FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Dziękuję (<- to steff z amuletem)
intellectual, journalist
little spy
little spy
Steffen Cattermole
Zawód : młodszy specjalista od klątw i zabezpieczeń w Gringottcie, po godzinach reporter dla "Czarownicy"
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Żonaty
I like to go to places uninvited
OPCM : 30 +7
UROKI : 5
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 35 +4
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 16
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Czarodziej
Nieaktywni
Ja mam pytanie o krawiectwo - to dziedzina która w sporej mierze (nie całkowicie ale jednak sporo) opierała się właśnie na bonusach albo pomniejszeniach obrażeń. Skoro to nie będzie już wchodziło w grę, czy komponenty będą miały wymienione właściwości? Jeżeli tak, co stanie się z uszytymi już szatami? Czy zmiana komponentu w szacie będzie odbywała się na zasadzie przeszywania i tej mechaniki czy coś innego się jeszcze zadzieje? Wiem że to trochę będzie aktualizacji, ale czy jest jakiś spodziewany termin updatu rzemiosł (tak aby móc zaplanować ew. poprawki czegoś, co się chciało wręczyć i ma się gotowe właśnie teraz).
Druga kwestia - czy w kwestii strzelania zmienia się coś w kwestii broni palnej (widziałam wspomnianą kuszę), czy jednak jedynie wystarczy mugoloznastwo III?
Trzecia kwestia - czy dodanie biegłości strzelania z kuszy zmienia coś w mechanice polowania?
Czwarta kwestia - dziękuję za wszystkie odpowiedzi, proszę pić dużo wody i unikać upałów.
Druga kwestia - czy w kwestii strzelania zmienia się coś w kwestii broni palnej (widziałam wspomnianą kuszę), czy jednak jedynie wystarczy mugoloznastwo III?
Trzecia kwestia - czy dodanie biegłości strzelania z kuszy zmienia coś w mechanice polowania?
Czwarta kwestia - dziękuję za wszystkie odpowiedzi, proszę pić dużo wody i unikać upałów.
Only those who are capable of silliness can be called truly intelligent.
Nie bardzo rozumiem kwestię dotyczącą krawiectwa. Nie przewidujemy zmian w szatach, w której z nich miałoby się coś zmienić?
W kwestii broni palnej nic się nie zmienia.
Mechanika polowania ulegnie zmianie pod strzelectwo.
W kwestii broni palnej nic się nie zmienia.
Mechanika polowania ulegnie zmianie pod strzelectwo.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Czyli pewnie źle zrozumiałam z szatami ale chcę się upewnić:
"Bonusy wynikające z przedmiotów (kryształów, amuletów, szat, eliksirów, kociołków, różdżek i wszystkich pozostałych) nie będą już dopisywane do statystyk na stałe, a zamiast tego będą przyznawały bonus wyłącznie do rzutu k100 na daną statystykę (czyli do rzutu na powodzenie w trakcie rzucania zaklęcia, ale już nie będą uwzględniane np. przy obliczaniu obrażeń). "
Czyli jeżeli jest futro górskiego yeti którego pojedynczy komponent daje +3k10% redukcji obr. od zimna to znaczy że dalej będzie się liczyć przy obliczaniu obrażeń (a w zasadzie ich redukcji) które będą zadane postaci?
"Bonusy wynikające z przedmiotów (kryształów, amuletów, szat, eliksirów, kociołków, różdżek i wszystkich pozostałych) nie będą już dopisywane do statystyk na stałe, a zamiast tego będą przyznawały bonus wyłącznie do rzutu k100 na daną statystykę (czyli do rzutu na powodzenie w trakcie rzucania zaklęcia, ale już nie będą uwzględniane np. przy obliczaniu obrażeń). "
Czyli jeżeli jest futro górskiego yeti którego pojedynczy komponent daje +3k10% redukcji obr. od zimna to znaczy że dalej będzie się liczyć przy obliczaniu obrażeń (a w zasadzie ich redukcji) które będą zadane postaci?
Only those who are capable of silliness can be called truly intelligent.
Tak, zapis dotyczy tylko przedmiotów, z których bonusy były wpisywane na stałe (czyli zmieniały wartość w karcie/profilu) jako bonusy do statystyk; redukcja obrażeń od zimna nie zmieniała żadnej z nich, pozostaje więc bez zmian.
I came and I was nothing
and time will give us nothing
so why did you choose to lean on
a man you knew was falling?
William Moore
Zawód : lotnik, łącznik, szkoleniowiec
Czystość krwi : Mugolska
jeno odmień czas kaleki,
zakryj groby płaszczem rzeki,
zetrzyj z włosów pył bitewny,
tych lat gniewnych
czarny pył
tych lat gniewnych
czarny pył
OPCM : 30 +5
UROKI : 10
TRANSMUTACJA : 10 +3
ZWINNOŚĆ : 30
SPRAWNOŚĆ : 25
Zakon Feniksa
Wylosowałem taką parszywkę
Czy kwalifikuje się do rozegrania jako sen?
Czy kwalifikuje się do rozegrania jako sen?
Garfield Weasley
Zawód : Biuro Informacji i Propagandy "Memortek"
Stan cywilny : Kawaler
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
OPCM : 15 +5
UROKI : 5
TRANSMUTACJA : 5
SPRAWNOŚĆ : 10
Genetyka : Wilkołak
Nieaktywni
Parszywki kwalifikujące się do rozegrania jako sen zawierają taką informację w treści. Wylosowaną przez ciebie parszywkę należy rozegrać na fabule. Taki sens przypału <3
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Dzień dobry!
Mam pytanie odnośnie najnowszych zmian, a dokładniej różdżek. Zastanawiam się dlaczego jest traktowana jak każdy inny przedmiot skoro i tak nie można jej nikomu oddać? Według mnie to szczególny rodzaj wyposażenia, który mógłby zostać wyjątkiem – szczególnie, że wybór różdżki nie tylko zależy od bonusów, jakie chce się mieć do statystyk, ale też od charakteru postaci. To bardzo zindywidualizowany przedmiot, który jest mocno zżyty z czarodziejem. Wydaje mi się, że mógłby zostać wliczany do statystyk na starych zasadach
Mam pytanie odnośnie najnowszych zmian, a dokładniej różdżek. Zastanawiam się dlaczego jest traktowana jak każdy inny przedmiot skoro i tak nie można jej nikomu oddać? Według mnie to szczególny rodzaj wyposażenia, który mógłby zostać wyjątkiem – szczególnie, że wybór różdżki nie tylko zależy od bonusów, jakie chce się mieć do statystyk, ale też od charakteru postaci. To bardzo zindywidualizowany przedmiot, który jest mocno zżyty z czarodziejem. Wydaje mi się, że mógłby zostać wliczany do statystyk na starych zasadach
not a perfect soldier
but a good man
but a good man
Florean Fortescue
Zawód : właściciel lodziarni
Pijemy z czary istnienia
Z zamkniętymi oczami,
Złote skropiwszy jej brzegi
Własnymi gorzkimi łzami.
Z zamkniętymi oczami,
Własnymi gorzkimi łzami.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Nieaktywni
Cześć!
Wynika to głównie z faktu, że statystyki - już od jakiegoś czasu - odzwierciedlają przede wszystkim czyste umiejętności i doświadczenie postaci w danej dziedzinie, a każdy poziom statystyk jest opisany w mechanice. Doliczenie do stałej statystyki bonusu z różdżki powoduje sytuacje, w których postać - tracąc różdżkę i nabywając nową - automatycznie wskakuje lub spada na inny poziom opanowania danej dziedziny, co w praktyce oznacza, że ułamku sekundy nauczyła się całej puli nowych zaklęć lub o nich zapomniała. Z fabularnego punktu widzenia nie ma to sensu, ponadto - punkty przysługujące za różdżkę bywały źródłem nieporozumień w trakcie sprawdzania kart postaci, ponieważ z jednej strony powinno się uzasadnić ich posiadanie, a z drugiej - nie do końca jest czym, gdy wynikają one z nabycia przedmiotu.
Wynika to głównie z faktu, że statystyki - już od jakiegoś czasu - odzwierciedlają przede wszystkim czyste umiejętności i doświadczenie postaci w danej dziedzinie, a każdy poziom statystyk jest opisany w mechanice. Doliczenie do stałej statystyki bonusu z różdżki powoduje sytuacje, w których postać - tracąc różdżkę i nabywając nową - automatycznie wskakuje lub spada na inny poziom opanowania danej dziedziny, co w praktyce oznacza, że ułamku sekundy nauczyła się całej puli nowych zaklęć lub o nich zapomniała. Z fabularnego punktu widzenia nie ma to sensu, ponadto - punkty przysługujące za różdżkę bywały źródłem nieporozumień w trakcie sprawdzania kart postaci, ponieważ z jednej strony powinno się uzasadnić ich posiadanie, a z drugiej - nie do końca jest czym, gdy wynikają one z nabycia przedmiotu.
I came and I was nothing
William Moore
jeno odmień czas kaleki,
tych lat gniewnych
czarny pył
tych lat gniewnych
czarny pył
Zakon Feniksa
Z jednej strony rozumiem te pobudki – faktycznie byłoby dziwnie, gdyby ktoś miał z różdżki bonus +5 do uzdrawiania, a potem nagle +5 do czarnej magii, ale wydaje mi się, że to już są indywidualne przypadki i można by było wtedy nie przepuścić zakupu takiej różdżki u danej postaci. Bo w wyniku najnowszych zmian wiele postaci właśnie w ułamku sekundy bez fabularnego wytłumaczenia zapomina część zaklęć, które wcześniej potrafiła rzucać. Mam wrażenie, że to cofa nasze postaci w rozwoju, co jest trochę demotywujące Pewnie więcej osób mogłoby się wypowiedzieć, ale chociażby Archibald, który wcale nie jest obwieszony przedmiotami, w tej chwili traci aż 6 punktów uzdrawiania, czyli statystyki, która jest absolutnie wiodąca w jego kreacji. Tym sposobem nie brakuje mi 2 punktów, ale aż 8 do stania się mistrzem w tej dziedzinie. A na pewno znajdą się też postaci, które w wyniku tych zmian zeskakują z progu 5/15/25. Rozumiem, że nieuzasadnione rozdawanie przedmiotów przez niektórych graczy, które stało się pobudką do wprowadzenia tych zmian, nigdy nie powinno się zdarzyć, ale mam wrażenie, że głównie tracą na tym gracze, którzy niczym nie zawinili. Rozdawanie przedmiotów już i tak jest lepiej pilnowane (trzeba napisać post albo list, powiadomić o tym w temacie) – może dobrym pomysłem byłoby rozbudować ten proces? Chociażby dodając tam pole do wytłumaczenia relacji postaci, czy faktycznie znają się na tyle dobrze, żeby coś sobie przekazać. Wtedy gracz mógłby pokrótce opisać co łączy jego postać z drugą postacią: czy są to więzi rodzinne czy przyjaźń potwierdzona choćby jednym rozegranym wątkiem etc.
not a perfect soldier
but a good man
but a good man
Florean Fortescue
Zawód : właściciel lodziarni
Pijemy z czary istnienia
Z zamkniętymi oczami,
Własnymi gorzkimi łzami.
Z zamkniętymi oczami,
Własnymi gorzkimi łzami.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Nieaktywni
Wydaje mi się mimo wszystko, że więcej sensu ma jednorazowe naprostowanie sytuacji i ewentualne indywidualne wyrównanie utraconych punktów u niektórych postaci (z tego właśnie powodu dałyśmy możliwość przełożenia do 5 punktów statystyk z innych dziedzin - żeby gracze, którym zależy na zachowaniu poziomu z wiodącej dziedziny, mogli to zrobić) niż założenie, że wiedza postaci jest ściśle powiązana z różdżką i wyparowuje za każdym razem, kiedy postać tę różdżkę odkłada/traci.
Archibald również może przełożyć punkty, np. z OPCM - i zachować aktualny poziom.
Próby ograniczania graczom możliwości przekazywania przedmiotów z naszej strony były podejmowane, i - niestety - niemal za każdym razem wywoływały oburzenie.
Archibald również może przełożyć punkty, np. z OPCM - i zachować aktualny poziom.
Próby ograniczania graczom możliwości przekazywania przedmiotów z naszej strony były podejmowane, i - niestety - niemal za każdym razem wywoływały oburzenie.
I came and I was nothing
William Moore
jeno odmień czas kaleki,
tych lat gniewnych
czarny pył
tych lat gniewnych
czarny pył
Zakon Feniksa
Chciałabym się upewnić - jestem charłaczką i mam syna ze związku z czarodziejem czystokrwistym, czy w takim razie moje dziecko będzie posiadało magiczne zdolności? Zakładam, że tak, ale bezpieczniej dopytać na wypadek gdyby jednak miało podzielić mój los.
Leta Evans
Zawód : nauczycielka historii magii w Dolinie Godryka, pomoc w pszczelej hodowli
Czystość krwi : Charłak
Stan cywilny : Wdowa
i know those eyes.
this man is dead.
this man is dead.
OPCM : 0
UROKI : 0
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 11+3
SPRAWNOŚĆ : 4+3
Genetyka : Charłak
Nieaktywni
Każde dziecko może się okazać czarodziejem. Leta jest niemagiczna, jej dziecko będzie albo mugolem (charlakiem w zależności od spojrzenia) albo czarodziejem polkrwi.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Tak myślałam, dziękuję
Leta Evans
Zawód : nauczycielka historii magii w Dolinie Godryka, pomoc w pszczelej hodowli
Czystość krwi : Charłak
Stan cywilny : Wdowa
i know those eyes.
this man is dead.
this man is dead.
OPCM : 0
UROKI : 0
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 11+3
SPRAWNOŚĆ : 4+3
Genetyka : Charłak
Nieaktywni
Dzień dobry
Zastanawia mnie kwestia eliksirów, które wymagają znajomości Astronomii na III. Czy jeśli Aurora ma II, to może próbować je uwarzyć, ale jest to obłożone karą do rzutu, czy zupełnie nie ma możliwości tego zrobić.
Oczywiście zajęłam się już szukaniem osoby do rozwoju tej dziedziny, ale ciekawi mnie fakt właśnie próbowania tych nieco trudniejszych eliksirów.
Zastanawia mnie kwestia eliksirów, które wymagają znajomości Astronomii na III. Czy jeśli Aurora ma II, to może próbować je uwarzyć, ale jest to obłożone karą do rzutu, czy zupełnie nie ma możliwości tego zrobić.
Oczywiście zajęłam się już szukaniem osoby do rozwoju tej dziedziny, ale ciekawi mnie fakt właśnie próbowania tych nieco trudniejszych eliksirów.
Aurora Sprout
Zawód : Uzdrowiciel
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
And if you don't like me, as I do you;
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
I understand.
Because who would really choose a daisy,
in a field of roses?
OPCM : 6