FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Jeżeli kurs nie jest rozpisany to należy uznać że nie jest typowym szkoleniem i przygotowanie do zawodu należy zakreślić samodzielnie. Obliviate to trudne zaklęcie znajdujące się w urokach, postać raczej musiała go potrafić przed podjęciem pracy ale to ramach obowiązków zawodowych mogła go szlifować. Myślę że to co piszesz może się mieścić w ramach pracy amnezjatora.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Na początku kwietnia 1956 roku odkryto wywar tojadowy, który miał zrewolucjonizować życie osób przeklętych likantropią. Eliksir nie zatrzymuje przemiany, ale pozwala zachować pełną świadomość wilkołakowi w trakcie pełni. Aby prawidłowo działał, należy zacząć pić go w odpowiednich dawkach na tydzień przez przemianą. Receptura została udostępniona w kręgach naukowych i odpowiednich ministerialnych działach. Niestety, póki co, pozostaje ona poza zasięgiem czarodziejów zepchniętych na margines czarodziejskiej socjety.
Tworząc postać wilkołaka postanowiłem się odnieś do tego fragmentu. Według niego receptura tego wywaru została udostępniona w kręgach naukowych i odpowiednich ministerialnych działach. Nie neguję tego, aczkolwiek nasuwa mi się pytanie, czy coś w tej kwestii uległo zmianie i czy na przestrzeni czasu receptura tego wywaru stała się bardziej ogólnodostępna dla wilkołaków?
Volans Moore
Zawód : Smokolog
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Kawaler
Oh I still can remember a time when it wasn't like this
Before the world became enslaved
Can we all go back to the time when we were not like this
Can we even be saved?
Before the world became enslaved
Can we all go back to the time when we were not like this
Can we even be saved?
OPCM : 19 +3
UROKI : 15 +2
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 8
SPRAWNOŚĆ : 7
Nieaktywni
Eliksir tojadowy widnieje jako wywar tojadowy na liście eliksirów - tam jest informacja, jeszcze przed zaognieniem konfliktu został udostępniony czarodziejom.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Dobry wieczór, mam pytanie odnośnie zaklęcia z dzieciny transmutacji
Zaklęcie tyczy się małych przedmiotów, czy dzięki niemu można bawić się w Kopciuszka i lnianą sukienkę z przyszytymi kamykami zamienić w suknię, która wygląda jak wyciągnięta prosto z sabatu u lady Nott? Jeżeli tak, to czy zmienione elementy są w dotyku takie, jak w rzeczywistości, tzn materiał szorstki, kamyki-guziczki chropowate itp?
Acus — Zamiana jednego przedmiotu nieożywionego w drugi podobny kształtem i wielkością (np. igła sosny -> igła do szycia).
Zaklęcie tyczy się małych przedmiotów, czy dzięki niemu można bawić się w Kopciuszka i lnianą sukienkę z przyszytymi kamykami zamienić w suknię, która wygląda jak wyciągnięta prosto z sabatu u lady Nott? Jeżeli tak, to czy zmienione elementy są w dotyku takie, jak w rzeczywistości, tzn materiał szorstki, kamyki-guziczki chropowate itp?
{............................. }
Ce qu'on appelle une raison de vivre , est en
même temps une excellente raison demourir .
même temps une excellente raison de
jeżeli postać posiada zdolności, które pozwalają jej na wyobrażenie sobie takiej sukni (posiada odpowiednio wysokie biegłości) to najpewniej tak, należy jednak pamiętać, że twór będzie podobny kształtem, zatem suknia nie zmieni kroju ani nie zostaną do niej dodaje elementy, których nie było, może zmienić w ten sposób barwę lub fakturę.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
hejka, chciałabym zakupić sobie którąś z gier (np. kościanego pokera) na własność, coby to móc zagrać w nią u siebie na chacie, ale w sklepiku mg nie znalazłam informacji za ile mogę takie cacka posiąść... i tu pojawia się moje pytanie, ile bowiem kosztowałaby taka plansza do gry gargulki albo pokera? z góry dziękuję za odpowiedź!!
Michael Scaletta
Zawód : kradnie, co popadnie
Czystość krwi : Półkrwi
i'm a lesser man, a lesser man
a lesser man than you think i am
OPCM : 4 +2
UROKI : 7 +3
ALCHEMIA : 2
TRANSMUTACJA : 2
ZWINNOŚĆ : 6 +3
SPRAWNOŚĆ : 8
Neutralni
zostały usunięte ze sklepiku - możesz założyć, że je posiadasz, bez mechanicznego kupowania. jeśli gdzies na forum znajduje się inna informacja, to prosimy o linka - poprawimy to <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
w takim razie podsyłam tylko na szybkości miejsce, gdzie taką informację znalazłam i jeszcze raz dziękuję
Michael Scaletta
Zawód : kradnie, co popadnie
Czystość krwi : Półkrwi
i'm a lesser man, a lesser man
OPCM : 4 +2
UROKI : 7 +3
ALCHEMIA : 2
TRANSMUTACJA : 2
ZWINNOŚĆ : 6 +3
SPRAWNOŚĆ : 8
Neutralni
Proszę o wyjaśnienie dlaczego zostały ustalone 72 H a następnie zostało to zmienione. Proszę o przytoczenie punktów regulaminu/ mechaniki
https://www.morsmordre.net/t4056p345-niebieski-las#321478
https://www.morsmordre.net/t4056p345-niebieski-las#321478
Kundle, odmieńcy, śmieci, wariaci,
obywatele degeneraci,
ej, duszy podpalacze,
obywatele degeneraci,
ej, duszy podpalacze,
Róbmy dym
Zgodnie z opisem lokacji:
Ze strony Keata żadne działanie nie zostało podjęte - stąd czas oczekiwania nie musiał zostać przez Rycerzy wydłużony.Aktywacja cave inimicum informuje Keata o pojawieniu się w okolicy nieprzyjaciół (Rycerze zobowiązani są o tym powiadomić gracza prywatną drogą). Jeśli ten podejmie działanie, czas oczekiwania na atak po zakończeniu II etapu wydłuża się o 24 godziny.
I came and I was nothing
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
OPCM : 30 +5
UROKI : 10
TRANSMUTACJA : 10 +3
ZWINNOŚĆ : 30
SPRAWNOŚĆ : 25
Zakon Feniksa
Dziękuję.
Kundle, odmieńcy, śmieci, wariaci,
obywatele degeneraci,
ej, duszy podpalacze,
obywatele degeneraci,
ej, duszy podpalacze,
Róbmy dym
Dzień dobry! <3 Mam pytania do magii leczniczniej:
1. Kąsający Świerzb – (...) Nie mija samoistnie. Ulgę przynoszą maści przyśpieszające gojenie się ranek oraz eliksir Świerzbanka.
W opisie tej choroby, jako sposób leczenia występuję eliksir Świerzbanka, którego nie mogę znaleźć w spisie. Jeśli został usunięty, w jaki sposób mogę uleczyć tę chorobę?
2. Mózgowa groszopryszczka – (...)natomiast by uniknąć uszkodzenia mózgu należy wykonywać codzienne inhalacje z podstawowej mieszanki ziół połączonej ze startą korą drzewa Wiggen.
Czy mieszanka ziół w opisie leczenia choroby powyżej musi zostać utworzona jak eliksir, czy mogę jedynie napisać, że takową posiadam i odpisać korę drzewa Wiggen od komponentów?
3. Czy maść z pijawek, którą stosuje się przy groszopryszczce, a którą należy smarować chorego jest do użytku jednorazowego? Bo zakładając, że leczenie trwa 14 dni, to czy potrzebuje 14 porcji maści z pijawek, czy mogę założyć, że jedna maść wystarcza na cały okres leczenia?
4. Czy zaklęcie Purus może zabezpieczyć przed zarażeniem groszopryszczką, jeśli przebywające z zakażoną osobą dzieci nie wykazują żadnych objawów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi! <3
P.S. Czy mogłabym prosić o ujednolicenie spisu eliksrów? Bo czasem serce występuje jako pogrubione, a czasem jako kursywa, co bywa mylące.
1. Kąsający Świerzb – (...) Nie mija samoistnie. Ulgę przynoszą maści przyśpieszające gojenie się ranek oraz eliksir Świerzbanka.
W opisie tej choroby, jako sposób leczenia występuję eliksir Świerzbanka, którego nie mogę znaleźć w spisie. Jeśli został usunięty, w jaki sposób mogę uleczyć tę chorobę?
2. Mózgowa groszopryszczka – (...)natomiast by uniknąć uszkodzenia mózgu należy wykonywać codzienne inhalacje z podstawowej mieszanki ziół połączonej ze startą korą drzewa Wiggen.
Czy mieszanka ziół w opisie leczenia choroby powyżej musi zostać utworzona jak eliksir, czy mogę jedynie napisać, że takową posiadam i odpisać korę drzewa Wiggen od komponentów?
3. Czy maść z pijawek, którą stosuje się przy groszopryszczce, a którą należy smarować chorego jest do użytku jednorazowego? Bo zakładając, że leczenie trwa 14 dni, to czy potrzebuje 14 porcji maści z pijawek, czy mogę założyć, że jedna maść wystarcza na cały okres leczenia?
4. Czy zaklęcie Purus może zabezpieczyć przed zarażeniem groszopryszczką, jeśli przebywające z zakażoną osobą dzieci nie wykazują żadnych objawów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi! <3
P.S. Czy mogłabym prosić o ujednolicenie spisu eliksrów? Bo czasem serce występuje jako pogrubione, a czasem jako kursywa, co bywa mylące.
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
OPCM : 6
UROKI : 0
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Hej, ja też przychodzę z kilkoma pytaniami.
1. W zaopatrzeniu pisze:
Postaci bogate nie rzucają na produkty z kategorii I. Uznaje się, że dwory posiadają je w zapasie odpowiadającym ilości dorosłych domowników o dowolnym statusie majątkowym.
A niżej:
Postaci, które zakładają, że żywią się w takich miejscach (dwory szlacheckie, instytucje), nie wykonują rzutów na najniższą przyznaną im kategorię (I dla ubogich i średniozamożnych, II dla bogatych), interpretując ją zgodnie z ustalonym dla nich opisem.
To mnie trochę zbiło z tropu i w sumie już nie do końca ogarniam czy szlachta rzuca na kategorię drugą, czy nie. Fajnie by było gdyby mi to ktoś rozjaśnił.
2. Jak dokładnie działa namiar? Ile Ollivanderowie mogą o tym wiedzieć? Czy da się go ściągnąć inaczej niż niszcząc starą różdżkę i wykonując nową?
3. Czy tworzenie nowych różdżek wymaga rzutów kością? Czy umieszczanie talizmanu w różdżce wymaga jakiegoś rzutu kością poza rzutem na wykonanie talizmanu?
1. W zaopatrzeniu pisze:
Postaci bogate nie rzucają na produkty z kategorii I. Uznaje się, że dwory posiadają je w zapasie odpowiadającym ilości dorosłych domowników o dowolnym statusie majątkowym.
A niżej:
Postaci, które zakładają, że żywią się w takich miejscach (dwory szlacheckie, instytucje), nie wykonują rzutów na najniższą przyznaną im kategorię (I dla ubogich i średniozamożnych, II dla bogatych), interpretując ją zgodnie z ustalonym dla nich opisem.
To mnie trochę zbiło z tropu i w sumie już nie do końca ogarniam czy szlachta rzuca na kategorię drugą, czy nie. Fajnie by było gdyby mi to ktoś rozjaśnił.
2. Jak dokładnie działa namiar? Ile Ollivanderowie mogą o tym wiedzieć? Czy da się go ściągnąć inaczej niż niszcząc starą różdżkę i wykonując nową?
3. Czy tworzenie nowych różdżek wymaga rzutów kością? Czy umieszczanie talizmanu w różdżce wymaga jakiegoś rzutu kością poza rzutem na wykonanie talizmanu?
no beauty shines brighter
than a good heart
than a good heart
Cillian Moore
Zawód : Wygnany powieściopisarz, chwyta się prac dorywczych
Chodźmy nad wodę
Na Twoich kolanach zasnę
Wymyślę więcej dobrych wierszy
Na Twoich kolanach zasnę
Wymyślę więcej dobrych wierszy
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Nieaktywni
Auroro, dzień dobry <3
1. Eliksir Świerzbanka został dodany do spisu.
2. Nie musisz odpisywać z komponentów kory Wiggen wykorzystanej do stworzenia takiej mieszanki, można uznać, że wystarczy szczypta - trzeba tylko ją posiadać.
3. Można założyć, że jedna porcja maści wystarcza na całe leczenie (14 dni).
4. Zaklęcie Purus może w tej sytuacji działać na zasadzie dezynfekcji - rąk, powierzchni, przedmiotów - przy zachowaniu ostrożności może więc niwelować ryzyko zakażenia, ale dla bezpieczeństwa chorzy wciąż powinni przebywać w izolacji (zgodnie z opisem choroby).
W spisie eliksirów wszystkie serca powinny być już jednocześnie pogrubione i pochylone, jeśli gdzieś jeszcze jest inaczej, daj mi znać drogą prywatną. <3
Cillian,
1. Drugi zapis dotyczy postaci, które z jakichś powodów stołują się poza miejscem zamieszkania (np. w pracy, w cudzym dworku szlacheckim - w przypadku służby). Jeśli arystokrata zakłada, że je posiłki w domu, to wykonuje rzuty na II i III kategorię.
2. Namiar (ten nakładany na różdżki przy procesie rejestracji) istnieje fabularnie od niecałego roku i większość postaci nie zdaje sobie z jego istnienia sprawy (choć doświadczony różdżkarz, mając dostęp do różdżki z namiarem, jest w stanie wykryć, że takie zaklęcie zostało na niego nałożone - i w taki sposób dowiedział się o nim Zakon Feniksa). Póki co żadna z postaci nie podjęła jednak działań mających na celu poznanie dokładnego sposobu działania namiaru.
3. Tworzenie różdżki nie wymaga rzutu kością, wymaga wysokiej biegłości różdżkarstwa - podobnie jak samo osadzenie talizmanu w różdżce (w takim wypadku wykonuje się rzut wyłącznie na stworzenie talizmanu).
1. Eliksir Świerzbanka został dodany do spisu.
2. Nie musisz odpisywać z komponentów kory Wiggen wykorzystanej do stworzenia takiej mieszanki, można uznać, że wystarczy szczypta - trzeba tylko ją posiadać.
3. Można założyć, że jedna porcja maści wystarcza na całe leczenie (14 dni).
4. Zaklęcie Purus może w tej sytuacji działać na zasadzie dezynfekcji - rąk, powierzchni, przedmiotów - przy zachowaniu ostrożności może więc niwelować ryzyko zakażenia, ale dla bezpieczeństwa chorzy wciąż powinni przebywać w izolacji (zgodnie z opisem choroby).
W spisie eliksirów wszystkie serca powinny być już jednocześnie pogrubione i pochylone, jeśli gdzieś jeszcze jest inaczej, daj mi znać drogą prywatną. <3
Cillian,
1. Drugi zapis dotyczy postaci, które z jakichś powodów stołują się poza miejscem zamieszkania (np. w pracy, w cudzym dworku szlacheckim - w przypadku służby). Jeśli arystokrata zakłada, że je posiłki w domu, to wykonuje rzuty na II i III kategorię.
2. Namiar (ten nakładany na różdżki przy procesie rejestracji) istnieje fabularnie od niecałego roku i większość postaci nie zdaje sobie z jego istnienia sprawy (choć doświadczony różdżkarz, mając dostęp do różdżki z namiarem, jest w stanie wykryć, że takie zaklęcie zostało na niego nałożone - i w taki sposób dowiedział się o nim Zakon Feniksa). Póki co żadna z postaci nie podjęła jednak działań mających na celu poznanie dokładnego sposobu działania namiaru.
3. Tworzenie różdżki nie wymaga rzutu kością, wymaga wysokiej biegłości różdżkarstwa - podobnie jak samo osadzenie talizmanu w różdżce (w takim wypadku wykonuje się rzut wyłącznie na stworzenie talizmanu).
I came and I was nothing
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
jeno odmień czas kaleki,