FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Zlata - można, ale czasem trzeba się liczyć z pułapkami w miejscach, które są nałożone i wciąż aktywne <3
Thalia, dom tego metrażu to raczej domek niż dom, ale możesz zapłacić tę cenę uwzględniając podany metraż <3 w środku nie będzie dużo miejsca.
Amulet można zakląć w każdym elemencie, który może zawierać wskazane skladniki, zatem w karawaszach jak najbardziej również. To znaczy, karawasze wykonane z odpowiedniego stopu mogą być amuletem.
karty tarota muszą mieć forme opowiadania, nie listów.
Philippo, dodamy tam kokieterię dla jasności, szata powstała zanim weszła biegłość, ale jak najbardziej powinna się tam znaleźć.
Jackie, możesz wymienić Londyn na inne miasto <3
Thalia, dom tego metrażu to raczej domek niż dom, ale możesz zapłacić tę cenę uwzględniając podany metraż <3 w środku nie będzie dużo miejsca.
Amulet można zakląć w każdym elemencie, który może zawierać wskazane skladniki, zatem w karawaszach jak najbardziej również. To znaczy, karawasze wykonane z odpowiedniego stopu mogą być amuletem.
karty tarota muszą mieć forme opowiadania, nie listów.
Philippo, dodamy tam kokieterię dla jasności, szata powstała zanim weszła biegłość, ale jak najbardziej powinna się tam znaleźć.
Jackie, możesz wymienić Londyn na inne miasto <3
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Tutaj złożyłam zamówienie o założenie pomieszczeń w Dworku szlacheckim, zgodnie z zapisem stąd: Natomiast zgłoszenia o założenie prywatnych pomieszczeń w domach postaci, umieszczonych z konta mistrza gry, prosimy składać w tym temacie, z użyciem poniższego kodu.
Każdy inny temat jest w Sandal Castle założony z konta Mistrza Gry. Skąd, na przyszłość, powinnam wiedzieć, czym się różni zakładanie lokacji w dworku szlacheckim, od pomieszczenia w domu, skoro Sandal Castle jest moim domem?
Każdy inny temat jest w Sandal Castle założony z konta Mistrza Gry. Skąd, na przyszłość, powinnam wiedzieć, czym się różni zakładanie lokacji w dworku szlacheckim, od pomieszczenia w domu, skoro Sandal Castle jest moim domem?
Calypso Carrow
But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose
Calypso Carrow
Zawód : Malarka, Arystokratka
Stan cywilny : Panna
I won't be silenced
You can't keep me quiet
Won't tremble when you try it
All I know is I won't go speechless
You can't keep me quiet
OPCM : 10
UROKI : 5 +1
TRANSMUTACJA : 10 +4
CZARNA MAGIA : 0
SPRAWNOŚĆ : 10
Nieaktywni
Calypso, jak najbardziej to mistrz gry zakłada pomieszczenia w dworkach szlacheckich. Prosimy o składanie zamówień w tym temacie <3
Może nic tam nie będzie. może to tylko fantazja. Potrzeba poszukiwania, która mnie wzmacnia. Potrzeba mi tego by wzrastać.
Aquila Black
Zawód : badaczka historii, filantropka
Czas znika, mija przeszłość, wiek niezwrotnie bieży,
A występków szkaradność lub cnoty przykłady,
Te obrzydłe, te święte zostawują ślady.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Nieaktywni
Aquila Black napisał:Calypso, jak najbardziej to mistrz gry zakłada pomieszczenia w dworkach szlacheckich. Prosimy o składanie zamówień w tym temacie <3
Tyle rozumiem, ale chodzi mi, czym się różni zakładanie lokacji od tematu dworków szlacheckich, skoro w zakładaniu lokacji, widnieje wskazany przeze mnie zapis, że można w tamtym temacie składać zamówienia na prywatne pomieszczenia w domach postaci? Chciałabym w przyszłości umieć rozróżnić te dwie rzeczy, bo najwyraźniej czegoś nie pojęłam.
Calypso Carrow
But he that dares not grasp the thorn
Calypso Carrow
Zawód : Malarka, Arystokratka
I won't be silenced
You can't keep me quiet
You can't keep me quiet
OPCM : 10
UROKI : 5 +1
TRANSMUTACJA : 10 +4
SPRAWNOŚĆ : 10
Nieaktywni
Może nic tam nie będzie. może to tylko fantazja. Potrzeba poszukiwania, która mnie wzmacnia. Potrzeba mi tego by wzrastać.
Aquila Black
Zawód : badaczka historii, filantropka
Czas znika, mija przeszłość, wiek niezwrotnie bieży,
Nieaktywni
Cześć!
Zauważyłam, że z opisu Zakonu zniknęły wszelkie wzmianki o pierścieniu, a jest to dla mnie o tyle istotny wątek, że stosunkowo często przewijał się przez moje sesje. Czy należy to interpretować tak, że nasze postaci jednak nigdy żadnego pierścienia nie dostały? Czy można wciąż o tym wspominać, choć oczywiście sam przedmiot nie będzie już dawał żadnych bonusów fabularnych?
super, bardzo dziękuję za odpowiedź<3
Zauważyłam, że z opisu Zakonu zniknęły wszelkie wzmianki o pierścieniu, a jest to dla mnie o tyle istotny wątek, że stosunkowo często przewijał się przez moje sesje. Czy należy to interpretować tak, że nasze postaci jednak nigdy żadnego pierścienia nie dostały? Czy można wciąż o tym wspominać, choć oczywiście sam przedmiot nie będzie już dawał żadnych bonusów fabularnych?
super, bardzo dziękuję za odpowiedź<3
from underneath the rubble,
sing the rebel song
sing the rebel song
Ostatnio zmieniony przez Keat Burroughs dnia 08.08.21 11:13, w całości zmieniany 1 raz
Keat Burroughs
Zawód : rebeliant
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Kawaler
some days, I feel everything at once, other - nothing at all. I don't know what's worse: drowning beneath the waves or dying from the thirst.
Nieaktywni
Można wspominać, fabularnie nic się nie zmieniło, nie ma on znaczenia mechanicznego już
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Mam pytanie co do zaopatrzenia - czy losowania z zeszłego okresu mają zostać usunięte z treści posta, czy dane w spoiler po prostu? (jeśli to pytanie już było, to przepraszam)
She's lost control
again
Sigrun Rookwood
Zawód : dowódca grupy łowców wilkołaków
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Wdowa
I am not
ruined
I am
r u i n a t i o n
ruined
I am
r u i n a t i o n
OPCM : 35 +2
UROKI : 4 +1
TRANSMUTACJA : 5
CZARNA MAGIA : 47 +5
ZWINNOŚĆ : 18
SPRAWNOŚĆ : 19
Genetyka : Metamorfomag
Sojusznik Rycerzy Walpurgii
Sigrun, na razie wklejamy w spoiler, będzie można je usunąć po rozliczeniach Mistrza Gry.
you cannot burn away what has always been
aflame
Elvira Multon
Zawód : Uzdrowicielka, koronerka, fascynatka anatomii
Once you cross the line,
will you be satisfied?
will you be satisfied?
OPCM : 9 +1
UROKI : 0
UZDRAWIANIE : 28 +2
TRANSMUTACJA : 15 +6
CZARNA MAGIA : 17
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 6
Genetyka : Czarownica
Rycerze Walpurgii
Trochę do pytania Sigrun się podłączę, a trochę przyznam własną głupotę odnośnie do poniższego fragmentu ogłoszenia:
- uporządkować rozliczenia zaopatrzenia (prosimy również o usunięcie ze swoich postów z zaopatrzeniem produktów, które zostały spożyte zakulisowo i te, które się zepsuły w minionym okresie, mogą zostać produkty, które zostały niespożyte i nie powinny się zepsuć, a także o zalinkowanie wszystkich wątków, w których postać odgrywa kwestię kryzysu ekonomicznego w dowolny sposób) - linki można usunąć ze swoich postów po rozliczeniach.
Źle zrozumiałam powyższy fragment i uznałam, że w październiku Sproutowie zjedli wszystko, więc usunęłam z treści posta z adnotacją, że zostało zjedzone. W listopadzie zrobili trochę przetworów, które wykorzystali w grudniu. Z grudnia skromne zapasy przerzuciłam na styczeń. Ale samo zaopatrzenie usunęłam. Czy mam to uzupełnić ponownie miniony okres?
- uporządkować rozliczenia zaopatrzenia (prosimy również o usunięcie ze swoich postów z zaopatrzeniem produktów, które zostały spożyte zakulisowo i te, które się zepsuły w minionym okresie, mogą zostać produkty, które zostały niespożyte i nie powinny się zepsuć, a także o zalinkowanie wszystkich wątków, w których postać odgrywa kwestię kryzysu ekonomicznego w dowolny sposób) - linki można usunąć ze swoich postów po rozliczeniach.
Źle zrozumiałam powyższy fragment i uznałam, że w październiku Sproutowie zjedli wszystko, więc usunęłam z treści posta z adnotacją, że zostało zjedzone. W listopadzie zrobili trochę przetworów, które wykorzystali w grudniu. Z grudnia skromne zapasy przerzuciłam na styczeń. Ale samo zaopatrzenie usunęłam. Czy mam to uzupełnić ponownie miniony okres?
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
OPCM : 6
UROKI : 0
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
nie musisz <3 w poście powinny być za to wszystkie linki do wątków, w których postać odgrywała event
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
To jeszcze ja dopytam tak gwoli doprecyzowania - czy wątki prackowe zaczęte przed otrzymaniem oficjalnego listu od naszego prawowitego Ministra Longbottoma, który przywraca pracę aurorów, a które to wątki nie mają stricte związku z profesją aurorską (czyli wszystkie inne zarobkowe, jakich się łapaliśmy - nakładania zaklęć, polowania, tartaki itp) nie wliczają się już do rozliczenia jako prackowego? Rozumiem, że list jest zasadą, która po prostu działa wstecz?
Z góry dziękuję za potwierdzenie, żebym miała pewność i wybaczcie za ewentualne zamieszanie <3
Z góry dziękuję za potwierdzenie, żebym miała pewność i wybaczcie za ewentualne zamieszanie <3
Darkness brings evil things
the reckoning begins
W opisie eventu Ciemno wszędzie, głucho wszędzie nie ma (albo nie mogę znaleźć) informacji o tym, czy podczas wydarzenia występuje zagrożenia zdrowia i życia postaci. Występuje? I czy można być na kilku akcjach jednocześnie (niekoniecznie związanych z wydarzeniem) tylko w różnych miesiącach fabularnych? Pogromcy olbrzymów z Derbyshire są zaangażowani w kilka prozakonowych wątków, stąd pytanie.
I want to feel the sun shine
On my face like a new day's just begun
And I'll steal a moment's fun
And reflect on all those days long dead and gone
On my face like a new day's just begun
And I'll steal a moment's fun
And reflect on all those days long dead and gone
Volans Moore
Zawód : Smokolog
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Kawaler
Oh I still can remember a time when it wasn't like this
Before the world became enslaved
Can we all go back to the time when we were not like this
Can we even be saved?
Before the world became enslaved
Can we all go back to the time when we were not like this
Can we even be saved?
OPCM : 19 +3
UROKI : 15 +2
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 8
SPRAWNOŚĆ : 7
Nieaktywni
Może głupiutkie pytanie, ale nie chcę namieszać w regulaminie jest napisane:
Z góry dzięki za odpowiedź!
Czy liczą się do tego po prostu wszystkie posty w części fabularnej, tylko te, które rozliczalne są we wsiąkiewkach, czy tylko te iiii dla przykładu, rozliczane na tej samej postaci lusterkowe? Listy?Gracz, aby stworzyć drugą postać, na pierwszej musi napisać przynajmniej 50 postów.
Z góry dzięki za odpowiedź!
It goes on, this world
Stupid and brutal
But I do not
I do not
Stupid and brutal
But I do not
I do not
istnieje mechanika tworzenia potomstwa? wiem, że jest osiągnięcie i różnice w stanie zdrowia, czy są jakieś inne czynniki wpływające na ciążę poza fabularnymi odgrywkami?
FAQ III
Szybka odpowiedź