FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Pozbawiony magicznych właściwości, nie dopisujemy ich do ekwipunku ale fabularnie możecie z nimi robić co chcecie
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Dziękuję pięknie za odpowiedź
Zniecierpliwieni teraźniejszością, wrogowie przeszłości, pozbawieni przyszłości, przypominaliśmy tych, którym sprawiedliwość lub nienawiść ludzka każe żyć za kratami. |
Oliver Summers
Zawód : Twórca talizmanów, właściciel sklepu "Bursztynowy Świerzop"
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Kawaler
❝ Weariness is a kind of madness.
And there are times when
the only feeling I have
is one of mad revolt. ❞
And there are times when
the only feeling I have
is one of mad revolt. ❞
OPCM : 11
UROKI : 0
ALCHEMIA : 31+10
UZDRAWIANIE : 11+1
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 6
SPRAWNOŚĆ : 4
Genetyka : Wilkołak
Zakon Feniksa
To znowu ja, ostatnio nadrabiam faq za wszystkie lata
Mam pytanie odnośnie rzutu do celu, a dokładniej odnośnie obrony przed takim rzutem. Opcja fizyczna jest całkowicie zrozumiała, natomiast mam wątpliwości co do magicznej – jest tam napisane, że st zaklęcia wzrasta, ale... jakiego zaklęcia? Jakiegokolwiek jakie sobie wybiorę, żeby zniszczyć lecący we mnie przedmiot? Czy chodzi po prostu o taką wiązkę światła, której nie ma w spisie zaklęć, a służy właśnie do tego? Bo rozumiem, że jeżeli chodzi o samą obronę, to normalnie mogę rzucić protego. Mam wrażenie, że za dużo rozmyślam nad tym punktem, ale z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości!
Mam pytanie odnośnie rzutu do celu, a dokładniej odnośnie obrony przed takim rzutem. Opcja fizyczna jest całkowicie zrozumiała, natomiast mam wątpliwości co do magicznej – jest tam napisane, że st zaklęcia wzrasta, ale... jakiego zaklęcia? Jakiegokolwiek jakie sobie wybiorę, żeby zniszczyć lecący we mnie przedmiot? Czy chodzi po prostu o taką wiązkę światła, której nie ma w spisie zaklęć, a służy właśnie do tego? Bo rozumiem, że jeżeli chodzi o samą obronę, to normalnie mogę rzucić protego. Mam wrażenie, że za dużo rozmyślam nad tym punktem, ale z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości!
We build castles with our fears and sleep in them like
kings and queens
kings and queens
Edgar Burke
Zawód : nestor, B&B, łamacz klątw
Gdybym był babą, rozpłakałbym się rzewnie nad swym losem, ale jestem Burkiem, więc trzymam fason.
OPCM : 25 +5
UZDRAWIANIE : 5
CZARNA MAGIA : 30 +1
ZWINNOŚĆ : 2
SPRAWNOŚĆ : 9
Nieaktywni
Jakiekolwiek sobie wybierzesz. Inaczej zadziała accio a inaczej confringo. Protego również zadziała <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
W opisie magii leczniczej tego nie znalazłam, więc zapytam tu — czy można leczyć samego siebie?
Jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi tak, to mam drugie — czy można wyleczyć swoje własne obrażenia tłuczone będąc oślepionym?
Jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie brzmi tak, to mam drugie — czy można wyleczyć swoje własne obrażenia tłuczone będąc oślepionym?
{............................. }
Ce qu'on appelle une raison de vivre , est en
même temps une excellente raison demourir .
même temps une excellente raison de
można, ale musisz rzucić dodatkową k3 na celowanie, na 1 trafisz
zalecamy zagrać to tak, żeby miało sens fabularny. ślepy lekarz leczący swoje własne złamanie może budzić konsternację.
zalecamy zagrać to tak, żeby miało sens fabularny. ślepy lekarz leczący swoje własne złamanie może budzić konsternację.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Hej! Takie pytanie - w używkach są różne rodzaje papierosów. Czy są one obecnie do dostania? Czy w czasach wojny jest tylko tytoń?
Zlata Raskolnikova
Zawód : Komornik i najemniczka po godzinach
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowa
Wisi mi kto wisi na latarni
A kto o nią się opiera
A kto o nią się opiera
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Półgoblin
Nieaktywni
Dla upewnienia się - w przypadku kiedy regulaminie (10.b.) mówione jest o poważnych urazach/śmierci innej postaci (bez zgody tejże) pod arbitrażem Mistrza Gry, możliwa jest likwidacja postaci w sposób fabularny (razem z osądem sytuacji przez MG), bez zgody gracza?
Dziękuję za odpowiedź!
Dziękuję za odpowiedź!
Naturalnie tak.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Zlata - przepraszam, pominęłam Cię - wylosowany tytoń można dopasować do konkretnych papierosów z uwzględnieniem kwestii jego jakości <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Dobry wieczór! Ja tylko na chwilę z pytaniami
1. Zaklęcie Episkey, jest opisane Leczy siniaki, otarcia, obicia, likwiduje mniejsze krwiaki.
Czy mam przez to rozumieć, że leczy wszystkie wymienione powyżej obrażenia, czy tylko te, do których przyłożona była różdżka?
2. W jaki sposób fabularnie podaje się eliksir? Rzucam kostką? Jeśli tak, to którą?
3. Wprowadziłam Herberta w śpiączkę (K1). Czy mogę uznać, że jest znieczulony i najpierw go naprawiać, a potem wybudzać? I co jeśli nie rzucę wymaganych 75 potrzebnych do wybudzenia? On nie będzie mógł odpisać, no bo trudno, żeby odpisał, nie mogąc się poruszyć, ale czy wtedy rzucam do skutku, czy mogę dodać kilka postów pod sobą np., stopniowo lecząc uszkodzenia, rzucając dodatkowo na wybudzenie?
Z góry dziękuję! <3
1. Zaklęcie Episkey, jest opisane Leczy siniaki, otarcia, obicia, likwiduje mniejsze krwiaki.
Czy mam przez to rozumieć, że leczy wszystkie wymienione powyżej obrażenia, czy tylko te, do których przyłożona była różdżka?
2. W jaki sposób fabularnie podaje się eliksir? Rzucam kostką? Jeśli tak, to którą?
3. Wprowadziłam Herberta w śpiączkę (K1). Czy mogę uznać, że jest znieczulony i najpierw go naprawiać, a potem wybudzać? I co jeśli nie rzucę wymaganych 75 potrzebnych do wybudzenia? On nie będzie mógł odpisać, no bo trudno, żeby odpisał, nie mogąc się poruszyć, ale czy wtedy rzucam do skutku, czy mogę dodać kilka postów pod sobą np., stopniowo lecząc uszkodzenia, rzucając dodatkowo na wybudzenie?
Z góry dziękuję! <3
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
OPCM : 6
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
1. wszystkie <3
2. nie rzucamy kością na podanie eliksiru, po prostu to robimy w poście
3. w śpiączce czuje niewiele... możesz napisać parę postów, pamiętaj też, że w jednym poście możesz rzucić do 3 zaklęć (możesz rzuty wykonać sobie wcześniej w szafce, żeby znać efekty poprzednich)
2. nie rzucamy kością na podanie eliksiru, po prostu to robimy w poście
3. w śpiączce czuje niewiele... możesz napisać parę postów, pamiętaj też, że w jednym poście możesz rzucić do 3 zaklęć (możesz rzuty wykonać sobie wcześniej w szafce, żeby znać efekty poprzednich)
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Dzień dobry
Mam pytanie odnośnie fałszowania dokumentów, jakie należy posiadałaś biegłości/umiejętności aby móc fałszować skutecznie dokumenty na fabule?
Zręczne ręce, kaligrafia - to pierwsze co mi się z tym kojarzy, ale nie wiem co jeszcze aby zostało uznane, że fałszywka jest postrzegana jako prawdziwy dokument.
Dziękuję za odpowiedź
Mam pytanie odnośnie fałszowania dokumentów, jakie należy posiadałaś biegłości/umiejętności aby móc fałszować skutecznie dokumenty na fabule?
Zręczne ręce, kaligrafia - to pierwsze co mi się z tym kojarzy, ale nie wiem co jeszcze aby zostało uznane, że fałszywka jest postrzegana jako prawdziwy dokument.
Dziękuję za odpowiedź
I'm dishonest...
...and a dishonest man you can always trust to be dishonest. Honestly. It's the honest ones you want to watch out for, because you can never predict when they're going to do something incredibly... stupid.
Kenneth Fernsby
Zawód : Marynarz, przemytnik
Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.
OPCM : 15 +3
UROKI : 10 +2
CZARNA MAGIA : 5
SPRAWNOŚĆ : 15
Neutralni
zręczne ręce i kaligrafia to właściwy kierunek, ale wszystko zależy też od sytuacji fabularnej i zabezpieczeń konkretnego dokumentu
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Czyli jak dobrze rozumiem, aby skopiować dokument, powiedzmy rejestracji różdżki, należy sprawdzić jakie ma zabezpieczenia, spróbować je złamać i dopiero jak to się uda można robić fałszywkę lub dokonywać zmian na dokumencie? Rozumiem, że wtedy konieczna jest opinia MG aby ocenił czy taka sytuacja może mieć w ogóle miejsce?
I w sumie tak z każdym dokumentem, np ilości towaru w ładowni?
Przepraszam, że tak dopytuję ale wolę mieć wszystkie wątpliwości rozwiane niż coś zakładać i potem się zdziwić.
I w sumie tak z każdym dokumentem, np ilości towaru w ładowni?
Przepraszam, że tak dopytuję ale wolę mieć wszystkie wątpliwości rozwiane niż coś zakładać i potem się zdziwić.
I'm dishonest...
...and a dishonest man you can always trust to be dishonest. Honestly. It's the honest ones you want to watch out for, because you can never predict when they're going to do something incredibly... stupid.
Kenneth Fernsby
Zawód : Marynarz, przemytnik
Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.
OPCM : 15 +3
UROKI : 10 +2
CZARNA MAGIA : 5
SPRAWNOŚĆ : 15
Neutralni
FAQ III
Szybka odpowiedź