W związku z ostatnim ogłoszeniem prosimy o dokonanie aktualizacji postaci w terminie do dnia 10.12.2023. Postaci, które nie złożą aktualizacji do tego czasu zostaną poprawione przez mistrzów gry (umiejętność rzucania patronusa zaniknie, a biegłość ekonomii spadnie na niższy poziom, punkty biegłości zostaną przeniesione do reszty).
Cielesnego zaklęcia patronusa może nauczyć się wyłącznie postać, która posiada co najmniej 10 punktów w statystyce OPCM. Postaci, które potrafią zaklęcie patronusa i chcą zachować tę umiejętność, prosimy o uzupełnienie poniższej aktualizacji - wszystkie pola są obowiązkowe. Uzasadnienia oraz linku do wątku nie muszą uzupełniać byli i obecni pracownicy służb porządkowych ze statystyką OPCM 20 i wyższą oraz członkowie Zakonu Feniksa (niezależnie od posiadanej rangi) ze statystyką OPCM 20 i wyższą.
- Kod:
[b]Forma[/b]: Pochodzenie zwierzęcia musi być zbieżne z pochodzeniem postaci
[b]Uzasadnienie[/b]: Jak, gdzie i od kogo postać nauczyła się rzucać patronusa?
[b]Wątek[/b]: Link do wątku, w którym patronus był na fabule rzucany
Zmianie uległa cena oraz opis ekonomii - prosimy o dokładne zapoznanie się z nowym opisem. W związku ze zmianami postać może odrzucić biegłość, obniżyć jej poziom lub zachować posiadany. Aby zachować aktualny poziom należy posiadać odpowiednią ilość punktów biegłości w puli reszty.
- Kod:
[b]Aktualny poziom[/b]:
[b]Chcę[/b]: Zachować aktualny poziom / Obniżyć posiadany poziom / Zrezygnować z biegłości
[b]Uzasadnienie[/b]:
Chcę: Zachować aktualny poziom
Uzasadnienie: Vergil od momentu opuszczenia ministerstwa jako szeregowy pracownik zajął sie robieniem zleceniem na własną kieszeń. Najpierw zaczynał bez samego Domu Duchów, robiąc na zlecenie przez dochodzenie do ludzi, którzy już go znali. Jego usługi to także często szara strefa, więc musi mieć na uwadze na co sobie może pozwolić, a na co niestety musi uważać. Kiedy udało mu się zdobyć budynek, musiał zacząć na niego jakoś zarabiać by go utrzymywać. Z jego usług korzystają też ludzie majętniejsi, którzy korzystają z możliwości np. pozbycia się nieznośnego osobnika z domu czy np. seanse spirystyczne, aby przywolać z zaświatów ich przodka. To wszystko kosztuje, jest indywidualne i musi zostać dokładnie określone na ile będzie wystarczyło Vergilowi na dany miesiąc, dlatego musiał bądź co bądź nauczyć się know-how związanego z tym jak konkurencja działa. Im więcej z latami Dom Duchów funkcjonował, Zabini sam zajmował się swoją księgą rachunkową. Jest więc wszystkiego samoukiem, ale też sięgał czasem po rady znajomych mu ekonomistów, którym później wyświadczał przysługi. Dzięki temu jego zdolności ekonomiczne nie są chociaż za wysokie to pozwalają mu funkcjonować na takim poziomie, które pozwala mu przebierać jego "usługami luksusowymi" dla własnego zaspokojenia ekonomicznego. Dodatkowo jest to jego jedyny dochód majątkowy.
Done!
Ostatnio zmieniony przez Vergil Zabini dnia 08.12.23 17:33, w całości zmieniany 2 razy
Forma: pies (bernardyn)
Uzasadnienie: - (jestem Zakonnikiem ze statystyką OPCM 20+)
Wątek: - (jw)
EKONOMIA
Aktualny poziom: I
Chcę: Zrezygnować z biegłości
Uzasadnienie: Billy posiadał biegłość ekonomii ze względu na rodzaj pracy, którą kiedyś wykonywał - gdy zajmował się głównie budową i remontami na zlecenie, ekonomia miała pomóc mu w wycenie, przy wzięciu pod uwagę ceny materiałów budowlanych i kosztów, które sam ponosił. Nie jest jednak w żadnym wypadku specjalistą w tym zakresie, nie oskarżyłabym go też o posiadanie żyłki do interesów.
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
Uzasadnienie: -
Wątek: -
Uzasadnienie: Manannan jest kapitanem statku, posiada własny okręt i załogę, którymi zarządza; zamorskie podróże wymagają od niego umiejętności oszacowania ewentualnych zysków i strat, zdarza mu się obracać towarem, który zakupi (albo
and some are alive
and others sail on the sea
with the keys to the cage
and the devil to pay
we lay to fiddler's green
beside the drying blood
of my worst enemy,
and wept
Forma: wilk kaspijski
Uzasadnienie: - (jestem sojusznikiem Zakonu ze statystyką OPCM 20+)
Wątek: - (jw)
EKONOMIA
Uzasadnienie: Tak naprawdę to nie mam pojęcia, skąd ta biegłość wzięła się u Percivala.
I am not there
I do not sleep
Uzasadnienie: Jako że Evandra poczuwa się do odpowiedzialności za cały ród, traktując pełnioną przez siebie funkcje poważnie, z początkiem jesieni zwróciła się do byłej lady doyenne Rosier, prosząc o wskazówki do prowadzenia rodowej posiadłości. Wraz z nią przechodziła przez kolejne księgi rachunkowe, poznając specyfikę dysponowania domowym budżetem, a także zadbała o renowację rodowej krypty. Organizowała liczne przyjęcia, od zaręczyn, przez zimowy sabat, po uroczystości ślubne. Angażując się w wydarzenia charytatywne uważała, by były one dopięte na ostatni guzik, nie dopuszczając do żadnych niedociągnięć. Przyjmując datki od innych zaangażowanych w sprawę czarodziejów, dysponowała pieniędzmi, zdobywając dla potrzebujących żywność, ubrania oraz koce. Czując, że posiadana dotąd wiedza może nie być wystarczająca do operowania kwotami na większą skalę, a także chcąc mocniej zaangażować się w panujący w kraju konflikt i wspomóc stronę zwolenników krwi czystej skontaktowała się z lordem Xavierem Burke, który przybliżył jej tą kwestię. Pomógł zrozumieć co należy wziąć pod uwagę podczas określania zagrożeń dla gospodarki hrabstw oraz oszacować jak kosztowne mogą być operacje dokonywane na morzu. Początkiem kwietnia udała się wraz ze swoim szwagrem do Smoczych Ogrodów, by zaczerpnąć rady u finansisty rezerwatu i lepiej zrozumieć prawa rządzące ekonomią. W kolejnych tygodniach widywała się ze specjalistą, dalej szlifując znajomość pojęć oraz rachunkowych niuansów. Dziś już o wiele lepiej radzi sobie z finansami, coraz płynniej i sprawniej poruszając się w kwestiach dotyczących planowania budżetu, zarządzania ryzykiem czy prognozowania potencjalnych problemów, co w swoich słowach także potwierdził ekonomista rezerwatu.
and i'll show you
hands ready to
bleed
Ostatnio zmieniony przez Evandra Rosier dnia 26.11.23 8:25, w całości zmieniany 2 razy
Forma: królik
Uzasadnienie: Zakon + 20 w OPCM
if you were the sunset
sailing alone
behind the mountains?
how would you feel
if you were the sunrise
woke up at dawn
once in a lifetime?
Uzasadnienie: Oliver jest właścicielem prężnie działającej jednoosobowej działalności gospodarczej w postaci sklepu alchemicznego. Samodzielnie zajmuje się wszystkimi sprawami swojego biznesu, jest człowiekiem przedsiębiorczym i pomimo kryzysu na każdym polu towarów, i dostaw jest w stanie kontynuować swoją działalność handlową, również dzięki stałym utrzymywaniu kontaktów z szeregiem dostawców cennych materiałów (ingrediencje roślinne, zwierzęce, kamienie szlachetne). Pomimo wzmagających się trudności ekonomicznych jest w stanie utrzymywać finansową płynność oraz określony poziom oferowanych przez siebie usług (przede wszystkim przez odpowiednie zarządzanie biznesem, m.in. na podstawie ksiąg rachunkowych oraz decyzji inwestycyjnych podejmowanych na podstawie obserwowanych przez siebie trendów wśród klienteli), co z kolei widoczne jest np. w utrzymywaniu prestiżu lokacji.
Zniecierpliwieni teraźniejszością, wrogowie przeszłości, pozbawieni przyszłości, przypominaliśmy tych, którym sprawiedliwość lub nienawiść ludzka każe żyć za kratami. |
And there are times when
the only feeling I have
is one of mad revolt. ❞
Uzasadnienie: Wendelina to adekwatnie wychowana dama, która wspiera rodzinny biznes tworzenia fajerwerków. Choć nie zajmuje się bezpośrednio rodzinnymi finansami, podstawowa wiedza w tym zakresie pomaga jej w codziennym funkcjonowaniu. Swego czasu pomagała rodzinie w zdobywaniu zamówień na nie, a obecnie pomaga w rodzinnym biznesie, tworząc eliksiry na potrzeby Muzeum. Umiejętność została zdobyta fabularnie i wydaje mi się, że podstawowy poziom odpowiednio oddaje kreacje postaci.
Wendelina nie potrafi wyczarować patronusa.
OK, to w takim razie poproszę o obniżenie poziomu ;)
Poruszasz się przez galaktykę.
Zaczekaj na
najjaśniejsze gwiazdy
Ostatnio zmieniony przez Wendelina Selwyn dnia 09.12.23 17:05, w całości zmieniany 1 raz
Uzasadnienie: policjant, detektyw, były pracownik służb porządkowych; opcm 20
Brak biegłości ekonomii.
staring into river,
wind that blows your feathers
love than fight
Uzasadnienie: auror, zakonnik +20 OPCM
The Devil whispered in my ear, you are not strong enough to withstand the Storm. Today I whispered in the Devil's ear,
I am the Storm.
Like the valkyries, those furies who men fear and desire.
Uzasadnienie: Jestem po kursie ekonomii, zajmuję się od lat finansowymi sprawami hodowli
Ustalone przy akceptacji KP
and so it goes
the stillness covers my ears
tenderly, until all sound disappears
Uzasadnienie: wydaje mi się, że do wróżenia i tworzenia kadzideł w takim zakresie jaki wykonuję nie jest mi potrzebna ekonomia, nie prowadzę ksiąg rachunkowych, nie wystawiam paragonów, nie inwestuję; poza tym i tak nie mam PB na zachowanie poziomu
wild and free, wonderfully chaotic;
a perfectly put-together mess.
Strona 1 z 3 • 1, 2, 3