FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Cześć, cześć! ;) Mam pytanie odnośnie jednej kwestii: jakiś czas temu wzięłam pożyczkę w banku, którą tak jak w opisie trzeba spłacić w konkretnym terminie przy odpowiednich funduszach. Cały czas miałam to w pamięci, lecz pojawiły się kwestie fabularno-organizacyjne. Czy jeśli rozliczyłam niezbędny wątek pracowy w terminie wskazanym na kończenie zaległości (aby zdobyć fundusze między innymi na spłatę), po rozpoczęciu nowego okresu i w sumie jego akceptacja zadziała się, już po zakończeniu tych dodatkowych dni na załatwianie spraw z poprzedniego okresu, czy mogę dokonać zwrotu na przykład to z datą wsteczną, czy taka szansa już przepadła? Chodzi mi głównie o oczekiwanie i brak środków przed "zarobieniem". Czy jeśli okaże się, że nie mogę tego zrobić, to czy w takim wypadku mogę mimo wszystko dokonać zwrotu pożyczki w nowym okresie (początek kwietnia)? Wiem, że zostały podjęte już jakieś kroki "karzące" za te kwestię, ale zastanawiam się, czy zwrot zbliży mnie do wymigania się z odebrania posiadłości, a zmieni na coś innego - na przykład dopłatę. Z góry dziękuję za odpowiedź!
My biggest fear is that eventually you will see me, that way I will see
myself
Vincent Rineheart
Zawód : łamacz klątw, zielarz, dostawca roślinnych ingrediencji, rebeliant
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Kawaler
Za czyim słowem podążył tak czule, że się odważył na tę
podróż groźną, rzucił wyzwanie wzburzonemu morzu?
OPCM : 30
UROKI : 31 +6
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0 +2
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 6 +3
Genetyka : Czarodziej
Zakon Feniksa
Vincent, nie do końca rozumiem, co masz na myśli przez "pojawienie się kwestii fabularno-organizacyjnych". Zgodnie z opisem pożyczek:
Twoja postać, fabularnie, może podjąć dowolne kroki - ich efekty zostaną rozpatrzone po ich podjęciu i rozegraniu, nie przed.
Zlata, nie ma możliwości przeniesienia wątku z poprzedniego okresu na nowy okres.
Twoja postać zaciągnęła pożyczkę w październiku 2020, a więc półtora roku temu. Sam poprzedni okres fabularny - ten, w którym mijał termin zwrotu pożyczki - trwał kilka dobrych miesięcy, w trakcie których Vincent miał więcej niż wystarczająco czasu na zdobycie (stosunkowo niewielkiej) kwoty na zwrot zaciągniętego długu. Opowiadanie z wykonywaną pracą zostało przez Ciebie oddane do sprawdzenia na 3 dni przed terminem rozliczeń i zostało zaakceptowane w ciągu tych 3 dni; w tym czasie żaden z mistrzów gry nie otrzymał od Ciebie sygnału, że potrzebujesz sprawdzenia na cito, lub że masz coś jeszcze do ogarnięcia w aktualnych rozliczeniach - wydaje mi się więc, że przenoszenie odpowiedzialności na osobę sprawdzającą jest nie do końca uczciwe, zwłaszcza, że w ciągu ostatnich 2 tygodni, które minęły od wyznaczonego terminu, skrytki pozostawały niezamknięte (mistrz gry prosił o sprawdzenie ich i uzupełnienie 14.04), było więc dużo czasu na odnotowanie zwrotu w skrytce (nie wymagamy do tego rozegrania wątku ani nawet napisania fabularnego posta). W momencie, kiedy skrytka została już rozliczona, nie ma możliwości dokonania żadnych rachunków z datą wsteczną.Jeśli pożyczka nie zostanie zwrócona w przeciągu dwóch okresów fabularnych, Gringotta przejmuje lokal lub przedmiot i wystawia go na sprzedaż (wydane punkty majętności przepadają).
Twoja postać, fabularnie, może podjąć dowolne kroki - ich efekty zostaną rozpatrzone po ich podjęciu i rozegraniu, nie przed.
Zlata, nie ma możliwości przeniesienia wątku z poprzedniego okresu na nowy okres.
I came and I was nothing
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
Czystość krwi : Mugolska
Stan cywilny : Żonaty
jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
tych lat gniewnych
czarny pył
OPCM : 30 +5
UROKI : 10
TRANSMUTACJA : 10 +3
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 30
SPRAWNOŚĆ : 25
Zakon Feniksa
Nie mam i nie miałam zamiaru przenosić na nikogo odpowiedzialności, zasygnalizowałam jedynie jak sytuacja wyglądała z mojej strony, zadając do tego odpowiednie pytanie. Tym bardziej, przez cały ten czas i patrząc na kroki innych graczy, którzy kiedyś zaciągali pożyczkę, byłam przekonana, że post jest konieczny, a samo odznaczenie w skrytce finalnie nie wystarczy. Ale w porządku, wszystko jest już jasne. Dzięki jeszcze raz za odpowiedź! I w takim razie zabiorę się za wspomniane "kroki". ;)
My biggest fear is that eventually you will see me, that way I will see
myself
Vincent Rineheart
Zawód : łamacz klątw, zielarz, dostawca roślinnych ingrediencji, rebeliant
Za czyim słowem podążył tak czule, że się odważył na tę
OPCM : 30
UROKI : 31 +6
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0 +2
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 6 +3
Zakon Feniksa
Dzień dobry! Zastanawiam się czy rzucenie Carpiene i próba zdjęcia pułapki to za dużo akcji czy mogę je wykonać w jednym poście?
Don't pay attention to the world ending. It has ended many times
and began again in the morning
and began again in the morning
Jeśli w wątku nie ma mistrza gry i mistrz gry nie planuje do niego wejść, turowość nie ma znaczenia i można podjąć dwie akcje w turze. Jeśli mistrz gry w wątku jest, pytanie powinno być skierowane bezpośrednio do niego. Zgodnie z zasadami są to dwie akcje, które należy wykonać w dwóch różnych turach.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Dzień dobry!
Zgodnie z mechaniką tkania szat, aby stworzyć szatę, konieczne jest wykonanie rzutu, którego ST zależne jest od ilości i rodzaju użytych materiałów. W związku z tym, czy w sytuacji, w której przyszywany jest więcej niż jeden fragment materiału, możliwe jest wykonanie kilku rzutów w szafce (po jednym na każdy przyszywany fragment) i później zsumowanie (i zalinkowanie) ich w poście fabularnym, w którym dokładniej opiszę proces tkania i w którym rzucę na właściwości szaty? Czy możliwy jest tylko jeden, zbiorczy rzut na powodzenie tkania?
Dziękuję!
Zgodnie z mechaniką tkania szat, aby stworzyć szatę, konieczne jest wykonanie rzutu, którego ST zależne jest od ilości i rodzaju użytych materiałów. W związku z tym, czy w sytuacji, w której przyszywany jest więcej niż jeden fragment materiału, możliwe jest wykonanie kilku rzutów w szafce (po jednym na każdy przyszywany fragment) i później zsumowanie (i zalinkowanie) ich w poście fabularnym, w którym dokładniej opiszę proces tkania i w którym rzucę na właściwości szaty? Czy możliwy jest tylko jeden, zbiorczy rzut na powodzenie tkania?
Dziękuję!
Bądź sobą, zwłaszcza nie udawaj uczucia. Ani też nie podchodź cynicznie do miłości, albowiem wobec oschłości i rozczarowań ona jest wieczna jak trawa. Przyjmij spokojnie, co ci lata doradzają, z wdziękiem wyrzekając się spraw młodości. Rozwijaj siłę ducha, aby mogła cię osłonić w nagłym nieszczęściu. Lecz nie dręcz się tworami wyobraźni.
Maria Multon
Zawód : stażystka w rezerwacie jednorożców
Stan cywilny : Panna
You poor thing
sweet, mourning lamb
there's nothing you can do
sweet, mourning lamb
there's nothing you can do
OPCM : 12 +1
UROKI : 7 +4
UZDRAWIANIE : 2
ZWINNOŚĆ : 17
SPRAWNOŚĆ : 16
Genetyka : Czarownica
Neutralni
Bez względu na to, czy szatę tworzy się z jednego, z dwóch, czy z trzech komponentów, rzut na powodzenie wykonuje się raz - a jego ST wynosi tyle, ile zsumowane ST wszystkich komponentów (jednego, dwóch lub trzech).
I came and I was nothing
William Moore
jeno odmień czas kaleki,
tych lat gniewnych
czarny pył
tych lat gniewnych
czarny pył
Zakon Feniksa
Dobry wieczór!
Wśród NPC na bankiecie dostrzegłam wymienionego mojego ojca — lorda Carrow. Czy istnieje szansa, bym mogła zamienić z nim w trakcie bankietu kilka słów? Wydaje mi się, że kiedyś widziałam wzmiankę o tym w którymś z działów, ale nie umiem go znaleźć.
Innymi słowy, czy mogłabym prosić MG, który ma może wolną chwilę o przeprowadzenie ze mną krótkiej rozmowy, która pomogłaby mi nieco w rozwoju Calypso? A jeśli nie na bankiecie, to może w Sandal Castle, gdy będzie ktoś miał czas?
Z góry dziękuję <3
Wśród NPC na bankiecie dostrzegłam wymienionego mojego ojca — lorda Carrow. Czy istnieje szansa, bym mogła zamienić z nim w trakcie bankietu kilka słów? Wydaje mi się, że kiedyś widziałam wzmiankę o tym w którymś z działów, ale nie umiem go znaleźć.
Innymi słowy, czy mogłabym prosić MG, który ma może wolną chwilę o przeprowadzenie ze mną krótkiej rozmowy, która pomogłaby mi nieco w rozwoju Calypso? A jeśli nie na bankiecie, to może w Sandal Castle, gdy będzie ktoś miał czas?
Z góry dziękuję <3
Calypso Carrow
But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose
should never crave the rose
Calypso Carrow
Zawód : Malarka, Arystokratka
Stan cywilny : Panna
I won't be silenced
You can't keep me quiet
Won't tremble when you try it
All I know is I won't go speechless
You can't keep me quiet
Won't tremble when you try it
All I know is I won't go speechless
OPCM : 10
UROKI : 5 +1
TRANSMUTACJA : 10 +4
SPRAWNOŚĆ : 10
Nieaktywni
Na bankiecie pojawił się nestor Carrowów, który nie jest ojcem Calypso <3 Ojciec Calypso może zostać nestorem fabularnie. Do odgrywania rodziców służy na forum przede wszystkim konto lusterka
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Czy dopuszczalne jest tworzenie postaci z tolerancyjnych rodzin ze Skorowidza (Weasley) obarczonych klątwą likantropii, czy taka osoba byłaby od razu wydziedziczona?
Garfield Weasley
Zawód : Biuro Informacji i Propagandy "Memortek"
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
OPCM : 15 +5
UROKI : 5
TRANSMUTACJA : 5
SPRAWNOŚĆ : 10
Genetyka : Wilkołak
Nieaktywni
Co do zasady - jest to dopuszczalne, ale taki koncept najlepiej omówić najpierw z moderatorem rodu.
I came and I was nothing
William Moore
jeno odmień czas kaleki,
tych lat gniewnych
czarny pył
tych lat gniewnych
czarny pył
Zakon Feniksa
Potrzebuję pomocy, bo się trochę gubię xd
Każdy gracz ma 2 limity na wykorzystanie na umiejętność lub genetykę.
Na Antku mam wykorzystany jeden limit na legili
Na Salome mam wykorzystany jeden limit na genetykę
Teraz jakbym chciała genetykę lub umiejętność to potrzebuję limitu. Kiedyś dokupywałam limit, tu o. Zrobiłam sobie postać Laurenta Baudelaire ale mi nie siadł i go porzuciłam. Czy ten limit jest do odzyskania i mogę go wykorzystać? Czy przepadł i od nowa muszę kupić? Czy mogę wykorzystać ale musze dopłacić różnicę w pd (inflacja nawet na morsie...)?
Każdy gracz ma 2 limity na wykorzystanie na umiejętność lub genetykę.
Na Antku mam wykorzystany jeden limit na legili
Na Salome mam wykorzystany jeden limit na genetykę
Teraz jakbym chciała genetykę lub umiejętność to potrzebuję limitu. Kiedyś dokupywałam limit, tu o. Zrobiłam sobie postać Laurenta Baudelaire ale mi nie siadł i go porzuciłam. Czy ten limit jest do odzyskania i mogę go wykorzystać? Czy przepadł i od nowa muszę kupić? Czy mogę wykorzystać ale musze dopłacić różnicę w pd (inflacja nawet na morsie...)?
Find your wings
Musisz dopłacić różnicę w cenie
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
inauguruję nowe ogłoszenie , pewnie większość pytań to tak/nie!
1. Czy dobrze rozumiem, że do nakładania zabezpieczeń nie liczą się już bonusy z różdżki (30 w czystej statystyce do pułapek poziomu III)? Pytam tylko dla pewności, bo niedawno ST poziomów wszystkich pułapek zostało trochę obniżone, zmiana znowu je troszkę "podwyższy"
2. Do losowania ingrediencji dla rzemieślników będzie teraz potrzeba "czystej" statystyki bez bonusów z przedmiotów? pytam bo w teorii moje multikonto tworzy dla pacjentów raczej prostsze eliksiry z II poziomu i spokojnie może to robić ze statystyką np 12+różdżka, ale przemyślę sobie kreacjo-priorytety
3. Pytanie rzadkie, ale Steffen jest bardzo ciekawy : czy "runa zagubionego głupca" która zwiększa szansę na krytyczny sukces zwiększy też moje szanse na krytyczną porażkę jeśli obok będzie postać z biegłością pecha II? Czy to działa tylko na wynik 100, nie na talizmany?
1. Czy dobrze rozumiem, że do nakładania zabezpieczeń nie liczą się już bonusy z różdżki (30 w czystej statystyce do pułapek poziomu III)? Pytam tylko dla pewności, bo niedawno ST poziomów wszystkich pułapek zostało trochę obniżone, zmiana znowu je troszkę "podwyższy"
2. Do losowania ingrediencji dla rzemieślników będzie teraz potrzeba "czystej" statystyki bez bonusów z przedmiotów? pytam bo w teorii moje multikonto tworzy dla pacjentów raczej prostsze eliksiry z II poziomu i spokojnie może to robić ze statystyką np 12+różdżka, ale przemyślę sobie kreacjo-priorytety
3. Pytanie rzadkie, ale Steffen jest bardzo ciekawy : czy "runa zagubionego głupca" która zwiększa szansę na krytyczny sukces zwiększy też moje szanse na krytyczną porażkę jeśli obok będzie postać z biegłością pecha II? Czy to działa tylko na wynik 100, nie na talizmany?
intellectual, journalist
little spy
little spy
Steffen Cattermole
Zawód : młodszy specjalista od klątw i zabezpieczeń w Gringottcie, po godzinach reporter dla "Czarownicy"
I like to go to places uninvited
OPCM : 30 +7
UROKI : 5
TRANSMUTACJA : 35 +4
ZWINNOŚĆ : 16
SPRAWNOŚĆ : 5
Nieaktywni
Czysta statystyka jest teraz liczona do wszystkiego bonusy tylko do k100 podczas rzutu.
Pech zamienia w porażkę każdy krytyczny sukces, więc również ten z amuletu.
Pech zamienia w porażkę każdy krytyczny sukces, więc również ten z amuletu.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
FAQ III
Szybka odpowiedź