FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
miss bennett, możesz!
Maybe that’s what he is about. Not winning, but failing and getting back up. Knowing he’ll fail, fail a thousand times,
BUT STILL DON'T GIVE UP
Jayden Vane
Zawód : astronom, profesor, publicysta, badacz, erudyta, ojciec
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Wdowiec
Sometimes the truth
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.
OPCM : -
UROKI : -
ALCHEMIA : -
UZDRAWIANIE : -
TRANSMUTACJA : -
CZARNA MAGIA : -
ZWINNOŚĆ : -
SPRAWNOŚĆ : -
Genetyka : Czarodziej
Nieaktywni
W kalendarium jest napisane, że w 1936 roku zbudowano ekspres Hogwart-Londyn. Planuję, by ta postać urodziła się i skończyła Hogwart na długo przed utworzeniem tego połączenia kolejowego i stąd moje pytanie o to, jak mógł wyglądać transport do Hogwartu przed '36?
Sebastian Bartius
Zawód : Myśliwy, taksydermista
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Kawaler
Don’t shake me
Don’t make me bear my teeth
You really don’t wanna meet that guy
Don’t make me bear my teeth
You really don’t wanna meet that guy
OPCM : 14 +3
UROKI : 10 +2
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 6
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 13
Genetyka : Wilkołak
Nieaktywni
Czy jeśli zwierzętousty natrafi na animaga pod postacią zwierzęcia z grupy zwierząt, które zwierzętousty rozumie, jest możliwość porozumienia się z animagiem i ewentualnego (przy odpowiednim rzucie na genetykę oraz dobrej retoryce) nakłonienia go do współpracy?
Seria pytań, na które odpowiedzi - mam nadzieję - pomogą mi ogarnąć tworzenie rodu sensownie wpisującego się w świat gry.
1. Jak wyglądała sytuacja polskiego świata magicznego podczas II wojny światowej i później, po roku 1945 i zwycięstwie Grindelwalda?
Zamoyscy utracili cały majątek ziemski na rzecz Skarbu Państwa w 1994 r, ale chciałbym to uzasadnić w jakiś "magiczniejszy" sposób. Jako rodzina od wieków ingerująca w politykę państwa i współżyjąca z mugolami, mogliby na przykład mieć ich włościa siłą odebrane przez popleczników Grindelwalda?
2. Na ile rodzina czarodziejska może ingerować w świat mugoli?
To pytanie odnosi się do tego, o czym wspomniałem w poprzednim punkcie. W moim zamyśle, Zamoyscy byliby - zgodnie z ich tłem historycznym - rodem patriotów, który najpierw stawiałby przynależność do ojczyzny, a dopiero potem do społeczności magicznej. Na przestrzeni wieków mieliby zatem w miarę możliwości działać na rzecz interesów Polski, a także chronić rodaków (w tym mugoli) przed zagrożeniami magicznymi i niemagicznymi. Opis rodziny Wrońskich, w którym jest wzmianka o próbie osadzenia na tronie czarownicy, trochę na to pytanie odpowiada, a jednak wolałbym się upewnić. Przede wszystkim dlatego, że dziad mojej postaci, Maurycy Zamoyski, historycznie prawie został yyy pierwszym prezydentem Rzeczypospolitej (przegrał w 3 turze wyborów) i nie wiem czy mogę to tak zostawić w opisie rodu (z odpowiednim wyjaśnienie, oczywiście).
3. Na czym konkretnie opiera się wasalstwo jednej rodziny zględem drugiej?
4. W przypadku, kiedy charłak z rodziny czystej krwii ma dziecko z partnerem (czarodziejem) czystej krwii, to czy ich dziecko, jeśli posiada zdolności magiczne, również może o sobie powiedzieć, że ma czystą krew?
Tak zwane bonusowe pytanie.
1. Jak wyglądała sytuacja polskiego świata magicznego podczas II wojny światowej i później, po roku 1945 i zwycięstwie Grindelwalda?
Zamoyscy utracili cały majątek ziemski na rzecz Skarbu Państwa w 1994 r, ale chciałbym to uzasadnić w jakiś "magiczniejszy" sposób. Jako rodzina od wieków ingerująca w politykę państwa i współżyjąca z mugolami, mogliby na przykład mieć ich włościa siłą odebrane przez popleczników Grindelwalda?
2. Na ile rodzina czarodziejska może ingerować w świat mugoli?
To pytanie odnosi się do tego, o czym wspomniałem w poprzednim punkcie. W moim zamyśle, Zamoyscy byliby - zgodnie z ich tłem historycznym - rodem patriotów, który najpierw stawiałby przynależność do ojczyzny, a dopiero potem do społeczności magicznej. Na przestrzeni wieków mieliby zatem w miarę możliwości działać na rzecz interesów Polski, a także chronić rodaków (w tym mugoli) przed zagrożeniami magicznymi i niemagicznymi. Opis rodziny Wrońskich, w którym jest wzmianka o próbie osadzenia na tronie czarownicy, trochę na to pytanie odpowiada, a jednak wolałbym się upewnić. Przede wszystkim dlatego, że dziad mojej postaci, Maurycy Zamoyski, historycznie prawie został yyy pierwszym prezydentem Rzeczypospolitej (przegrał w 3 turze wyborów) i nie wiem czy mogę to tak zostawić w opisie rodu (z odpowiednim wyjaśnienie, oczywiście).
3. Na czym konkretnie opiera się wasalstwo jednej rodziny zględem drugiej?
4. W przypadku, kiedy charłak z rodziny czystej krwii ma dziecko z partnerem (czarodziejem) czystej krwii, to czy ich dziecko, jeśli posiada zdolności magiczne, również może o sobie powiedzieć, że ma czystą krew?
Tak zwane bonusowe pytanie.
Gość
Gość
Sebastian, można było podróżować powozami przykładowo, świstoklikami. Jak kto lubi, jak kto może.
Thomas, teoretycznie jak najbardziej. Zwierzęcousty i animag będą się rozumieć, kwestia nakłonienia do współpracy może okazać się bardziej skomplikowana... Wszystko zależy od retoryki.
Ignacy, nasze uniwersum skupia się na Wielkiej Brytanii, nie opisywaliśmy sytuacji Polski i co do zasady to interesuje nas ona znacznie mniej. Myślę, że możesz wykreować częściowo swoją własną wizję, którą pomoże Ci sprostować ewentualnie sprawdzający.
Zacznę od tego, że opis rodu nie zostanie zaakceptowany przed akceptacją karty postaci - proponuję zacząć od tego. Później, przy procesie tworzenia opisu rodziny i jej historii gotowy opis należy przesłać do administracji, która wyjaśni wszystkie wątpliwości. Najlepiej pracować na tekście, bezpieczniej niż gdybać.
Wasale w zamian za posłuszeństwo otrzymywali wsparcie rodu szlacheckiego(w przeszłości).
Nie, jak półkrwi.
Thomas, teoretycznie jak najbardziej. Zwierzęcousty i animag będą się rozumieć, kwestia nakłonienia do współpracy może okazać się bardziej skomplikowana... Wszystko zależy od retoryki.
Ignacy, nasze uniwersum skupia się na Wielkiej Brytanii, nie opisywaliśmy sytuacji Polski i co do zasady to interesuje nas ona znacznie mniej. Myślę, że możesz wykreować częściowo swoją własną wizję, którą pomoże Ci sprostować ewentualnie sprawdzający.
Zacznę od tego, że opis rodu nie zostanie zaakceptowany przed akceptacją karty postaci - proponuję zacząć od tego. Później, przy procesie tworzenia opisu rodziny i jej historii gotowy opis należy przesłać do administracji, która wyjaśni wszystkie wątpliwości. Najlepiej pracować na tekście, bezpieczniej niż gdybać.
Wasale w zamian za posłuszeństwo otrzymywali wsparcie rodu szlacheckiego(w przeszłości).
Nie, jak półkrwi.
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Czy mogę przekazać komuś zakupioną czekoladową żabkę listownie, żeby mógł ją sobie wylosować w temacie?
Czy potrzebne jest napisanie postka, w którym wysyłam taki przedmiot sową z przekazaniem żabki?
Z góry dziękówa!
Czy potrzebne jest napisanie postka, w którym wysyłam taki przedmiot sową z przekazaniem żabki?
Z góry dziękówa!
Serce mnie bije
Duszazapije
Dusza
Żyję
Postek
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Póki mam jeszcze moment, to chciałabym się tylko upewnić - czy pomoc przy sabacie drogiej kuzynce, przy pochwale szanownej cioteczki mogę opisać jako opowiadanie prackowe, przy założeniu, że tatuś daje mi kieszonkowe w nagrodę za to, że robię coś więcej poza leżeniem i czytaniem książek romantycznych?
Magic tumbled from her pretty lips and when she spoke the language of the universe – the stars
sighed in unison
sighed in unison
możesz <3
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Mam pytanie o energię. Co oznacza brak możliwości wykonywania angażujących akcji? To dotyczy akcji magicznych (związanych z rzucaniem zaklęć, korzystaniem magii?), czy jakichkolwiek akcji, również fizycznych? Jak wygląda kwestia zaklęć podtrzymywanych? Jak protego Totalum? Rzucenie to czar kategorii IV, a każde następne podtrzymywanie to też jest traktowane jak "opłata" z kategorii IV? Jak wygląda zurzycie energii magicznej przy nakładaniu pułapek, tworzeniem świstoklików? : o
Find your wings
Dobry wieczór, czy nowy zapis z opowiadaniami wykonywania zawodu tyczy się również październiko-grudnia czy wchodzi dopiero wraz z nowym okresem fabularnym?
Mam pytanie co do opisów organizacji - czy już nie będzie w ogóle misji pobocznych?
She's lost control
again
Sigrun Rookwood
Zawód : dowódca grupy łowców wilkołaków
Stan cywilny : Wdowa
I am not
ruined
I am
r u i n a t i o n
ruined
I am
r u i n a t i o n
OPCM : 35 +2
UROKI : 4 +1
TRANSMUTACJA : 5
CZARNA MAGIA : 47 +5
ZWINNOŚĆ : 18
SPRAWNOŚĆ : 19
Genetyka : Metamorfomag
Sojusznik Rycerzy Walpurgii
Wydaję mi się, że coś jest nie tak z moim punktami organizacji Jestem wpisana zarówno w nieaktywnych jak i w sojusznikach z poziomu 0. Niestety, nie pamiętam ile miałam w poprzednim okresie, ale wydaje mi się, że te 4 (w poprzednim okresie dostałam + za misję poboczną, ale nie wyciągnięto mnie z nieaktywnych), teraz mam wpisane 2 punkty (co by się raczej nie zgadzało, bo jeśli się nie mylę mam 4 misje poboczne, za które dostałam PB, nie licząc aktywności z tego okresu). Wydaje mi się, że powinnam stracić jeden punkt za utratę rangi (jeszcze przed 1,5 roku, bo od wtedy wiszę w nieaktywnych). Tak też wydaje mi się, że na ten moment powinnam mieć 5 punktów
what we have become but a mess of flesh and emotion - naked on all counts
my dearest friend
Anthony, akcje angażujące to zarówno rzucanie zaklęć, jak walka wręcz. Jeśli postać jest na tyle zmęczona, że nie jest w stanie dalej walczyć za pomocą magii, nie jest w stanie też wykonywać innych angażujących akcji. Podtrzymywanie zaklęć pobiera 1 punkt energii, ale przeoczyłyśmy to w tabelce. Tworzenie świstoklików i zabezpieczeń na razie pozostaje bez zmian (nie znajdują się w tabeli).
Romulus, tyczy to wszystkich opowiadań wrzuconych odzmiany okresu (dziś w nocy).
Edit: Pośpieszyłam się z odpowiedzią. Dotyczą NOWEGO OKRESU.
Sigrun, na ten moment nie przewidujemy powrotu tej formy aktywności organizacji, ale kto wie, co wydarzy się w przyszłości. Przez ostatnie trzy okresy zauważyliśmy niepokojąca tendencję i uznaliśmy, że misje poboczne na chwilą obecną nie mają sensu. Liczymy na kreatywność graczy w inicjatywach.
Twórca: Sigrun Rookwood
Roselyn, rzeczywiście, do tabelki wkradł się chochlik. Już poprawione!
Romulus, tyczy to wszystkich opowiadań wrzuconych od
Edit: Pośpieszyłam się z odpowiedzią. Dotyczą NOWEGO OKRESU.
Sigrun, na ten moment nie przewidujemy powrotu tej formy aktywności organizacji, ale kto wie, co wydarzy się w przyszłości. Przez ostatnie trzy okresy zauważyliśmy niepokojąca tendencję i uznaliśmy, że misje poboczne na chwilą obecną nie mają sensu. Liczymy na kreatywność graczy w inicjatywach.
Twórca: Sigrun Rookwood
Roselyn, rzeczywiście, do tabelki wkradł się chochlik. Już poprawione!
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Mam pytanie: czemu moja parzywka zostala odrzucona? Miałam odegrać dementora, który chce się komuś wyżalić i opowiedzieć o swoim problemie - tak też zrobiłam. Demelza była dementorem, który zatrzymał i przekonał Sheilę do rozmowy, opowiedziała o problemie odrzucenia przez rodzinę przez nieślubną ciąże - to dla niej jest problem i się wyżaliła. Sheila na początku była przerażona postacią dementora, ale dała się przekonac. Co jest zatem niezgodne z treścią?
Let me see you
Stripped down to the bone
Demelza Fancourt
Zawód : tancerka w Piórku Feniksa, wschodząca gwiazdka burleski
Stan cywilny : Panna
I have to believe that sin
can make a better man
can make a better man
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X