia postaci. Postać fabularnie nie posiada danych przedmiotów jeśli nie figurują one w jej wyposażeniu.
Rachunek: 172 - 150 = 22
Zdobyto: Pukiel włosów syreny (z jarmarku)
Uzasadnienie: Bransoletka wpadła mi w oko podczas rekonesansu jarmarcznego, a że zarobiłam, to kupiłam.
this man is dead.
Rejestracja różdżki: tak
Suma punktów biegłości na start: 72
Suma punktów majętności na start: 100 PM
Wydane punkty doświadczenia: 50 PD
Zdobyto: sowa (50 PD)
Rachunek: 582 - 2*75 = 432
Zdobyto: 2 owce domowe (zwierzęta gospodarskie - średnie)
Uzasadnienie: Billy zaprzyjaźnił się z mieszkającym po sąsiedzku pasterzem - na tyle, że w maju tego roku poprosił go o udzielenie jemu i Hani ślubu. W prezencie ślubnym dostali dwie młode owce, które zamieszkały przy ich domu w Irlandii.
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
Imię i nazwisko postaci: James Doe
Skrytka: Tutaj
Uzasadnienie: tutaj wspominam o jarmarku, na którym kupiłem: ruchome spinki
Zdobyto: magiczne spinki
I przekazuje je Eve tutaj
maladilem baxtale Romensa
złodzieje serc,
tańczcie kiedy konie,
wybijają kopytami rytm.
Rachunek: 223 - 200 = 23
Zdobyto: karta zmiany
Uzasadnienie: wysłane do MG
i jak kot muszę umrzeć
Rejestracja różdżki: nie
Suma punktów biegłości na start: 70
Wydane punkty doświadczenia: 50
Zdobyto: Różdżka, sowa
Suma punktów majętności na start: 50
Wydane punkty doświadczenia: 100 + 50 + 480 = 630
Zdobyto: sowi zamiennik (kruk), kura, 6 punktów statystyk
Ostatnio zmieniony przez Prima Howell dnia 06.07.23 16:37, w całości zmieniany 2 razy
Suma punktów majętności na start: 200 PM
Wydane punkty doświadczenia: -50 PD
Zdobyto: sowa, różdżka
that will be fun.
Rachunek: 1021-45= 976
Zdobyto: 3 x Księżycowy pył
Uzasadnienie: Odwiedziłam sklep z ingrediencjami w Londynie, żeby zakupić potrzebne mi ingrediencje
I'll show you my shadows if you show yours
Let's get it right dear, give a good fight dear
We'll keep it all up behind
closed doors
You will crumble for me
like a Rome.
Imię i nazwisko postaci: James Doe
Skrytka: tu
Uzasadnienie: Kupiłem od jakiegoś szemranego typa na jarmarku parę skrętów diablego ziela; muszę mieć dla siebie i dla kolegów
Zdobyto: Diable ziele, 10 sztuk
maladilem baxtale Romensa
złodzieje serc,
tańczcie kiedy konie,
wybijają kopytami rytm.
Imię i nazwisko postaci: Eve Doe
Skrytka: link
Uzasadnienie: Kupuję od jakiegoś przypadkowego gościa trochę tytoniu.
Zdobyto: Tytoń niskiej jakości (50 g)
Use what you have.
Do what you can.
Rachunek: 502 - 100 = 402
Zdobyto: Zaklęte puenty
Uzasadnienie: Sytuacja finansowa i zawodowa sprawiają, że nie mogę już cieszyć się dawną łatwością dostępu do puent. Egzemplarze niemagiczne zbyt szybko się niszczą, przy intensywności mojego tańca eksploatuję je w kilka dni - dlatego zaczęłam odkładać grosz do grosza i odwiedziłam Birmingham, duże miasto z baletowo-operowym zapleczem, gdzie kupiłam swoje pierwsze zaklęte puenty - wiedząc, że, nasączone magią, posłużą mi na bardzo długi czas.
Rejestracja różdżki: tak
Suma punktów biegłości na start: 70 PB
Wydane punkty doświadczenia: -
Zdobyto: -
but his heart is
c o l d
Suma punktów biegłości na start: 87
Suma punktów majętności na start: 200 PM
Wydane punkty doświadczenia: 100 PD (2 PB) + 50 PD (sowa)
Zdobyto: 2 punkty biegłości i sowa
and if you do not have a name, you have nothing
Ostatnio zmieniony przez Maahes Shafiq dnia 16.07.23 9:34, w całości zmieniany 1 raz
Rachunek: 462-50=412
Zdobyto: Pies (owczarek karpacki)
Uzasadnienie: Wyprowadziłem się do dużego domu, mam zwierzęta gospodarskie, potrzebuję dla nich psa zaganiającego i pasterskiego, ale też obronnego i opiekuńczego dla dwójki małych dzieci. Dlatego od znajomego kupuję ułożonego już owczarka, który będzie towarzyszył mojej rodzinie
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew