FAQ III
Strona 2 z 49 • 1, 2, 3 ... 25 ... 49
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Dzień dobry! Posiadam III poziom zielarstwa i 5+ w eliksirach, co pozwala mi robić najtrudniejsze kadzidełka. Czy z związku z tym mogę losować większą ilość określonych komponentów magicznych jako "zawodowiec", tak jak krawiec, numerolog etc.?
Don't pay attention to the world ending. It has ended many times
and began again in the morning
and began again in the morning
Dzień dobry, zielarz został dodany do tytułów losowania <3 dziękujemy za zwrócenie uwagi
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Dobry wieczór <3
Przybywam z pytaniem bardziej badawczym. Mianowicie przez zawód Ronji, w wątkach często poruszam jakieś fakty związane z tematami filozoficzno - psychologicznymi, jakimiś teoriami i tak dalej. Biorąc pod uwagę, że w opisie "Medycyny" napisane jest, że psychika mugolska nie różni się zbytnio od tej czarodziejskiej, czy mogę przyjmować, że np. teorie już długo obecne na tamte czasy w psychiatrii mugolskiej miały swoich odpowiedników - odkrywców w świecie czarodziejów? Nie chciałabym mówić głupstw w wątkach prackowych, albo przez przypadek posługiwać się wiedzą niedostępną dla postaci bez mugoloznawstwa
I od razu sprawa nawiązująca do wcześniejszego pytania, w opisie "Zielarza" w komponentach magicznych wkradł się drobny błąd, zamiast biegłości "Zielarstwa" powtórzone są w tabelce "Starożytne Runy" (chyba, że tak ma być to nie ma tematu)
Przybywam z pytaniem bardziej badawczym. Mianowicie przez zawód Ronji, w wątkach często poruszam jakieś fakty związane z tematami filozoficzno - psychologicznymi, jakimiś teoriami i tak dalej. Biorąc pod uwagę, że w opisie "Medycyny" napisane jest, że psychika mugolska nie różni się zbytnio od tej czarodziejskiej, czy mogę przyjmować, że np. teorie już długo obecne na tamte czasy w psychiatrii mugolskiej miały swoich odpowiedników - odkrywców w świecie czarodziejów? Nie chciałabym mówić głupstw w wątkach prackowych, albo przez przypadek posługiwać się wiedzą niedostępną dla postaci bez mugoloznawstwa
I od razu sprawa nawiązująca do wcześniejszego pytania, w opisie "Zielarza" w komponentach magicznych wkradł się drobny błąd, zamiast biegłości "Zielarstwa" powtórzone są w tabelce "Starożytne Runy" (chyba, że tak ma być to nie ma tematu)
quiet. composed. grateful. disciplined
do not underestimate my heart, it is a fortress, a stronghold that cannot be brought down, it has fought battles worth fighting, and saved loved ones worth defending, the day you think it a weakness, is the day
you will burn
you will burn
Ronja Fancourt
Zawód : magipsychiatra, uzdrowiciel
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
battles may be fought
from the outside in
but wars are won
from the inside out
from the outside in
but wars are won
from the inside out
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Czarownica
Nieaktywni
Ponieważ nie mamy tego nigdzie rozpisanego (i raczej nie będziemy od nowa pisać podręczników psychiatrycznych...) myślę że możesz sobie to zobrazować tak, jak jest Ci wygodnie, z odpowiednim uzasadnieniem w postach (może wśród wielkich psychiatrów byli czarodzieje, a może czarodzieje wysnuli te teorie osobiście...) to będzie Twoja cegiełka do budowy naszego świata <3
dziękujemy, już poprawione!
dziękujemy, już poprawione!
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Dżem dobry, ja w kwestii formalnej i teoretycznej jak na razie.
Miałam sobie kiedyś postać, ale miała mało postów i po okresie nieobecności została zmieniona w postać zaginioną, ale KP zostało.
Czy gdybym chciała tą postać przywrócić to mam zakładać nowe konto i skopiować KP i po prostu nanieść ewentualne zmiany, czy jest możliwość przywrócenia tamtego konta, ale będę mogła nanieść zmiany w KP?
Miałam sobie kiedyś postać, ale miała mało postów i po okresie nieobecności została zmieniona w postać zaginioną, ale KP zostało.
Czy gdybym chciała tą postać przywrócić to mam zakładać nowe konto i skopiować KP i po prostu nanieść ewentualne zmiany, czy jest możliwość przywrócenia tamtego konta, ale będę mogła nanieść zmiany w KP?
Xavier Burke
Zawód : artefakciarz, gospodarz Palarni Opium
Stan cywilny : Wdowiec
I know what you are doing in the dark, I know what your greatest desires are
OPCM : 10 +2
UROKI : 11 +1
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 18 +2
ZWINNOŚĆ : 8
SPRAWNOŚĆ : 11
Rycerze Walpurgii
Jeśli postać nie zginęła fabularnie to możesz do niej wrócic, jeśli konto zostało usunięte to należy założyć nowe
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
To znowu ja!
Czy tworząc postać, która kiedyś już istniała na forum i chcąc ją niejako kontynuować (chodzi o Gaba i jego zmartwychwstanie), mogę w nowej KP zaznaczyć, że był pełnoprawnym aurorem, ale, że coś tam się wydarzyło i przestał nim być w świetle prawa na przykład?
Bo wiem, że pełnoprawnych nie można tworzyć, ale czy w takim wypadku by to wchodziło w grę?
Czy tworząc postać, która kiedyś już istniała na forum i chcąc ją niejako kontynuować (chodzi o Gaba i jego zmartwychwstanie), mogę w nowej KP zaznaczyć, że był pełnoprawnym aurorem, ale, że coś tam się wydarzyło i przestał nim być w świetle prawa na przykład?
Bo wiem, że pełnoprawnych nie można tworzyć, ale czy w takim wypadku by to wchodziło w grę?
Xavier Burke
Zawód : artefakciarz, gospodarz Palarni Opium
Stan cywilny : Wdowiec
I know what you are doing in the dark, I know what your greatest desires are
OPCM : 10 +2
UROKI : 11 +1
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 18 +2
ZWINNOŚĆ : 8
SPRAWNOŚĆ : 11
Rycerze Walpurgii
Mam pytanie odnośnie interpretacji zakupów słodkości na jarmarku. Czy dobrze rozumiem, że do swojego zaopatrzenia mogę kupić tylko jedną porcję za 10 pm jako postać średniozamożna? Co jeśli w temacie chciałabym zakupić dwie porcje, po jednej dla mnie i dla osoby towarzyszącej? Czy wtedy odpisuję sobie 20 pm, ale tracę możliwość kupienia czegoś na zapas? I w wypadku wyboru dostępnego asortymentu, czy mogę wybrać sobie dowolny produkt albo alkohol?
and the lust for life
keeps us alive, 'cause we're the masters of our own fate, we're the captains of our own souls, there's no way for us to come away, 'cause boy we're gold, boy we're gold.
Trixie Beckett
Zawód : krawcowa, gospodyni w Warsztacie
Czystość krwi : Półkrwi
I'll ignite the sun just like the spring has come.
flames come alive.
flames come alive.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Nieaktywni
Szybkie pytanie, bo lusterkuję i interpretuję w podsumowaniu akcji <3
(nie wiem czy tak wolno, bo jestem stroną w pojedynku i pseudo-MG na raz, ale nie wiem jak interpretować działanie zaklęcia <3 jeśli mimo wszystko nie wolno się konsultować to proszę o zignorowanie pytania)
Pavor veneno "uniemożliwia dalszą walkę" - czy chodzi o:
a) zaklęcia ofensywne (nie da się atakować, można się bronić albo robić różne inne rzeczy)
b) zaklęcia wszelakie (nic się nie da, można się poruszać)
c) akcje niemające na celu walki (np. poruszenie się - tak , zaklęcia używane do ucieczki - tak; zaklęcia wszelakie - nie)?
d) wszelkie akcje, po prostu stoimy i nam smutno?
(nie wiem czy tak wolno, bo jestem stroną w pojedynku i pseudo-MG na raz, ale nie wiem jak interpretować działanie zaklęcia <3 jeśli mimo wszystko nie wolno się konsultować to proszę o zignorowanie pytania)
Pavor veneno "uniemożliwia dalszą walkę" - czy chodzi o:
a) zaklęcia ofensywne (nie da się atakować, można się bronić albo robić różne inne rzeczy)
b) zaklęcia wszelakie (nic się nie da, można się poruszać)
c) akcje niemające na celu walki (np. poruszenie się - tak , zaklęcia używane do ucieczki - tak; zaklęcia wszelakie - nie)?
d) wszelkie akcje, po prostu stoimy i nam smutno?
Can I not save one
from the pitiless wave?
Xavier, generalnie tak, nie chodzi jednak o tytuł aurora w świetle prawa a o jego kompetencje. Twoja postać nie będzie miała na start statystyk odpowiadających kompetencji aurorów, zatem nie może pełnić jego funkcji ani używać takiego tytułu. W tej sytuacji dość zasadne wydaje się znacznie osłabienie postaci po przebytych zdarzeniach, które zmusiły go do wycofania się z zawodu na ten moment.
Trixie, pierwszą porcję w trakcie jednego wątku możesz zakupić bez odpisywania pm. Za każdą kolejną w tym samym wątku (czyli również za taką dla osoby towarzyszącej) płacisz 10 pm. Możesz wybrać dowolne produkty zgodne z opisem tematu.
Michael właściwa jest opcja c; mgła nie pozwala na podjęcie walki, zatem na podejmowanie względem siebie ofensywy, działań zmierzających do zaostrzenia sytuacji, et cetera. Pozostałe działania muszą pozostawać w zgodzie z klimatem zaklęcia - zniechęcenie pewnie nie zachęca np. do zmiany upięcia fryzury.
Trixie, pierwszą porcję w trakcie jednego wątku możesz zakupić bez odpisywania pm. Za każdą kolejną w tym samym wątku (czyli również za taką dla osoby towarzyszącej) płacisz 10 pm. Możesz wybrać dowolne produkty zgodne z opisem tematu.
Michael właściwa jest opcja c; mgła nie pozwala na podjęcie walki, zatem na podejmowanie względem siebie ofensywy, działań zmierzających do zaostrzenia sytuacji, et cetera. Pozostałe działania muszą pozostawać w zgodzie z klimatem zaklęcia - zniechęcenie pewnie nie zachęca np. do zmiany upięcia fryzury.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
W przypadku fabularnej przeprowadzki na Nokturn - czy można jeszcze załapać się na osiągnięcie wykulanych 3 pomyślnych wejść jeśli będzie się pisać gdzieś poza mieszkaniem?
Bezpośrednio chodzi mi o to, czy jeśli postać przeprowadzi się na Nokturn, to już nie ma szansy otrzymać osiągnięcia związanego z mechaniczną zgodą wejścia na Nokturn(?)
Bezpośrednio chodzi mi o to, czy jeśli postać przeprowadzi się na Nokturn, to już nie ma szansy otrzymać osiągnięcia związanego z mechaniczną zgodą wejścia na Nokturn(?)
Serce mnie bije
Duszazapije
Dusza
Żyję
Nie ma! Bez ryzyka nie ma zabawy
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Przetrwaj walkę, w której utracisz przynajmniej 90% punktów żywotności. - czy w tym osiągnięciu chodzi o przeżycie takiej walki, czy utrzymanie do samego końca przytomności? Mam na myśli, czy jeśli postać straciła 90% żywotności, a potem straciła przytomność to wlicza się to do osiągnięcia, czy musiałaby "ustać" do końca walki?
you cannot burn away what has always been
aflame
Elvira Multon
Zawód : Uzdrowicielka, koronerka, fascynatka anatomii
Czystość krwi : Czysta
Once you cross the line,
will you be satisfied?
will you be satisfied?
OPCM : 9 +1
UROKI : 0
UZDRAWIANIE : 28 +2
TRANSMUTACJA : 15 +6
CZARNA MAGIA : 17
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 6
Rycerze Walpurgii
Wlicza, przetrwac znaczy przeżyć
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
W opisie zaopatrzenia widnieje informacja Postaci bogate zamieszkujące dworki szlacheckie wykonują tyle rzutów, ile najwięcej przysługuje jednej z nich.
Calypso mieszka w dworku z Aresem i Icarem, czy przez powyższy zapis mam rozumieć, że mam wykonać rzuty identyczne z nimi lub jeśli któryś z nich ma jakiś bonus, to mam go uwzględnić, nawet jeśli np moja ekonomia jest słabsza?
Calypso mieszka w dworku z Aresem i Icarem, czy przez powyższy zapis mam rozumieć, że mam wykonać rzuty identyczne z nimi lub jeśli któryś z nich ma jakiś bonus, to mam go uwzględnić, nawet jeśli np moja ekonomia jest słabsza?
Calypso Carrow
But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose
should never crave the rose
Calypso Carrow
Zawód : Malarka, Arystokratka
I won't be silenced
You can't keep me quiet
Won't tremble when you try it
All I know is I won't go speechless