FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Samuel, wątki pracownicze zgłaszane po otrzymaniu listu nie są i nie mogą być zasadą wstecz, jeśli zgłoszone są po.
Volans, wydarzenie odgórnie nie zakłada, by wątki miały wiązać się z zagrożeniem utraty życia lub zdrowia postaci biorących w nich udział, ale co może się zdarzyć w trakcie - wie tylko Mistrz Gry. I on może w danej chwili zmienić kwalifikacje takiego wątku.
Elaine, liczą się wszystkie posty (nie tylko fabularne) wysłane z danego konta. W związku z tym lusterka nie.
Abraxas, nie mamy aktualnie mechaniki tworzenia potomstwa, ale Mistrzowie Gry pochylą się nad taką propozycją jeśli zajdzie taka potrzeba.
Volans, wydarzenie odgórnie nie zakłada, by wątki miały wiązać się z zagrożeniem utraty życia lub zdrowia postaci biorących w nich udział, ale co może się zdarzyć w trakcie - wie tylko Mistrz Gry. I on może w danej chwili zmienić kwalifikacje takiego wątku.
Elaine, liczą się wszystkie posty (nie tylko fabularne) wysłane z danego konta. W związku z tym lusterka nie.
Abraxas, nie mamy aktualnie mechaniki tworzenia potomstwa, ale Mistrzowie Gry pochylą się nad taką propozycją jeśli zajdzie taka potrzeba.
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Przychodzę ze złożonym tematem.
Chcę założyć lokację statku, moja postać jest żeglarzem i w założeniu chcę prowadzić całkiem sporo wątków właśnie na statku.
Pytanie 1: Jeżeli założę lokację w subforum w porcie, to czy mogę na niej rozgrywać wątki związane z rejsem, czy jednak musze użyć do tego tematu świtoklika, a w porcie rozgrywać jedynie wątki jak statek stoi w porcie?
Pytanie 2: Czy mogę założyć podforum związane ze statkiem, aby były tam lokacje takie jak: kajuta, kubryk, magazyn, etc, czy jednak lepiej aby to był zwykły temat opisany jako Statek "Brzask", a grający gracze decydują w jakim pomieszczeniu grają?
Chcę założyć lokację statku, moja postać jest żeglarzem i w założeniu chcę prowadzić całkiem sporo wątków właśnie na statku.
Pytanie 1: Jeżeli założę lokację w subforum w porcie, to czy mogę na niej rozgrywać wątki związane z rejsem, czy jednak musze użyć do tego tematu świtoklika, a w porcie rozgrywać jedynie wątki jak statek stoi w porcie?
Pytanie 2: Czy mogę założyć podforum związane ze statkiem, aby były tam lokacje takie jak: kajuta, kubryk, magazyn, etc, czy jednak lepiej aby to był zwykły temat opisany jako Statek "Brzask", a grający gracze decydują w jakim pomieszczeniu grają?
I'm dishonest...
...and a dishonest man you can always trust to be dishonest. Honestly. It's the honest ones you want to watch out for, because you can never predict when they're going to do something incredibly... stupid.
Kenneth Fernsby
Zawód : Marynarz, przemytnik
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Kawaler
Jestem nieuczciwy i uczciwie możesz liczyć na moją nieuczciwość.
OPCM : 15 +3
UROKI : 10 +2
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 5
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 15
Genetyka : Czarodziej
Neutralni
Mam pytanie, czy talizman z "Runą dziesiątej muzy (Sprawia, że muzy spoglądają na artystę przychylniej. Postać otrzymuje +X na wszystkie rzuty k100 biegłości związanych ze sztuką)" daje bonus również do krawiectwa, jeśli jest ono w sekcji biegłości "Sztuka i rzemiosło", a krawiectwo to także rodzaj sztuki?
Pytanie numer dwa w związku z osiągnięciem "W pocie czoła", czy teraz te dwa opowiadania, które można napisać w ciągu jednego okresu fabularnego liczą się jako "jedno" na okres do tego osiągnięcia, czy jako dwa?
Pytanie numer dwa w związku z osiągnięciem "W pocie czoła", czy teraz te dwa opowiadania, które można napisać w ciągu jednego okresu fabularnego liczą się jako "jedno" na okres do tego osiągnięcia, czy jako dwa?
Let me see you
Stripped down to the bone
Demelza Fancourt
Zawód : tancerka w Piórku Feniksa, wschodząca gwiazdka burleski
Stan cywilny : Panna
I have to believe that sin
can make a better man
can make a better man
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Czarownica
Nieaktywni
Witam, co okres mam pewien dylemat w związku z losowaniem komponentów. Jako zawodowiec mogę wylosować ich większą ilość, ale czy muszę w takim razie wykorzystać rzuty na ingrediencje ze swojej specjalizacji? Np. mam bonus jako zielarz i muszę ten bonus wykorzystać na ingrediencje roślinne czy po prostu mam więcej rzutów i mogę je wykorzystać na cokolwiek chcę?
We build castles with our fears and sleep in them like
kings and queens
kings and queens
Edgar Burke
Zawód : nestor, B&B, łamacz klątw
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
Gdybym był babą, rozpłakałbym się rzewnie nad swym losem, ale jestem Burkiem, więc trzymam fason.
OPCM : 25 +5
UROKI : 0
UZDRAWIANIE : 5
CZARNA MAGIA : 30 +1
ZWINNOŚĆ : 2
SPRAWNOŚĆ : 9
Nieaktywni
Ken,
1. Podróże powinny zostać rozegrane w dziale świstoklików;
2. Lokację można rozbudować do subforum, ale wymaga to inwestycji (rozbudowa wg wytycznych ze sklepiku)
Demi,
Wg mechanicznego nazewnictwa krawiectwo pozwalające na szycie zaczarowanych szat z bonusami jest rzmiosłem, nie sztuką, amulet sprawi, że stroje będą piękniejsze, ale nie da bonusów w trakcie rzutu na mechanikę tworzenia szat.
Treść osiągnięcia się nie zmieniła, liczy się do niego jedno opowiadanie na okres.
Edgarze,
1. Podróże powinny zostać rozegrane w dziale świstoklików;
2. Lokację można rozbudować do subforum, ale wymaga to inwestycji (rozbudowa wg wytycznych ze sklepiku)
Demi,
Wg mechanicznego nazewnictwa krawiectwo pozwalające na szycie zaczarowanych szat z bonusami jest rzmiosłem, nie sztuką, amulet sprawi, że stroje będą piękniejsze, ale nie da bonusów w trakcie rzutu na mechanikę tworzenia szat.
Treść osiągnięcia się nie zmieniła, liczy się do niego jedno opowiadanie na okres.
Edgarze,
Wartość będąca różnicą pomiędzy ilością rzutów przysługujących zawodowcom a pozostałym (czyli kolejno: 3, 6, 9 i 12 dla postaci, która rozliczy wsiąkiewkę z 12 wątkami) stanowi ilość kości, która musi zostać przeznaczona na ingrediencje, względem których postaciom przysługuje odpowiedni tytuł.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Hej, jeśli wykonuję zadanie z wydarzenia "Ciemno wszędzie, głucho wszędzie" poza ziemiami półwyspu Kornwalijskiego, a nie mam zarejestrowanej różdżki, to też rzucam na zdarzenie?
I survivedbecause fire inside me burned brighter than the fire around me
Jackie N. Rineheart
Zawód : Wiedźmia Strażniczka i najemniczka
Czystość krwi : Półkrwi
And suddenly life wasn't about living. It was about surviving.
Nieaktywni
Wypadła mi taka oto Parszywka:
'Parszywki' :
Chciałam zapytać, czy w przypadku rozgrywek Parszywek muszę wraz z moim współgraczem rzucać także kością na Zdarzenie? Będę grała najprawdopodobniej poza Kornwalią (celuję w hrabstwo Warwickshire, bo leży akurat między Greengrassami a Blackami i jest jeszcze "neutralne", a mam to rozegrać z Perseusem, do tego chodzi o polowanie, więc muszę wybrać jakieś leśne/zielone tereny).
'Parszywki' :
Chciałam zapytać, czy w przypadku rozgrywek Parszywek muszę wraz z moim współgraczem rzucać także kością na Zdarzenie? Będę grała najprawdopodobniej poza Kornwalią (celuję w hrabstwo Warwickshire, bo leży akurat między Greengrassami a Blackami i jest jeszcze "neutralne", a mam to rozegrać z Perseusem, do tego chodzi o polowanie, więc muszę wybrać jakieś leśne/zielone tereny).
Isaiah Greengrass
Zawód : alchemik, lord, twórca malarskich barwników
Stan cywilny : Wdowiec
Znam nuty przekleństw, na wylot prawdę
aż urwie świt nas, każda z gwiazd zgaśnie.
W dłoniach rwę świat nasz tak bez pamięci
za wszystko co ból wziął na zawsze.
Nieaktywni
Jackie, Isaiah - żadne zdarzenia, inne niż wypisane w temacie, nie zwalniają z rzutu kością <3 wojna panoszy się wszędzie i może dopaść Was w każdym momencie.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Podczas leczenia Herberta wyrzuciłam k1, a interwencja Mistrza Gry wyglądała następująco:
Interwencja Mistrza Gry w związku z wyrzuceniem krytycznej porażki. Herbert zapadł w chwilową śpiączkę, z której wybudzić go może zaklęcie Rennervate (ST 75). Kiedy się jednak obudzi, wyjdzie na jaw, że źle rzucone zaklęcie Ignominia naruszyło delikatną materię umysłu i doprowadziło do niepamięci wstecznej. Herbert nie będzie pamiętał pojedynku z olbrzymem ani tego, jak znalazł się w domu Aurory, może jednak dowiedzieć się tego od innych postaci.
W związku z powyższym mam dwa pytania:
1. Czy dowiedzenie się tego od innych postaci sprawi, że on to sobie przypomni całą sytuację, czy będą to jedynie fakty, które zostaną mu wspomniane?
2. Czy eliksir rekognicji mógłby pomóc mu odzyskać wspomnienia? Jeśli tak, to jaką moc powinien posiadać?
Interwencja Mistrza Gry w związku z wyrzuceniem krytycznej porażki. Herbert zapadł w chwilową śpiączkę, z której wybudzić go może zaklęcie Rennervate (ST 75). Kiedy się jednak obudzi, wyjdzie na jaw, że źle rzucone zaklęcie Ignominia naruszyło delikatną materię umysłu i doprowadziło do niepamięci wstecznej. Herbert nie będzie pamiętał pojedynku z olbrzymem ani tego, jak znalazł się w domu Aurory, może jednak dowiedzieć się tego od innych postaci.
W związku z powyższym mam dwa pytania:
1. Czy dowiedzenie się tego od innych postaci sprawi, że on to sobie przypomni całą sytuację, czy będą to jedynie fakty, które zostaną mu wspomniane?
2. Czy eliksir rekognicji mógłby pomóc mu odzyskać wspomnienia? Jeśli tak, to jaką moc powinien posiadać?
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
OPCM : 6
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
CZARNA MAGIA : 0
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Tristan Rosier napisał:Jackie, Isaiah - żadne zdarzenia, inne niż wypisane w temacie, nie zwalniają z rzutu kością <3 wojna panoszy się wszędzie i może dopaść Was w każdym momencie.
To jeszcze, żeby się upewnić: na terenie rezerwatu Greengrassów też muszę rzucać? To jest w sumie teren chroniony, więc podejrzewam, że jednak nie?
Isaiah Greengrass
Zawód : alchemik, lord, twórca malarskich barwników
Stan cywilny : Wdowiec
Znam nuty przekleństw, na wylot prawdę
Nieaktywni
Auroro, Herbert dowie się tyle, ile zostanie mu opowiedziane przez inne postacie, co za tym idzie nie ma możliwości aby odzyskał całe wspomnienie dzięki opowieściom innych. Eliksir rekognicji natomiast umożliwi mu odzyskanie wspomnienia, o ile ST jego uwarzenia będzie wyższe od ST zaklęcia, które wywołało zapomnienie. Ignominia ma ST 45, eliksir ST 50, więc jeśli zostanie uwarzony poprawnie, to wystarczy mu go podać
Isaiah, na terenie rezerwatu nie trzeba rzucać kością zdarzenia.
Isaiah, na terenie rezerwatu nie trzeba rzucać kością zdarzenia.
you cannot burn away what has always been
aflame
Elvira Multon
Zawód : Uzdrowicielka, koronerka, fascynatka anatomii
Once you cross the line,
will you be satisfied?
will you be satisfied?
OPCM : 9 +1
UZDRAWIANIE : 28 +2
TRANSMUTACJA : 15 +6
CZARNA MAGIA : 17
SPRAWNOŚĆ : 6
Genetyka : Czarownica
Rycerze Walpurgii
Niby byłam pewna, a jednak zaczęłam posta i zwątpiłam, więc wolę dopytać.
Przy tworzeniu przedmiotów nie trzeba rzucać, jeżeli nie ma to wpływu na jakieś dodatkowe statystyki itp. a na przykład na wygląd. Mam jednak wizję kreacji mającej powielić efekt sławnej dwukolorowej sukienki (spór sprzed paru lat czy sukienka ze zdjęcia jest niebiesko-czarna czy biało-złota). Chodzi o to, że podobny efekt, w którym cześć ludzi widzi jeden kolor a część inny jest trudny do osiągnięcia za żywo i podobne zachowanie materiału podkreciloby zaklęcie. Na rzuty wpływu to mieć nie będzie, ale zamieszanie może zrobić. Stąd pytanie, trzeba rzucać na tworzenie czy przejdzie bez?
(O matko, ale mi wyszła epopeja na punkcie sukienki)
Przy tworzeniu przedmiotów nie trzeba rzucać, jeżeli nie ma to wpływu na jakieś dodatkowe statystyki itp. a na przykład na wygląd. Mam jednak wizję kreacji mającej powielić efekt sławnej dwukolorowej sukienki (spór sprzed paru lat czy sukienka ze zdjęcia jest niebiesko-czarna czy biało-złota). Chodzi o to, że podobny efekt, w którym cześć ludzi widzi jeden kolor a część inny jest trudny do osiągnięcia za żywo i podobne zachowanie materiału podkreciloby zaklęcie. Na rzuty wpływu to mieć nie będzie, ale zamieszanie może zrobić. Stąd pytanie, trzeba rzucać na tworzenie czy przejdzie bez?
(O matko, ale mi wyszła epopeja na punkcie sukienki)
Octavia A. Lestrange
Zawód : Konsultant artystyczny w rodzinnej operze
Odrobina szaleństwa jeszcze nikomu nie zaszkodziła
Nieaktywni
przejdzie bez <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Temperatury w styczniu będą oscylować pomiędzy -5 a -12°C. Jeszcze zimniejszy front w lutym uwięzi słupki w termometrach pomiędzy -15 a -20°C w połowie miesiąca. Od 20. lutego temperatura zacznie się podnosić, wracając w okolice zera pod koniec pierwszego tygodnia marca. Do końca miesiąca temperatury wahać będą się między niewielkim plusem a minusem, na przemian żonglując przymrozkami i odwilżami. Początek roku 1958 pod kątem pogodowym nie będzie ani spokojny, ani sprzyjający uprawom.
Można założyć, że czeka nas zima stulecia i ogólnie kiepski początek roku. Nie sprzyja to uprawom, ale z zasady w UK nie ma takich typowych zim i według tej strony marchew i pasternak (dzikie) oraz grzyby rosną w styczniu. Stąd moje pytanie, czy przez obecne warunki pogodowe nie można ich zbierać?
I want to feel the sun shine
On my face like a new day's just begun
And I'll steal a moment's fun
And reflect on all those days long dead and gone
On my face like a new day's just begun
And I'll steal a moment's fun
And reflect on all those days long dead and gone
Volans Moore
Zawód : Smokolog
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Kawaler
Oh I still can remember a time when it wasn't like this
Before the world became enslaved
Can we all go back to the time when we were not like this
Can we even be saved?
Before the world became enslaved
Can we all go back to the time when we were not like this
Can we even be saved?
OPCM : 19 +3
UROKI : 15 +2
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 8
SPRAWNOŚĆ : 7
Nieaktywni
Obawiam się że przy tak silnej zimie dziko rosnące warzywa przemarzają
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
FAQ III
Szybka odpowiedź