FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
dokładnie tak <3 wszyscy rzucają tyle, ile wynosi najwyższy bonus postaci aktywnej
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Mechanicznie posiadam kurę, która składa od 80 do 120 jajek rocznie. Czy w takim wypadku mogę założyć, że mechanicznie otrzymuję też proporcjonalną ilość jajek do mojego miesięcznego zaopatrzenia, o wielki, wspaniały morsie? Wolę się upewnić!
and the lust for life
keeps us alive, 'cause we're the masters of our own fate, we're the captains of our own souls, there's no way for us to come away, 'cause boy we're gold, boy we're gold.
Trixie Beckett
Zawód : krawcowa, gospodyni w Warsztacie
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Panna
I'll ignite the sun just like the spring has come.
flames come alive.
flames come alive.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Czarownica
Nieaktywni
Z tematu: Inne sposoby zdobywania żywności związane są z hodowlami zwierząt i uprawami roślin. Postaci posiadające pojedyncze sztuki zwierząt lub roślin powinny założyć, że mają stały dostęp do produktów odzwierzęcych (roślinnych), które mogą od nich uzyskać. Nie mają jednak tego dostępu większego, niżeli wynika to z możliwości pojedynczego zwierzęcia (rośliny).
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Oho, jestem ślepa. Dziękuję!
and the lust for life
keeps us alive, 'cause we're the masters of our own fate, we're the captains of our own souls, there's no way for us to come away, 'cause boy we're gold, boy we're gold.
Trixie Beckett
Zawód : krawcowa, gospodyni w Warsztacie
Czystość krwi : Półkrwi
I'll ignite the sun just like the spring has come.
flames come alive.
flames come alive.
Genetyka : Czarownica
Nieaktywni
Witam szanowną administrację. Czy mugole mogą zobaczyć bogina? Wiki podaje, że mogą – z kolei dementorów nie widzą, ale odczuwają związane z nimi emocje (jak w przypadku Dudley'a). A jak to wygląda na forum? Widzą czy nie widzą? A jak widzą to faktycznie wygląda jak ich największy strach, jest w stanie ich przestraszyć (innymi słowy działa na nich jak na czarodzieja), czy raczej uważają to za jakieś figle wyobraźni i nie przejmują się tym za bardzo?
We build castles with our fears and sleep in them like
kings and queens
kings and queens
Edgar Burke
Zawód : nestor, B&B, łamacz klątw
Gdybym był babą, rozpłakałbym się rzewnie nad swym losem, ale jestem Burkiem, więc trzymam fason.
OPCM : 25 +5
UROKI : 0
UZDRAWIANIE : 5
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 30 +1
ZWINNOŚĆ : 2
SPRAWNOŚĆ : 9
Nieaktywni
Jeśli Wiki podaje że mogą to mogą! Magia zwykle działa na mugoli mocniej niż na czarodziejów choć może działać wybiórczo. Na pewno po spotkaniu z boginem powinni wyjść raczej straumatyzowani niż rozbawieni
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Razem z Castorem postanowiliśmy trzymać nasze zaopatrzenie wspólnie w spiżarni we wrzosowisku. Ja udzieliłam mu zgody na korzystanie z moich produktów i odwrotnie.
Czy żeby odpisać użyte rzeczy musimy je, w takim razie fizycznie (w postach) przekazać, czy w aktualizacjach/ zaopatrzeniu (w linkach), ja mogę np. zaznaczyć, że Aurora wzięła ze spiżarni coś należącego do Castora i prosić o odpisanie z jego zaopatrzenia?
Czy żeby odpisać użyte rzeczy musimy je, w takim razie fizycznie (w postach) przekazać, czy w aktualizacjach/ zaopatrzeniu (w linkach), ja mogę np. zaznaczyć, że Aurora wzięła ze spiżarni coś należącego do Castora i prosić o odpisanie z jego zaopatrzenia?
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
Czystość krwi : Czysta
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
I understand.
in a field of roses?
OPCM : 6
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Zaopatrzenia nie zgłaszamy przez aktualizacje. Sami pilnujcie produktów i ich przekazywania w swoich postach w temacie z zaopatrzeniem. Należy to opisać tak żeby było czytelne dla mistrza gry który będzie to sprawdzal i żeby nie było w postach bałaganu, np dublowania zużycia produktów
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Dzień dobry
Czy jako postać drugoplanowa, mogę losować parszywkę?
Czy jako postać drugoplanowa, mogę losować parszywkę?
How do you pick up the threads of an old life? How do you go on… when in your heart you begin to understand… there is no going back? There are some things that time cannot mend… some hurts that go too deep… that have taken hold..
Dolores, regulamin parszywki brzmi 7. Parszywki losować mogą wyłącznie dorośli czarodzieje.
Maybe that’s what he is about. Not winning, but failing and getting back up. Knowing he’ll fail, fail a thousand times,
BUT STILL DON'T GIVE UP
Jayden Vane
Zawód : astronom, profesor, publicysta, badacz, erudyta, ojciec
Stan cywilny : Wdowiec
Sometimes the truth
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.
Isn’t good enough.
Sometimes people deserve more.
Sometimes people deserve
To have their f a i t h rewarded.
OPCM : -
UROKI : -
ALCHEMIA : -
UZDRAWIANIE : -
TRANSMUTACJA : -
CZARNA MAGIA : -
ZWINNOŚĆ : -
SPRAWNOŚĆ : -
Nieaktywni
Mam takie małe pytanko, dotyczące wydarzenia spokojnie jak na wojnie, a więc:
Gram wątek z osobą o niezarejestrowanej różdżce, na terenach, które wymagają od niej rzutu kością na zdarzenie. Friedrich posiada zieloną rangę i jest ostatnią postacią, która pojawia się w wątku. Według zasad powinnam rzucić kością jako iż wątek jest z osobą, która nie posiada zarejestrowanej różdżki i moja postać pojawia się w nim jako ostatnia, ale jednocześnie nie mogę tego zrobić bo mam zieloną rangę. Kto więc powinien rzucić w tej sytuacji? Czy mogę to zrobić ja czy rzut powinna wykonać druga osoba która nie ma rangi, mimo iż pojawiła się w wątku wcześniej?
Pozostali zobowiązani są w każdym wątku rozpoczętym na otwartej przestrzeni poza Londynem, w miastach i poza nimi, rzucić kością Zdarzenia i dostosować się do efektu. Kością rzuca jedna osoba z pary (grupy) rozpoczynającej wątek. Postaci, które nie są obligowane do rzutu, mogą go wykonać, o ile nie posiadają zielonej rangi.
Kością rzuca zawsze ostatnia postać, która wchodzi do wątku.
Gram wątek z osobą o niezarejestrowanej różdżce, na terenach, które wymagają od niej rzutu kością na zdarzenie. Friedrich posiada zieloną rangę i jest ostatnią postacią, która pojawia się w wątku. Według zasad powinnam rzucić kością jako iż wątek jest z osobą, która nie posiada zarejestrowanej różdżki i moja postać pojawia się w nim jako ostatnia, ale jednocześnie nie mogę tego zrobić bo mam zieloną rangę. Kto więc powinien rzucić w tej sytuacji? Czy mogę to zrobić ja czy rzut powinna wykonać druga osoba która nie ma rangi, mimo iż pojawiła się w wątku wcześniej?
Getadelt wird wer schmerzen kennt Vom Feuer das die haut verbrennt Ich werf ein licht In mein Gesicht Ein heißer Schrei Feuer frei!.
Rozgrywam parszywkę, ale w sumie nie jestem do końca jednej rzeczy.
W zadaniu pojawia się zapis: Każdy z was potrzebuje w sumie wyrzucić 300 oczek (rzuty co kolejkę sumują się).
Czy sumują się punkty nasze wspólne, czy sumują się dla każdego z osobna i łącznie trzeba zebrać 600 oczek, po 300 każdy?
W zadaniu pojawia się zapis: Każdy z was potrzebuje w sumie wyrzucić 300 oczek (rzuty co kolejkę sumują się).
Czy sumują się punkty nasze wspólne, czy sumują się dla każdego z osobna i łącznie trzeba zebrać 600 oczek, po 300 każdy?
- parszywka :
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
in a field of roses?
I understand.
in a field of roses?
OPCM : 6
ALCHEMIA : 19 +3
UZDRAWIANIE : 10 +5
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Auroro, sumują się dla każdego z osobna <3
Friedrichu, kością rzucasz Ty, ale efekty kości maja wpływ wyłącznie na osobę, z którą grasz - chyba, że z kości wynika inna sytuacja <3
Friedrichu, kością rzucasz Ty, ale efekty kości maja wpływ wyłącznie na osobę, z którą grasz - chyba, że z kości wynika inna sytuacja <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
jeżeli chrześcijaństwo jest postrzegane za mugolską praktykę, w jaki sposób odbierana jest literatura traktująca o dawnych wierzeniach i mitologiach? Czy nadanie postaci antymugolskiej pseudonimu Atlas, bazując na greckim tytanie, by przypisać jej zbiór cech reprezentowanych przez tą mitologiczną postać, mogłoby zostać odebrane negatywnie? Oczywiście wiadomo, że ksywki sam sobie nikt nie wybiera i musiałoby ją nadać najbliższe otoczenie, czyli zakładam ktoś z rodu albo zielonych
Hannibal Rookwood
Zawód : Łowca wilkołaków z grupy Sigrun, dystrybutor zwierzęcych ingrediencji
Stan cywilny : Wdowiec
Moja natura mówi głośniej
Genetyka : Zwierzęcousty
Nieaktywni
Dawne mity i legendy niosą czarodziejskie półprawdy. Istoty w nich obecne żyją naprawdę, mity przewijają się przez dawne historię, imiona w ten sposób inspirowane są częścią kanonu. W hp istnieje coś takiego jak prorok imienia który jest jasnowidzem nadającym dziecku imię zgodnie z przyszłością, która wywróży i w ten sposób te imiona były nadawane. Więc tak, nie ma przeszkód by nadać podobne imię czy to jako imię czy jako późniejsze przezwisko (po czarodzieju). Trzeba by się zastanowić czy atlas nie stoi jednak najbliżej olbrzymów jako tytan, wtedy takie nazwisko mogłoby być ciut pogardliwe bo olbrzymi nie są zbyt bystrzy.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
FAQ III
Szybka odpowiedź