FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Prosimy też nie traktować neutralności - koloru, słowa - jako mechanicznej rangi, jej znaczenie na forum jest głównie estetyczne. To nie jest tajemnicza trzecia siła na forum.
neutralny
1. Nieopowiadający się za żadną ze stron w sporze, niezależny od jego tron; bezstronny;
2. w chemii: nieposiadający odczynu kwaśnego ani zasadowego; obojętny;
3. w fizyce: nieposiadający ładunku elektrycznego ani pola magnetycznego; obojętny, nieoddziałujący;
4. zachowujący neutralność polityczną, niezaangażowany w konflikt między państwami, wyłączony z działań wojennych;
5. będący w pośrednim położeniu, zachowujący równy dystans między czymś a czymś;
6. niewyrażający ocen ani emocji; zdystansowany
Neutralne - w znaczeniu literalnej językowej słownikowej definicji - nastroje mogą się zmienić pod wpływem różnych wydarzeń. Przypominam, że realia świata, w tym kwestia postaci NPC, jest prowadzona przez mistrza gry i należy się tej decyzji po prostu podporządkować. To, że ktoś wcześniej nie opowiedział się po żadnej ze stron, nie znaczy, że nie może tego nagle zrobić. I, owszem, może opowiedzieć się po stronie Rycerzy. Może również po stronie Zakonu. Jest to decyzja mistrza gry określającego fabule na forum - taka jest jego rola. Nabór na mistrzów gry kształtujących realia forum (konsekwentnie rowniez względem przeszłych wydarzeń) jest cały czas otwarty. Nikt nie bierze Twoich wypowiedzi za atak, nie rozumiem czemu tak uważasz i mam nadzieję że nie czujesz się atakowana tym, że Ci odpowiadam ale jeśli z tych nieporozumień wynikają jakieś niedopowiedziane wątpliwości, to należy je w pełni wyjaśnić zanim kolejny raz w świat pójdą plotki, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.
Prosimy też nie mieszać nomenklatury offtopowej - a zwłaszcza nomenklatury stosowanej głównie przez graczy, nie mg - z tą, która faktycznie jest stosowana w tematach.
A o fabule proponujemy walczyć jednak głównie fabularnie. Dla nas oczywistym stylem prowadzenia rozgrywki jest sytuacja, w której pewne informacje są przekazywane na fabule, nie w FAQ na żądanie graczy.
Wydarzenia są, byly i będą dedykowane dla określonego grona osób, ponieważ graczy mamy prawie stu, a mg tylko kilkoro.
neutralny
1. Nieopowiadający się za żadną ze stron w sporze, niezależny od jego tron; bezstronny;
2. w chemii: nieposiadający odczynu kwaśnego ani zasadowego; obojętny;
3. w fizyce: nieposiadający ładunku elektrycznego ani pola magnetycznego; obojętny, nieoddziałujący;
4. zachowujący neutralność polityczną, niezaangażowany w konflikt między państwami, wyłączony z działań wojennych;
5. będący w pośrednim położeniu, zachowujący równy dystans między czymś a czymś;
6. niewyrażający ocen ani emocji; zdystansowany
Neutralne - w znaczeniu literalnej językowej słownikowej definicji - nastroje mogą się zmienić pod wpływem różnych wydarzeń. Przypominam, że realia świata, w tym kwestia postaci NPC, jest prowadzona przez mistrza gry i należy się tej decyzji po prostu podporządkować. To, że ktoś wcześniej nie opowiedział się po żadnej ze stron, nie znaczy, że nie może tego nagle zrobić. I, owszem, może opowiedzieć się po stronie Rycerzy. Może również po stronie Zakonu. Jest to decyzja mistrza gry określającego fabule na forum - taka jest jego rola. Nabór na mistrzów gry kształtujących realia forum (konsekwentnie rowniez względem przeszłych wydarzeń) jest cały czas otwarty. Nikt nie bierze Twoich wypowiedzi za atak, nie rozumiem czemu tak uważasz i mam nadzieję że nie czujesz się atakowana tym, że Ci odpowiadam ale jeśli z tych nieporozumień wynikają jakieś niedopowiedziane wątpliwości, to należy je w pełni wyjaśnić zanim kolejny raz w świat pójdą plotki, które nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.
Prosimy też nie mieszać nomenklatury offtopowej - a zwłaszcza nomenklatury stosowanej głównie przez graczy, nie mg - z tą, która faktycznie jest stosowana w tematach.
A o fabule proponujemy walczyć jednak głównie fabularnie. Dla nas oczywistym stylem prowadzenia rozgrywki jest sytuacja, w której pewne informacje są przekazywane na fabule, nie w FAQ na żądanie graczy.
Wydarzenia są, byly i będą dedykowane dla określonego grona osób, ponieważ graczy mamy prawie stu, a mg tylko kilkoro.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Ale słowników naprawdę mi nie trzeba cytować Ton Waszych odpowiedzi wskazuje na to, że czujecie się zaatakowani, mimo że zadałam tylko pytanie, bo chciałam rozwiać swoje wątpliwości. I ok, neutralni się mogą opowiedzieć po tej stronie, którą chcą, tyle, że tutaj, mam wrażenie, decyzja nie jest podejmowana przez osoby - w tym przypadku npc - neutralne, tylko odgórnie. Bo też o ile Warwick należało kiedyś do Gautów, to Suffolk chyba jednak nie? Ale rozumiem, tak zaplanowaliście rozwój fabuły i to jest ok. Moje wątpliwości zostały rozwiane.
Podporządkowuję się przebiegowi fabuły, staram się działać w takim zakresie jak mogę. Szkoda tylko, że brzmi to w Waszych ustach "podporządkuj się, masz wątpliwości (tak były to wątpliwości, a nie żadne wymaganie), to odejdź".
I też zaznaczam, że niczego nie żądam, tylko pytam.
żądać
1. domagać się czegoś kategorycznie
Podporządkowuję się przebiegowi fabuły, staram się działać w takim zakresie jak mogę. Szkoda tylko, że brzmi to w Waszych ustach "podporządkuj się, masz wątpliwości (tak były to wątpliwości, a nie żadne wymaganie), to odejdź".
I też zaznaczam, że niczego nie żądam, tylko pytam.
żądać
1. domagać się czegoś kategorycznie
I’ll just keep playing back
These fragments of time Everywhere I go, These moments will shine Familiar faces I’ve never seen Living the gold and the silver dream
Ostatnio zmieniony przez Henrietta Bartius dnia 22.10.21 16:38, w całości zmieniany 1 raz
Jak już pisałam, kierunek fabuły wyznaczają na forum mistrzowie gry. Naturalnie, mistrzowie gry działają odgórnie. Wszystko z czegoś wynika, kwestia Gauntow wyszła na fabule dopiero teraz i tylko dlatego o tym piszemy. Zakon Feniksa ma trudności z utrzymaniem ziem, które utrzymuje i podejmowana przez Zakon ekspansja na większą skalę byłaby fabularnie absurdalna w tym momencie. Nie mam niestety duzego wpływu na to, jak odbierasz moje wiadomości i moje decyzję, moje intencje są jasne, bo pisze o nich otwarcie. Nie zamierzamy prowadzić ankiet pod kątem tego, w jakim kierunku prowadzić fabule forum. Wynika ona z naszych pomysłów, z sześcioletniej historii forum, decyzji podejmowanych przez graczy, organizowanych eventów i regularnie badanej przez nas grywalności, o której z racji doświadczenia i zajmowanego stanowiska mamy zwyczajnie największe pojęcie na forum. Wydaje mi się, że sześć lat opieki nad nieustannie aktywnym forum stawia mnie na pozycji osoby, która ma prawo oczekiwać od graczy pewnego zaufania i takie dyskusje w tym miejscu uznaje za bezcelowe.
Jeśli chcesz podyskutować rozrywkowo o tym, w jakim kierunku mogłaby zmierzać fabuła morsa i podyskutować z innymi o alternatywnych rozwiązaniach i historiach, na naszym discordzie jest na to odpowiedni kanał - okiem morsa. FAQ nie jest ku temu odpowiednim miejscem.
Jeśli chcesz podyskutować rozrywkowo o tym, w jakim kierunku mogłaby zmierzać fabuła morsa i podyskutować z innymi o alternatywnych rozwiązaniach i historiach, na naszym discordzie jest na to odpowiedni kanał - okiem morsa. FAQ nie jest ku temu odpowiednim miejscem.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Nie wiem z czego wynika tak wybitny poziom agresji, nieudolne próby sprowadzenia mnie na ziemię na zasadzie, że powinnam znać swoje miejsce i traktowania mnie z góry. Jest to po prostu mocno nie w porządku. Choć to przecież, jak lubicie to podkreślać, tylko gra.
I’ll just keep playing back
These fragments of time Everywhere I go, These moments will shine Familiar faces I’ve never seen Living the gold and the silver dream
Czy Runa Skradzionej Myśli (Postać otrzymuje +X do rzutów k100 na legilimencję.) działa również podczas prób wyczucia emocji na odległość? (dawne "wykrywanie kłamstwa", ST 51)?
Słowa palą,
więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
więc pali się słowa. Nikt o treści popiołów nie pyta.
Cornelius Sallow
Zawód : Szef Biura Informacji, propagandzista
Czystość krwi : Czysta
niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
OPCM : 8 +3
UROKI : 38 +8
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 1 +3
ZWINNOŚĆ : 2
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
pytanie: czy listy (takie dłuzsze, nie na 5 zdań) zaliczają się jako posty fabularne które potem mogę podlinkować żeby dostać range?
If there is a past, i have
forgotten it
forgotten it
Mathilda Wroński
Zawód : malarka
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowa
Deszczowe wtorki, które przyjdą po niedzielach
Kropelka żalu, której winien jesteś ty
Nieprawda że tak miało być
Że warto w byle pustkę iść
To wciąż za mało, moje serce, żeby żyć
Kropelka żalu, której winien jesteś ty
Nieprawda że tak miało być
Że warto w byle pustkę iść
To wciąż za mało, moje serce, żeby żyć
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Jasnowidz
Nieaktywni
Cornelus - tak
Mathilda - nie
Mathilda - nie
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Hej! Czy jest możliwość destabilizacji terenów w ramach "Spokojnie jak na wojnie", jako istnieje taki wskaźnik w opisach hrabstw?
Zlata Raskolnikova
Zawód : Komornik i najemniczka po godzinach
Wisi mi kto wisi na latarni
A kto o nią się opiera
A kto o nią się opiera
Genetyka : Półgoblin
Nieaktywni
Jak najbardziej, wydarzenia w Stafford wywołały destabilizację
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
O! Ale super <3
Zlata Raskolnikova
Zawód : Komornik i najemniczka po godzinach
Wisi mi kto wisi na latarni
A kto o nią się opiera
A kto o nią się opiera
Genetyka : Półgoblin
Nieaktywni
Dzień dobry Według kanonu po objęciu władzy przez Voldemorta Gringott stał się w pełni własnością czarodziejów, pracowało tam mniej goblinów. Na forum sytuacja wygląda podobnie? Skrytki mogą otwierać wyłącznie gobliny, ale czy posadę bankierów mogli, bądź mogą objąć również ludzie? Z góry dziękuję!
The power of touch, a smile, a kind word, a listening ear, an honest compliment or the smallest act of caring, all of which have the potential to
turn the life around
turn the life around
Aidan Moore
Zawód : Prace dorywcze
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Kawaler
The only way to deal with
an unfree world is to become
so absolutely free that your very existence is an act of rebellion.
an unfree world is to become
so absolutely free that your very existence is an act of rebellion.
OPCM : 8 +2
UROKI : 5
TRANSMUTACJA : 7 +3
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 12
SPRAWNOŚĆ : 13
Nieaktywni
Dżem dobry
Czy jeśli chciałabym zmienić część historii w KP istniejącej i aktywnej postaci to musze wykupywać jakieś limity czy coś?
Czy jeśli chciałabym zmienić część historii w KP istniejącej i aktywnej postaci to musze wykupywać jakieś limity czy coś?
Xavier Burke
Zawód : artefakciarz, gospodarz Palarni Opium
Stan cywilny : Wdowiec
I know what you are doing in the dark, I know what your greatest desires are
OPCM : 10 +2
UROKI : 11 +1
CZARNA MAGIA : 18 +2
ZWINNOŚĆ : 8
SPRAWNOŚĆ : 11
Rycerze Walpurgii
dzień dobry!
szukałam odpowiedzi w tematach i regulaminie, ale albo przeoczyłam, albo nie ma tego doprecyzowanego, więc przybywam z pytaniem.
czy w przypadku zakupu genetyki na nowej postaci, istnieje opcja zamiast zadłużania jej, wykorzystania pd z innego, aktywnego konta do spłaty od startu?
z góry dziękuję za odpowiedź
szukałam odpowiedzi w tematach i regulaminie, ale albo przeoczyłam, albo nie ma tego doprecyzowanego, więc przybywam z pytaniem.
czy w przypadku zakupu genetyki na nowej postaci, istnieje opcja zamiast zadłużania jej, wykorzystania pd z innego, aktywnego konta do spłaty od startu?
z góry dziękuję za odpowiedź
Gość
Gość
Aidan, póki co, sytuacja w banku Gringotta się nie zmieniła, pracują tam głównie gobliny, czarodzieje pełnią nieistotne funkcje.
Xavier, wszystko zależy od tego co planujesz zmienić w historii swojej postaci. Jeśli to jakieś drobne kosmetyczne zmiany treści to nie. Najlepiej skontaktuj się ze swoim sprawdzającym, z nim określisz szczegóły. (kiedy wróci z nieobecności)
Haverlock, nie ma takiej możliwości.
Xavier, wszystko zależy od tego co planujesz zmienić w historii swojej postaci. Jeśli to jakieś drobne kosmetyczne zmiany treści to nie. Najlepiej skontaktuj się ze swoim sprawdzającym, z nim określisz szczegóły. (kiedy wróci z nieobecności)
Haverlock, nie ma takiej możliwości.
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Czy w momencie kiedy wątek prackowy nie był skończony w poprzednim okresie tylko w nowym, mogę go rozliczyć jako wątek prackowy na aktualny okres?
Xavier Burke
Zawód : artefakciarz, gospodarz Palarni Opium
Stan cywilny : Wdowiec
I know what you are doing in the dark, I know what your greatest desires are
OPCM : 10 +2
UROKI : 11 +1
CZARNA MAGIA : 18 +2
ZWINNOŚĆ : 8