FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
statystyka uników/zwinności animagów jest mnożona przez dwa przy podsumowaniu rzutu kością, czy dodaje się bazową wartość do wyniku?
animagowie mogą przemieniać się w trakcie walki?
animagowie mogą przemieniać się w trakcie walki?
Vance Villan
Zawód : łamacz klątw, prywatny instruktor OPCM
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Wdowiec
Błękit był zaproszeniem wtedy, dzisiaj czerń jest rozkazem
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Czarodziej
Nieaktywni
przy uniku dodaje się bazową wartość, mogą się przemieniać w trakcie walki i nie jest to akcją, jeżeli postać jest zwolniona z rzutu kością
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
W eliksirze wzmacniającym skrzeloziele występuje jako składnik, ale nie serce, podczas gdy wyżej, występuje jako serce roślinne. W opisie eliksiru nie zostało jednak pogrubione. Tymczasem w eliksirze prywatnym Drasoriasi medica, jest już pogrubione.
W jaki sposób mam je traktować? Jako składnik dodatkowy, czy jednak serce?
W jaki sposób mam je traktować? Jako składnik dodatkowy, czy jednak serce?
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
OPCM : 6
UROKI : 0
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Jako serce <3 mamy mały bałagan w eliksirach po przenosinach, ale ogarniemy to
bo ty jesteś
prządką
prządką
Dzień dobry!
Czy mogę rozliczyć w ramach wsiąkiewki wątek, który był prowadzony przez MG, ale z którego zniknęłam przed oficjalnym końcem wydarzenia? Chodzi o wycieczkę do Azkabanu (klik). Pięć postów na pewno napisałam, jednak słusznie nie otrzymałam PD, więc wolę się dopytać. Z drugiej strony MG wyprowadził mnie z tematu, więc zt było.
Czy mogę rozliczyć w ramach wsiąkiewki wątek, który był prowadzony przez MG, ale z którego zniknęłam przed oficjalnym końcem wydarzenia? Chodzi o wycieczkę do Azkabanu (klik). Pięć postów na pewno napisałam, jednak słusznie nie otrzymałam PD, więc wolę się dopytać. Z drugiej strony MG wyprowadził mnie z tematu, więc zt było.
We can make it out alive under cover of the night; Trees are burning, ravens fly, smoke is filling up the sky,
WE ARE RUNNING OUT OF TIME
Kieran Rineheart
Zawód : Rebeliant, auror
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowiec
I pochwalam tajń życia w pieśni
i w milczeniu,
Pogodny mądrym smutkiem
i wprawny w cierpieniu.
i w milczeniu,
Pogodny mądrym smutkiem
i wprawny w cierpieniu.
OPCM : 40 +5
UROKI : 30 +5
UZDRAWIANIE : 1
SPRAWNOŚĆ : 20 +3
Zakon Feniksa
Można w to zaczarować zaklęcia niewybaczalne? Wiem, że jest napisane o dowolnym, ale jednak wolę dopytać
Czy ten kryształ może zaczarować inna osoba niż właściciel?
Ostatnio zmieniony przez Abraxas Malfoy dnia 01.08.21 17:29, w całości zmieniany 1 raz
Czy rozróżnienia szuflada vs skrytka należy dokonać w nazwie tematu, czy w treści tematu? Widzę, że niektórzy gracze nazwali już swoje skrytki szufladami, a byłam pod wrażeniem, że informację tą można utajnić (znacznikiem hide używanym w treści, a nie wiem czy i jak można go użyć w nazwie) <3
Słowa palą,
więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
Cornelius Sallow
Zawód : Szef Biura Informacji, propagandzista
Czystość krwi : Czysta
niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
OPCM : 8 +3
UROKI : 38 +8
CZARNA MAGIA : 1 +3
ZWINNOŚĆ : 2
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Właściwie to zależy od Ciebie, jak chcesz go utajnić to możesz zostawić nazwę skrytka, jak jest i tylko w treści wpisać szufladę.
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Kieran, możesz...
Abraxas, zaklęć niewybaczalnych, ze względu na ich specyfikę, nie można zakląć w kryształ. Zaczarowania kryształu może dokonać inna postać.
Abraxas, zaklęć niewybaczalnych, ze względu na ich specyfikę, nie można zakląć w kryształ. Zaczarowania kryształu może dokonać inna postać.
I came and I was nothing
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
Czystość krwi : Mugolska
jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
OPCM : 30 +5
UROKI : 10
TRANSMUTACJA : 10 +3
ZWINNOŚĆ : 30
SPRAWNOŚĆ : 25
Zakon Feniksa
przepraszam, jeśli zabrzmi to ciut paranoicznie... ale tak dla pewności; jeśli potwierdziłam Elką pojawienie się 1 lutego na wezwanie MM, to czy mogę w miarę spokojnie planować wątki po tej dacie... czy lepiej się wstrzymać?
It goes on, this world
Stupid and brutal
But I do not
I do not
Stupid and brutal
But I do not
I do not
na ten moment wezwanie na komisję nie jest wątkiem zagrażającym życiu postaci, kwalifikacja wydarzenia może ulec zmianie w trakcie
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Cześć!
Czy jeśli jest miejsce, które jest lokacja do przejęcia, to nadal tam można normalnie grać, czy też pojawienie się z automatu odpala wszystkie możliwe zabezpieczenia i inne atrakcje?
Czy jeśli jest miejsce, które jest lokacja do przejęcia, to nadal tam można normalnie grać, czy też pojawienie się z automatu odpala wszystkie możliwe zabezpieczenia i inne atrakcje?
Zlata Raskolnikova
Zawód : Komornik i najemniczka po godzinach
Stan cywilny : Wdowa
Wisi mi kto wisi na latarni
A kto o nią się opiera
A kto o nią się opiera
Genetyka : Półgoblin
Nieaktywni
Dzień dobry/dobry wieczór! Ja z paroma pytaniami
Pierwsze mam odnośnie chatki - zakup takowej do powierzchni 30 m2 to 150 PM, zakup lub wybudowanie nowego domu wolnostojącego to 600 PM. Co w momencie, gdybym chciała postawić dom do 30m2, mając przy tym materiały, pomoc architekta, budowlańców i rozgrywając to w ramach wątków? Czy to nie ma żadnego wpływu i wiąże się z tym drugim progiem cenowym? Czy może jednak to ten pierwszy?
Pytanie drugie dotyczy wytwórstwa - talizmany z tego co czytałam przyjmują różne formy, napisane jest jednak, że nie są trwałe i mogą ulec zniszczeniu. Jak w takim razie z metalowymi elementami odzieży, które mogą być narażone obicia bardziej niż mniej? Np. takie karwasze, czy da się wtedy je zakląć inaczej niż za pomocą talizmanu gdyby ten miałby ulec zniszczeniu, czy tylko stanowiłyby element dekoracyjny?
Trzecie pytanie mam odnośnie tarota - czy jako opowiadanie przechodzi również napisanie listownej korespondencji która działa się w przeszłości? (mówię tutaj o stricte listach wysyłanych od jednej postaci i autorstwa jednego gracza, dopasowanych do tematu karty, czyli spełniającej założenia tarota)
Pierwsze mam odnośnie chatki - zakup takowej do powierzchni 30 m2 to 150 PM, zakup lub wybudowanie nowego domu wolnostojącego to 600 PM. Co w momencie, gdybym chciała postawić dom do 30m2, mając przy tym materiały, pomoc architekta, budowlańców i rozgrywając to w ramach wątków? Czy to nie ma żadnego wpływu i wiąże się z tym drugim progiem cenowym? Czy może jednak to ten pierwszy?
Pytanie drugie dotyczy wytwórstwa - talizmany z tego co czytałam przyjmują różne formy, napisane jest jednak, że nie są trwałe i mogą ulec zniszczeniu. Jak w takim razie z metalowymi elementami odzieży, które mogą być narażone obicia bardziej niż mniej? Np. takie karwasze, czy da się wtedy je zakląć inaczej niż za pomocą talizmanu gdyby ten miałby ulec zniszczeniu, czy tylko stanowiłyby element dekoracyjny?
Trzecie pytanie mam odnośnie tarota - czy jako opowiadanie przechodzi również napisanie listownej korespondencji która działa się w przeszłości? (mówię tutaj o stricte listach wysyłanych od jednej postaci i autorstwa jednego gracza, dopasowanych do tematu karty, czyli spełniającej założenia tarota)
Thalia Wellers
Zawód : Żeglarz, handlarz, przemytnik
I'm makin' my way
From the top of this lowly hillside
Through the realm of the soulless Fey
I'm makin' my way
And all of us dread the trouble that lies ahead
At the end of this wayward day
I'm makin' my way
From the top of this lowly hillside
Through the realm of the soulless Fey
I'm makin' my way
And all of us dread the trouble that lies ahead
At the end of this wayward day
I'm makin' my way
OPCM : 13+2
UROKI : 10
UZDRAWIANIE : 0+1
TRANSMUTACJA : 5+2
SPRAWNOŚĆ : 15
Genetyka : Metamorfomag
Sojusznik Zakonu Feniksa
Dzień dobry
W efektach szaty z pyłu elfów mamy bonus do "do perswazji i kłamstwa, olśniewa". Czy "olśniewa" oznacza bonus do kokieterii zgodny z tymi k6, jak do kłamstwa i perswazji? Czy po prostu należy luźno potraktować ten zapis i jest to tylko większy zachwyt nad osobą, która szatę nosi?
W efektach szaty z pyłu elfów mamy bonus do "do perswazji i kłamstwa, olśniewa". Czy "olśniewa" oznacza bonus do kokieterii zgodny z tymi k6, jak do kłamstwa i perswazji? Czy po prostu należy luźno potraktować ten zapis i jest to tylko większy zachwyt nad osobą, która szatę nosi?
Philippa Moss
Zawód : barmanka w "Parszywym Pasażerze", matka niuchaczy
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
OPCM : 10 +1
UROKI : 22 +6
ZWINNOŚĆ : 17
SPRAWNOŚĆ : 10
Neutralni
Moja parszywka zaczyna się słowami "Przechadzając się ulicami Londynu", problem jest jednak taki, że moja postać jest poszukiwana listem gończym i raczej by się ulicami Londynu nie przechadzała - lubi swoje życie. Co mam w tej sytuacji zrobić? XD
I survivedbecause fire inside me burned brighter than the fire around me
Jackie N. Rineheart
Zawód : Wiedźmia Strażniczka i najemniczka
And suddenly life wasn't about living. It was about surviving.
Nieaktywni
FAQ III
Szybka odpowiedź