FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
demelzo, warto czytać treść parszywki do końca. nie podlinkowałaś wspomnienia o tym na fabule.
Pamiętaj, żeby oprócz rozegrania snu w myślodsiewni chociaż raz odwołać się do niego w postach w aktualnej fabule.
Pamiętaj, żeby oprócz rozegrania snu w myślodsiewni chociaż raz odwołać się do niego w postach w aktualnej fabule.
Maybe that’s what he is about. Not winning, but failing and getting back up. Knowing he’ll fail, fail a thousand times,
BUT STILL DON'T GIVE UP
Jayden Vane
Zawód : astronom, profesor, publicysta, badacz, erudyta, ojciec
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Wdowiec
Sometimes the truth
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.
OPCM : -
UROKI : -
ALCHEMIA : -
UZDRAWIANIE : -
TRANSMUTACJA : -
CZARNA MAGIA : -
ZWINNOŚĆ : -
SPRAWNOŚĆ : -
Genetyka : Czarodziej
Nieaktywni
W związku z usunięciem umiejętności oburęczności mam pytanie co do Virginii (wiem, że jest szara, ale już niedługo), która ma wykupioną tą umiejętność...
Dobrze rozumiem, że w związku ze zmianą już nie może jej posiadać? A jeśli tak to czy mam to zgłosić do aktualizacji? Odzyskam PD z zakupu tej umiejętności?
Dobrze rozumiem, że w związku ze zmianą już nie może jej posiadać? A jeśli tak to czy mam to zgłosić do aktualizacji? Odzyskam PD z zakupu tej umiejętności?
Make love music
Not war.
Not war.
Louis Bott
Zawód : Drugi Kogut Kurnika, dorywczo może coś naprawić
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Kawaler
Look up at the night sky
We are part of this universe,
we are in this universe,
but more important than both of those facts is that
We are part of this universe,
we are in this universe,
but more important than both of those facts is that
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Mugol
Nieaktywni
Dzień dobry, chciałam się zapytać dlaczego straciłam rangę Zakonu i czy to oznacza, że teraz jestem zwykłym sojusznikiem?
Don't pay attention to the world ending. It has ended many times
and began again in the morning
and began again in the morning
jeśli moja postać nie była aktywna/nie miała rozliczeń za wcześniejszy okres (przed wrześniogrudniem), dopiero w nim (zaraz przez zamknięciem) odzyskała kolor i ma w nim aktywne wątki, to czy mogę rzucić jeszcze na zaopatrzenie w nim, czy dopiero na nowy (stycznio-) okres?
It goes on, this world
Stupid and brutal
But I do not
I do not
Stupid and brutal
But I do not
I do not
Louis, tak, po odzyskaniu koloru zgłoś się w aktualizacjach - punkty za zakup umiejętności zostaną zwrócone.
Archibaldzie, rangę Zakonu Feniksa utraciły te postacie, które w przeciągu ostatnich dwóch okresów fabularnych nie wykazały się żadną aktywnością na rzecz organizacji (zgodnie z opisem w temacie, żeby kolor zachować, ta aktywność musi mieć charakter stały). Nie oznacza to utraty wsparcia ze strony Zakonu Feniksa czy Harolda Longbottoma i nie zamyka drogi do angażowania postaci w sprawy organizacji, sojusznicy mają też dostęp do większości umiejętności organizacji. Nic nie stoi również na przeszkodzie odzyskaniu rangi - wystarczy, że postać ponownie aktywnie zaangażuje się w działania Zakonu. <3
Elaine, jeśli chcesz, to możesz jeszcze wykonać rzut na stary okres, ale raczej nie ma to sensu, a tylko dołoży Ci niepotrzebnej pracy - bo większość produktów i tak będzie musiała zostać uznana za zużytą/zepsutą wraz z rozliczeniem poprzedniego miesiąca.
Archibaldzie, rangę Zakonu Feniksa utraciły te postacie, które w przeciągu ostatnich dwóch okresów fabularnych nie wykazały się żadną aktywnością na rzecz organizacji (zgodnie z opisem w temacie, żeby kolor zachować, ta aktywność musi mieć charakter stały). Nie oznacza to utraty wsparcia ze strony Zakonu Feniksa czy Harolda Longbottoma i nie zamyka drogi do angażowania postaci w sprawy organizacji, sojusznicy mają też dostęp do większości umiejętności organizacji. Nic nie stoi również na przeszkodzie odzyskaniu rangi - wystarczy, że postać ponownie aktywnie zaangażuje się w działania Zakonu. <3
Elaine, jeśli chcesz, to możesz jeszcze wykonać rzut na stary okres, ale raczej nie ma to sensu, a tylko dołoży Ci niepotrzebnej pracy - bo większość produktów i tak będzie musiała zostać uznana za zużytą/zepsutą wraz z rozliczeniem poprzedniego miesiąca.
I came and I was nothing
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Żonaty
jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
OPCM : 30 +5
UROKI : 10
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 10 +3
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 30
SPRAWNOŚĆ : 25
Zakon Feniksa
jako że zmienił sie w chwili obecnej eksperymentalnie system benefitów organizacji na "drzewka" to rozumiem, że od 8 sierpnia przy zmianach zostaną odjęte dodatkowe punkty statystyk które z nich wynikały?
Czy zwierciadło adaptacyjne z drzewka umysłu dotyczy mojej tarczy, czy to bonus do zaklęcia przy ataku na tarczę przeciwnika?
Czy zwierciadło adaptacyjne z drzewka umysłu dotyczy mojej tarczy, czy to bonus do zaklęcia przy ataku na tarczę przeciwnika?
Find your wings
Dawne profity zostaną usunięte przy okazji aktualizacji postaci do nowego systemu - nie jest trudno rozłożyć punkty tak, by stare profity pozostały bez zmian.
To bonus dla tarczy czarodzieja, który posiada zdolność - defensywnie.
To bonus dla tarczy czarodzieja, który posiada zdolność - defensywnie.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
w temacie drzewek <3
-> czy w wątkach grudniowych nadal mamy "stare" umiejętności (u moich Zakonników, dawny II poziom Zakonu)? Raczej jestem na finiszu, ale gdybym gdzieś patronusowała to dobrze wiedzieć!
-> jeśli zacznę przed 8 sierpnia wątek styczniowy, to czy do momentu zgłoszenia/akceptacji zmian mogę mieć "stare" umiejętności, a w momencie akceptacji się uaktualni? (np. miałam i chciałam nadal mieć patronusa z ST 35, czy jeśli teraz wyskoczy mi np. styczniowy dementor to nadal mogę go rzucać?)
bonusowe pytanie: czy aby móc założyć w początkowym poście, że widzę wieżę (lub nie, k6 to determinuje), mogę wykonać rzut w szafce zniknięć? czy muszę zacząć na 300słów i rzucić pod pierwszym postem?
z góry dziękuję ekipie za początkowomiesięczną cierpliwość!!!
-> czy w wątkach grudniowych nadal mamy "stare" umiejętności (u moich Zakonników, dawny II poziom Zakonu)? Raczej jestem na finiszu, ale gdybym gdzieś patronusowała to dobrze wiedzieć!
-> jeśli zacznę przed 8 sierpnia wątek styczniowy, to czy do momentu zgłoszenia/akceptacji zmian mogę mieć "stare" umiejętności, a w momencie akceptacji się uaktualni? (np. miałam i chciałam nadal mieć patronusa z ST 35, czy jeśli teraz wyskoczy mi np. styczniowy dementor to nadal mogę go rzucać?)
bonusowe pytanie: czy aby móc założyć w początkowym poście, że widzę wieżę (lub nie, k6 to determinuje), mogę wykonać rzut w szafce zniknięć? czy muszę zacząć na 300słów i rzucić pod pierwszym postem?
z góry dziękuję ekipie za początkowomiesięczną cierpliwość!!!
Can I not save one
from the pitiless wave?
Generalnie proponujemy nie używać tych zdolności co do których macie przekonanie, że po aktualizacji postaci ich nie utrzymacie. W wątkach z udziałem mistrza gry, w tym w losowaniach, sugerujemy wstrzymać się od ich używania do momentu akceptacji - to tylko dwa tygodnie (chyba, że kość została wylosowana wcześniej i naprawdę musicie).
Możesz rzucić kością w szafce zniknięć przed napisaniem posta, po to ona jest
Możesz rzucić kością w szafce zniknięć przed napisaniem posta, po to ona jest
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Czy Wiedźmia Straż działa tylko po stronie Ministerstwa rządzonego przez Malfoya, czy jej jednostki działają także po stronie Zakonu przy Longbottomie? U aurorów sprawa jasna - wszyscy przeszli na stronę Zakonu, reszta jednak się podzieliła, czy jednak Longbottom nie utrzymuje już innych jednostek? I czy wtedy mogę normalnie wpisać Wiedźmia Strażniczka w zawód?
I survivedbecause fire inside me burned brighter than the fire around me
Jackie N. Rineheart
Zawód : Wiedźmia Strażniczka i najemniczka
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Panna
And suddenly life wasn't about living. It was about surviving.
Nieaktywni
Viviane, Wiedźmia Straż jest Ministerialną strukturą. Są oczywiście wiedźmi strażnicy, którzy poszli za Longbottomem i pełnią swoje funkcje pod jego dowództwem, ty również możesz w ten sposób wykonywać swoje obowiązki, lecz wtedy należy zaznaczyć w zawodzie, że pracujesz dla rebelii. Wiąże się też to oczywiście z mniej stabilną sytuacją finansową, żołd rebeliancki stoi na wysokości zarobków statusu ubogiego
To znowu ja
Skoro teraz skrytki bankowe dzielą się na skrytki i na szuflady, mam pytanie czy każda skrytka z automatu oznacza skrytkę w banku Gringotta, czy możemy założyć że jest to inny czarodziejski bank? Czy Irlandia, Szkocja i Walia nie miałyby własnego banku, może mniejszego, a może jakiegoś bardziej prywatnego w ogóle?
W końcu są postaci po stronie promugolskiej, które w jakiś sposób czy dokonują inwestycji, czy prowadzą biznes i szczerze nie wyobrażam sobie, żeby taki lord Prewett czy Macmillan trzymali oszczędności w skarpecie - jednocześnie ich odwiedziny w Gringocie mogłyby być... Cóż, niezbyt przyjemne.
No i czy jeśli są uwzględnione skrytki w innym banku, czy przedmiot kluczyk
do Gringotta będzie działał na podobnej zasadzie co mając skrytkę w Gringocie, czy np. dawałby mniejszy bonus do zarobków?
Skoro teraz skrytki bankowe dzielą się na skrytki i na szuflady, mam pytanie czy każda skrytka z automatu oznacza skrytkę w banku Gringotta, czy możemy założyć że jest to inny czarodziejski bank? Czy Irlandia, Szkocja i Walia nie miałyby własnego banku, może mniejszego, a może jakiegoś bardziej prywatnego w ogóle?
W końcu są postaci po stronie promugolskiej, które w jakiś sposób czy dokonują inwestycji, czy prowadzą biznes i szczerze nie wyobrażam sobie, żeby taki lord Prewett czy Macmillan trzymali oszczędności w skarpecie - jednocześnie ich odwiedziny w Gringocie mogłyby być... Cóż, niezbyt przyjemne.
No i czy jeśli są uwzględnione skrytki w innym banku, czy przedmiot kluczyk
do Gringotta będzie działał na podobnej zasadzie co mając skrytkę w Gringocie, czy np. dawałby mniejszy bonus do zarobków?
Witam serdecznie i proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Czy w momencie kiedy tata jest ze szlachty, a mama jest czarownicą o krwi czystej ze skazą, to dzieciak ma krew szlachetną czy czystą ze skazą?
Czy szlachetna jest tylko wtedy jak ojciec uzna dziecko czy bez uznania to też tak działa?
Czy w momencie kiedy tata jest ze szlachty, a mama jest czarownicą o krwi czystej ze skazą, to dzieciak ma krew szlachetną czy czystą ze skazą?
Czy szlachetna jest tylko wtedy jak ojciec uzna dziecko czy bez uznania to też tak działa?
Gość
Gość
Tomku, zakładamy że Gringotta jest jedynym czarodziejskim bankiem i postaci, które nie chcą w nim trzymać oszczędności muszą je trzymać w swoim domku. Lord Prewett ma prawo posiadać swój skarbiec w rodzinnym dworku.
W związku z powyższym kluczyk w takiej sytuacji nie będzie dawał profitów.
Ellis, odpowiedź na to pytanie znajduje się w temacie opisującym czystość krwi, gdzie są opisane czystości krwi wynikające z urodzenia. Odpowiedz brzmi to zależy - od tytułu dziecka. Krew szlachetna podąża za tytułem lorda i lady.
W związku z powyższym kluczyk w takiej sytuacji nie będzie dawał profitów.
Ellis, odpowiedź na to pytanie znajduje się w temacie opisującym czystość krwi, gdzie są opisane czystości krwi wynikające z urodzenia. Odpowiedz brzmi to zależy - od tytułu dziecka. Krew szlachetna podąża za tytułem lorda i lady.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Jeszcze jedno pytanie. Przejmuję w pewnym sensie postać Jackie Rineheart, na którą, jak zauważyłam, jest wystawiony list gończy - czy on będzie obowiązywać po oddaniu mojej KP i powinnam uwzględnić jego "zdobycie" w niej, czy nie będzie obowiązywał i mam świeży start w podpadaniu Malfoyowemu Ministerstwu?
I survivedbecause fire inside me burned brighter than the fire around me
Jackie N. Rineheart
Zawód : Wiedźmia Strażniczka i najemniczka
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Panna
And suddenly life wasn't about living. It was about surviving.
Nieaktywni
FAQ III
Szybka odpowiedź