FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
smoki to gady <3
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
cześć, przepraszam, jeśli ta kwestia była już gdzieś poruszana, ale nie jestem pewna, co powinnam zrobić, jeśli chcę pojawić się w jakiejś lokacji docelowo tylko na jeden post (stworzenie świstoklika) - rozumiem, że zawsze należy rzucać kością zdarzenia, jeśli temat znajduje się w rejonie, który tego wymaga? tylko co, jeśli wypadnie mi angażująca kość? będę mogła/musiała się odnieść się do danej sytuacji w jednym poście poniżej i poniekąd rozegrać to sama ze sobą? zasady mówią o tym, że rzucać należy w każdym wątku, ale w gruncie rzeczy jeden post nie jest wątkiem, więc nie wiem, jak to zinterpretować, żeby mechanicznie wszystko było okok
edit. dziękuję bardzo za pomoc
edit. dziękuję bardzo za pomoc
gwiazdy były nisko jak gołębie
ludzie smutni nachylali twarz
i szukali gwiazd prawdziwych w głębi
z tym uśmiechem, który chyba znasz
Ostatnio zmieniony przez Laurence Morrow dnia 09.08.22 14:54, w całości zmieniany 1 raz
Poruszanie się po kraju jest w tym momencie niebezpieczne. Kiedy postać porusza się poza bezpiecznym terenem zabudowanym zwolnionym z rzutu, musi kością rzucić. Jeśli postać chce pozostać bezpieczna sugerujemy napisanie tego posta w jednej z lokacji z rzutów zwolnionych: te miejsca są bezpieczne.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Dzień dobry! Mam pytanie odnośnie rzutów na likantropię. Odkąd tu gram, słyszałem wiele różnych wersji, każda inna - co sugeruje, że warto przebudować opisy, bo nikt tak naprawdę nie wie, jak działa ta mechanika. Najbardziej dyskusyjną kwestią jest podpunkt:
"2-49 Przemiana nie jest udana jeśli nie odbywa się w trakcie pełni. Podczas niej przemianę zawsze uznaje się za udaną. Nie panujesz ani nad własnym umysłem, ani ciałem, wpadasz w furię, podczas, której stanowisz wielkie zagrożenie dla swojego otoczenia."
No więc moje pytanie brzmi: skoro przemiana nie jest udana, jeśli nie odbywa się w trakcie pełni - po co wzmianka, że podczas niej przemianę uznaje się za udaną? Wprowadza w błąd i nie wiadomo, czy kolejne zdanie odnosi się do reakcji w trakcie pełni, czy jest konsekwencją nieudanego rzutu. Ja to interpretuję tak; przemiana nie jest udana, postać w ludzkiej formie wpada w szał - nie panuje nad własnym umysłem, ciałem i wpada w furię, podczas której stanowi zagrożenie dla swojego otoczenia. Inne zdanie, jakie słyszałem, to przekonanie, że jeśli poza pełnią wykona się rzut w tym przedziale, to nic się nie dzieje (nie odnosi najmniejszego rezultatu).
A ostatnie pytanie - czy w trakcie pełni wykonuje się rzut na likantropię, z którego można wylosować jasność umysłu? Jeśli nie, co oznacza osiągnięcie:
"Samotny wilk Trzykrotnie skorzystaj z mechaniki przemiany w wilkołaka w trakcie pełni księżyca"?
Proszę o przeredagowanie tematu wilkołactwa, aby dla wszystkich wszystko było jasne, z góry dziękuję
"2-49 Przemiana nie jest udana jeśli nie odbywa się w trakcie pełni. Podczas niej przemianę zawsze uznaje się za udaną. Nie panujesz ani nad własnym umysłem, ani ciałem, wpadasz w furię, podczas, której stanowisz wielkie zagrożenie dla swojego otoczenia."
No więc moje pytanie brzmi: skoro przemiana nie jest udana, jeśli nie odbywa się w trakcie pełni - po co wzmianka, że podczas niej przemianę uznaje się za udaną? Wprowadza w błąd i nie wiadomo, czy kolejne zdanie odnosi się do reakcji w trakcie pełni, czy jest konsekwencją nieudanego rzutu. Ja to interpretuję tak; przemiana nie jest udana, postać w ludzkiej formie wpada w szał - nie panuje nad własnym umysłem, ciałem i wpada w furię, podczas której stanowi zagrożenie dla swojego otoczenia. Inne zdanie, jakie słyszałem, to przekonanie, że jeśli poza pełnią wykona się rzut w tym przedziale, to nic się nie dzieje (nie odnosi najmniejszego rezultatu).
A ostatnie pytanie - czy w trakcie pełni wykonuje się rzut na likantropię, z którego można wylosować jasność umysłu? Jeśli nie, co oznacza osiągnięcie:
"Samotny wilk Trzykrotnie skorzystaj z mechaniki przemiany w wilkołaka w trakcie pełni księżyca"?
Proszę o przeredagowanie tematu wilkołactwa, aby dla wszystkich wszystko było jasne, z góry dziękuję
Garfield Weasley
Zawód : Biuro Informacji i Propagandy "Memortek"
Stan cywilny : Kawaler
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
OPCM : 15 +5
UROKI : 5
TRANSMUTACJA : 5
CZARNA MAGIA : 0
SPRAWNOŚĆ : 10
Genetyka : Wilkołak
Nieaktywni
Nie do końca wiemy, co się wydarzyło w tym opisie, ale tabela jest już poprawiona. Poprawiliśmy też przedział wyżej, bo też był niezgrabnie opisany. Podczas pełni księżyca wilkołak przemienia się w zwierzęcą formę i jest agresywny, nie wykonuje rzutów. Poza pełnią pod wpływem emocji wilkołak przemienia się w zwierzęcą formę i jeśli ma duże doświadczenie i dobrze się czuje w swojej zwierzęcej formie - i tylko wtedy - jest w stanie zachować świadomość i decydować o kierunku swojego gniewu.
Osiągnięcie jest pozostałością po wcześniejszych możliwościach mechaniki, która ewoluowała. W aktualnym stanie osiągnięcie powinno brzmieć poza pełnią, ale zmiana w tabeli trochę potrwa.
Osiągnięcie jest pozostałością po wcześniejszych możliwościach mechaniki, która ewoluowała. W aktualnym stanie osiągnięcie powinno brzmieć poza pełnią, ale zmiana w tabeli trochę potrwa.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Czy historyczni kompozytorzy i muzycy, do których często odwołujemy się w postach, w naszym świecie są czarodziejami - czy wychodzi z nas hipokryzja i miłujemy mugolską twórczość?
Maximillian Crabbe
Zawód : rachmistrz w filharmonii
Czystość krwi : Czysta
OPCM : 5
UROKI : 0
TRANSMUTACJA : 15 +2
CZARNA MAGIA : 5 +3
ZWINNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Nie mamy tego usystematyzowanego, ale wiele postaci odwołuje się do znanej nam sztuki jako czarodziejskiej
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Hej, przychodzę z dwoma pytaniami.
1. Na jakich zasadach operują gangi szmalcowników współpracujących z rządem? Czy jest to oficjalna instytucja, forma kontraktu czy formalnie bezprawna działalność opłacana łapówkami przez poszczególnych urzędników lub Rycerzy? Czy fakt współpracowania z rządem na takich zasadach daje im jakieś specjalne benefity w interakcji z policją Ministerstwa?
2. Czy ingrediencje pochodzące od wili (ekstrakt z posoki wili, również te określone w spisie jako składniki wili czystej krwi) można pozyskać w 'słabszej' wersji od półwil, aby wytwarzać eliksiry gorszej jakości?
1. Na jakich zasadach operują gangi szmalcowników współpracujących z rządem? Czy jest to oficjalna instytucja, forma kontraktu czy formalnie bezprawna działalność opłacana łapówkami przez poszczególnych urzędników lub Rycerzy? Czy fakt współpracowania z rządem na takich zasadach daje im jakieś specjalne benefity w interakcji z policją Ministerstwa?
2. Czy ingrediencje pochodzące od wili (ekstrakt z posoki wili, również te określone w spisie jako składniki wili czystej krwi) można pozyskać w 'słabszej' wersji od półwil, aby wytwarzać eliksiry gorszej jakości?
Gilroy Wilkes
Zawód : zniesławiony badacz run; szmalcownik
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowiec
OPCM : 5
UROKI : -
ALCHEMIA : -
UZDRAWIANIE : -
TRANSMUTACJA : -
CZARNA MAGIA : 26
Nieaktywni
To raczej rodzaj najemnictwa. Ministerstwo płaci szmalcownikom oficjalnie, ale nie sprawia to, że zyskują społeczny szacunek. Benefity są zależne od wielu czynnikow, ale wydaje się, że ich uzyskanie drogą fabularną (na sławie szmalcownika) jest możliwe.
Można
Można
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
To jest w sumie bardzo szybkie pytanie natury spirystycznej - czy duchami mogą zostać wszyscy niezależnie od statusu krwi i tego czy są czarodziejami? Czy po prostu w naszym lore forumowym i mechanicnzie tylko i wyłącznie czarodzieje mogą pośmiertnie stać się duszami, które nie odeszły w zaświaty? Bo to też trochę zaciekawiło mnie pod względem przyzywania dusz.
Vergil Zabini
Zawód : Spirytysta, własciciel sklepu spirystycznego
Czystość krwi : Czysta
OPCM : 15 +5
UROKI : 10
ALCHEMIA : 5
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 5
SPRAWNOŚĆ : 11
Nieaktywni
Wszyscy - zarówno czarodzieje (dowolnego statusu krwi), jak i mugole.
I came and I was nothing
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
Czystość krwi : Mugolska
jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
OPCM : 30 +5
UROKI : 10
TRANSMUTACJA : 10 +3
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 30
SPRAWNOŚĆ : 25
Zakon Feniksa
Chciałam się upewnić jak wygląda kwestia nauki biegłości, myślę tutaj głównie o biegłościach artystycznych - czy to koniecznie muszą być wątki z drugą postacią, czy mogę napisać kilka opowiadań, opisujących swoją przygodę z nowym hobby?
Don't pay attention to the world ending. It has ended many times
and began again in the morning
and began again in the morning
Cześć! W mechanice likantropii znalazłam taki zapis: "Przemiana w wilkołaka jest niezwykle bolesna - zadaje przeklętemu obrażenia psychiczne równe 25 PŻ (nawet wtedy, gdy przemiana jest wymuszona i okazuje się nieudana)." Ale zgodnie z tabelką przemiana zawsze jest udana.
Czy istnieje możliwość, że przemiana jest nieudana, czy to po prostu pozostałość po starej wersji mechaniki?
Czy istnieje możliwość, że przemiana jest nieudana, czy to po prostu pozostałość po starej wersji mechaniki?
HOW MUCH CAN YOU TAKE BEFORE YOU SNAP?
Rigel Black
Zawód : Stażysta w Departamencie Tajemnic, naukowiec
Wszystko to co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Wilkołak
Nieaktywni
Archie, forma jest dowolna, nauka biegłości może przebiegać tak, jak to opisujesz, zwłaszcza w przypadku biegłości, odnośnie których trudno jest tak naprawdę zagrać sensowny wątek
Rigel, mistrz gry zawsze może kwestionować wynik kości, jeśli treść postów jest z nimi rozbieżna, wszystko się też może zdarzyć na krytycznej porażce
Rigel, mistrz gry zawsze może kwestionować wynik kości, jeśli treść postów jest z nimi rozbieżna, wszystko się też może zdarzyć na krytycznej porażce
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Dzień dobry wieczór! Uno - czy gwizdanie to biegłość, którą trzeba podpiąć pod muzykę (umiejętność śpiewu?) czy można uznać, że postać umie gwizdać i tyle? Secundo - czy gwizdanie w sposób naśladujący odgłosy ptaków to osobna biegłość czy też podpięta pod muzykę?
gdybym ziarnka
choć nie wszystkie
mocnym zawrzeć mógł uściskiem
gdybym z grzmiącej fali jedno choć ocalił
mocnym zawrzeć mógł uściskiem
gdybym z grzmiącej fali jedno choć ocalił
FAQ III
Szybka odpowiedź