FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Hej, uciekł mi gracz z eventu z kometą, a chciałabym to jednak rozegrać :D. Czy mogę poszukać zastępstwa? Czy będzie to wpływać na opis tego, jak będzie wyglądać scena na start (pytam, ponieważ opisy były dość spersonalizowane).
HOW MUCH CAN YOU TAKE BEFORE YOU SNAP?
Rigel Black
Zawód : Stażysta w Departamencie Tajemnic, naukowiec
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Kawaler
Wszystko to co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Wilkołak
Nieaktywni
Można nowa osoba musi juz sobie sama dopasowac sytuacje, może korzystać z przeznaczonej dla zniknietej osoby.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Chciałam zapytać o doprecyzowanie działania zaklęć na trupach ludzkich? Czy ciało jest uznawane jako "przedmiot" w kontekście np. zaklęć transmutacyjnych, czy może wciąż da się na nie rzucić np. Lapifors i zmienić je w ciało martwego królika? Albo transmutować pewne mankamenty wyglądu i modyfikować je tymi samymi zaklęciami, które stosuje się na ludziach żywych?
Wszystko się sprowadza do tego, czy zaklęcie rzucane na zwłoki będą działały tak samo jak działałyby na człowieka żywego - z tym, że, rzecz jasna, zwłoki się nie obronią ani nie będzie się im dało, nie wiem, zajrzeć do głowy. Chodzi mi o zaklęcia działające fizycznie, nie mentalnie.
Wiem, że są zaklęcia działające specyficznie tylko na zwłoki, ale jest ich mało, i jedno drugiego nie wyklucza.
Wszystko się sprowadza do tego, czy zaklęcie rzucane na zwłoki będą działały tak samo jak działałyby na człowieka żywego - z tym, że, rzecz jasna, zwłoki się nie obronią ani nie będzie się im dało, nie wiem, zajrzeć do głowy. Chodzi mi o zaklęcia działające fizycznie, nie mentalnie.
Wiem, że są zaklęcia działające specyficznie tylko na zwłoki, ale jest ich mało, i jedno drugiego nie wyklucza.
you cannot burn away what has always been
aflame
Elvira Multon
Zawód : Uzdrowicielka, koronerka, fascynatka anatomii
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
Once you cross the line,
will you be satisfied?
will you be satisfied?
OPCM : 9 +1
UROKI : 0
UZDRAWIANIE : 28 +2
TRANSMUTACJA : 15 +6
CZARNA MAGIA : 17
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 6
Genetyka : Czarownica
Rycerze Walpurgii
Czy mogę pokolorować multi, czy muszę pierw spełnić warunek 50 postów, jakby było tworzoną nową postacią? chodzi o Borgina
Elviro, na zwłoki na pewno zadziała magią dzialajaca na zwłoki. O działaniu innych zaklec wiadomo niewiele bo z oczywistych powodów większość czarodziejów nie bezcześci zwłoki w ten sposób. Ciału bez życia bliżej jest do przedmiotu, ale magia bywa nieprzewidywalna.
Thomas, możesz
Thomas, możesz
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
hej, mam kilka pytań odnośnie mechaniki kradzieży zaopatrzenia:
1. mechanika kradzieży z lokalu sugeruje, że nie wykonujemy rzutu kością k100, tylko wychodzimy z założenia, że dostępne będą produkty zgodne z opisem lokacji. w takim wypadku czy restauracja z prestiżem na poziomie czterech gwiazdek potencjalnie powinna mieć w zanadrzu prawie wszystko? opis nie dookreśla profilu restauracji ani nie wskazuje bezpośrednio rodzaju kuchni etc., wobec czego czy słusznym byłoby założenie, że znajdziemy w niej możliwie większość produktów ze wszystkich kategorii?
2. mechanika kradzieży z lokalu nie dookreśla również liczby produktów, które można ukraść za jednym zamachem. z mieszkania zabrać można naraz 3 pozycje, tutaj nie mamy jednak wymienionego limitu. czy można uznać, że zaplanowana kradzież z lokalu obejmować będzie np. do 5 produktów?
3. rzut kością k6 określa kategorię produktu skradzionego z lokalu. czy na każdy produkt można rzucać osobno? tj. w przypadku kradzieży 3 rzeczy, rzucam 3 x k6, coby określić kategorię każdego z osobna? czy w zależności od wyniku jednego rzutu kradnę jedynie produkty należące do kategorii zgodnej z rezultatem?
z góry dziękuję za odpowiedź (i przepraszam za - pewnie oczywiste - pytania)
1. mechanika kradzieży z lokalu sugeruje, że nie wykonujemy rzutu kością k100, tylko wychodzimy z założenia, że dostępne będą produkty zgodne z opisem lokacji. w takim wypadku czy restauracja z prestiżem na poziomie czterech gwiazdek potencjalnie powinna mieć w zanadrzu prawie wszystko? opis nie dookreśla profilu restauracji ani nie wskazuje bezpośrednio rodzaju kuchni etc., wobec czego czy słusznym byłoby założenie, że znajdziemy w niej możliwie większość produktów ze wszystkich kategorii?
2. mechanika kradzieży z lokalu nie dookreśla również liczby produktów, które można ukraść za jednym zamachem. z mieszkania zabrać można naraz 3 pozycje, tutaj nie mamy jednak wymienionego limitu. czy można uznać, że zaplanowana kradzież z lokalu obejmować będzie np. do 5 produktów?
3. rzut kością k6 określa kategorię produktu skradzionego z lokalu. czy na każdy produkt można rzucać osobno? tj. w przypadku kradzieży 3 rzeczy, rzucam 3 x k6, coby określić kategorię każdego z osobna? czy w zależności od wyniku jednego rzutu kradnę jedynie produkty należące do kategorii zgodnej z rezultatem?
z góry dziękuję za odpowiedź (i przepraszam za - pewnie oczywiste - pytania)
Michael Scaletta
Zawód : kradnie, co popadnie
Czystość krwi : Półkrwi
i'm a lesser man, a lesser man
a lesser man than you think i am
OPCM : 4 +2
UROKI : 7 +3
ALCHEMIA : 2
TRANSMUTACJA : 2
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 6 +3
SPRAWNOŚĆ : 8
Neutralni
1. Jest to bezpieczne założenie <3
2. Postać może ukraść z lokalu więcej rzeczy (z uwzględnieniem fabularnego sensu - kiedy postać kradnie całego jelenia, wieprza albo indyka, nie będzie miała fizycznych możliwości unieść więcej przedmiotów w rękach, a kiedy kradnie dużą butelkę, może mieć problem z ukryciem dwóch) jednak na każdą rzecz wykonuje kolejny rzut kością. 5 produktów może być trudno wynieść, jeśli będą to produkty duże i ciężkie, a postać nie wymyśli, w jaki sposób je wynieść.
3. Rozumiem, że to pytanie dotyczy kradzieży z mieszkania, nie lokalu? W lokalu nie rzucamy na kategorię, rzucamy na konkretny przedmiot, którego postać szuka, deklarując przed rzutem, co jest poszukiwane (i można to zrobić wielokrotnie). Przedmiot losowany jest w mieszkaniach. Zgodnie z opisem kość odpowiada za jeden produkt, zatem można wykonać 3 rzuty <3
2. Postać może ukraść z lokalu więcej rzeczy (z uwzględnieniem fabularnego sensu - kiedy postać kradnie całego jelenia, wieprza albo indyka, nie będzie miała fizycznych możliwości unieść więcej przedmiotów w rękach, a kiedy kradnie dużą butelkę, może mieć problem z ukryciem dwóch) jednak na każdą rzecz wykonuje kolejny rzut kością. 5 produktów może być trudno wynieść, jeśli będą to produkty duże i ciężkie, a postać nie wymyśli, w jaki sposób je wynieść.
3. Rozumiem, że to pytanie dotyczy kradzieży z mieszkania, nie lokalu? W lokalu nie rzucamy na kategorię, rzucamy na konkretny przedmiot, którego postać szuka, deklarując przed rzutem, co jest poszukiwane (i można to zrobić wielokrotnie). Przedmiot losowany jest w mieszkaniach. Zgodnie z opisem kość odpowiada za jeden produkt, zatem można wykonać 3 rzuty <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
cześć, w trakcie pisania karty wpadły mi trzy zagwozdki
1. w przypadku wyboru rumienia niewieściego i możliwości maskowania czerwonych placków makijażem potrzebna jest do tego oficjalnie wpisana w kp biegłość? nie mówię o takim teatralnym makijażu, tylko bardzo podstawowym, naturalnym;
2. jeśli chciałabym ozdabiać swoje ubrania (np. malowanie ich) to powinnam pójść bardziej w krawiectwo, czy projektowanie? czy może jedno i drugie? to tylko zamysł (sprawdzanie możliwości przenoszenia malarstwa na tkaniny) i nie wiem czy ostatecznie go wpiszę w kartę;
3. jeśli jestem malarką a ród to głównie kuratorami sztuki, to mogłabym założyć w karcie i fabule, że swoje prace prezentuje w galerii sztuki? na przykład tej (bo innej chyba nie ma)?
z góry dziękuję!
1. w przypadku wyboru rumienia niewieściego i możliwości maskowania czerwonych placków makijażem potrzebna jest do tego oficjalnie wpisana w kp biegłość? nie mówię o takim teatralnym makijażu, tylko bardzo podstawowym, naturalnym;
2. jeśli chciałabym ozdabiać swoje ubrania (np. malowanie ich) to powinnam pójść bardziej w krawiectwo, czy projektowanie? czy może jedno i drugie? to tylko zamysł (sprawdzanie możliwości przenoszenia malarstwa na tkaniny) i nie wiem czy ostatecznie go wpiszę w kartę;
3. jeśli jestem malarką a ród to głównie kuratorami sztuki, to mogłabym założyć w karcie i fabule, że swoje prace prezentuje w galerii sztuki? na przykład tej (bo innej chyba nie ma)?
z góry dziękuję!
1. Do prostego używania pudru nie jest potrzebna biegłość
2. Aby malować konieczna jest biegłość malarstwa, podłoże nie ma znaczenia; krawiectwo odpowiada za wiedzę o materiałach i umiejętnościach łączenia ich według projektu lub wykroju (biegłość bardziej rzemieślnicza); projektowanie odpowiada za zdolność kreatywną do wyobrażenia sobie kreacji i technicznego przełożenia tego wyobrażenia na projekt
3. Tak, ale musisz pamiętać, że obrazy te nie są na sprzedaż (w oczach społeczeństwo zarabianie pieniędzy przez arystokratkę obniża jej status społeczny), możesz obdarowywać nimi publiczne miejsca
2. Aby malować konieczna jest biegłość malarstwa, podłoże nie ma znaczenia; krawiectwo odpowiada za wiedzę o materiałach i umiejętnościach łączenia ich według projektu lub wykroju (biegłość bardziej rzemieślnicza); projektowanie odpowiada za zdolność kreatywną do wyobrażenia sobie kreacji i technicznego przełożenia tego wyobrażenia na projekt
3. Tak, ale musisz pamiętać, że obrazy te nie są na sprzedaż (w oczach społeczeństwo zarabianie pieniędzy przez arystokratkę obniża jej status społeczny), możesz obdarowywać nimi publiczne miejsca
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Cześć!
Przez wzgląd na kreację postaci zastanawia mnie podejście do tematu znajomości kultur - póki co staram się grać bezpiecznie i rozwijać różne biegłości, ale nie wiem, czy to słuszne podejście.
Otóż! Zainteresowanie się kulturą innych krajów, obrzędami, sztuką, religią, językiem etc. powinno być podciągnięte pod każdą biegłość z osobna (tzn. wiedza o sztuce by powiedzieć o malarzach z danego kraju; wiedza o muzyce analogicznie, ale z muzykami, historia magii by wiedzieć coś o tradycjach) czy raczej, jeśli moja postać nie ma wiedzy praktycznej, raczej czysto teoretyczną, to powinno to podlegać chociażby tylko pod historię magii?
Z drugiej strony jest też geomancja, ta jednak z opisu brzmi bardziej na bardzo praktyczną naukę.
Zakładam też, że zainteresowanie wkracza nie tylko na wiedzę o geografii danego kraju, ale także znajomość aktualnych kwestii politycznych (chociażby władzy) i elementów wierzeń czy języka, ale bez posługiwania się nim (ale jaki alfabet stosuje, w jakiej grupie języków się znajduje - do tego nie trzeba mówić w danym języku) - czy w takim razie powinnam sięgnąć po całkowicie nową biegłość pozostałą (kulturoznawstwo?), opierać się na historii magii czy rozwijać wszystkie biegłości oddzielnie, a tłumaczyć to głównie storytellingiem?
Przez wzgląd na kreację postaci zastanawia mnie podejście do tematu znajomości kultur - póki co staram się grać bezpiecznie i rozwijać różne biegłości, ale nie wiem, czy to słuszne podejście.
Otóż! Zainteresowanie się kulturą innych krajów, obrzędami, sztuką, religią, językiem etc. powinno być podciągnięte pod każdą biegłość z osobna (tzn. wiedza o sztuce by powiedzieć o malarzach z danego kraju; wiedza o muzyce analogicznie, ale z muzykami, historia magii by wiedzieć coś o tradycjach) czy raczej, jeśli moja postać nie ma wiedzy praktycznej, raczej czysto teoretyczną, to powinno to podlegać chociażby tylko pod historię magii?
Z drugiej strony jest też geomancja, ta jednak z opisu brzmi bardziej na bardzo praktyczną naukę.
Imogen nie zna się na tych kwestiach, może co najwyżej wiedzieć, gdzie dane państwo leży, może trochę o polityce uwarunkowanej historią, ale daleko jej do ''badania'' skoro nie podróżuje i nie interesuje jej brudzenie rąk. Opiera się więc na wiedzy teoretycznej, a co za tym idzie, póki co podkładałam to pod historię magii, ale nie jestem pewna, czy to dobre rozwiązanie.Wiedza geomantyczna wyróżnia podróżników i postaci badające dawne miejsca kultu, pozwala na wykrywanie i wykorzystywanie niedostrzegalnych ziemskich energii (np. żyły magiczne), przewidywanie zjawisk meteorologicznych oraz magometeorologicznych.
Zakładam też, że zainteresowanie wkracza nie tylko na wiedzę o geografii danego kraju, ale także znajomość aktualnych kwestii politycznych (chociażby władzy) i elementów wierzeń czy języka, ale bez posługiwania się nim (ale jaki alfabet stosuje, w jakiej grupie języków się znajduje - do tego nie trzeba mówić w danym języku) - czy w takim razie powinnam sięgnąć po całkowicie nową biegłość pozostałą (kulturoznawstwo?), opierać się na historii magii czy rozwijać wszystkie biegłości oddzielnie, a tłumaczyć to głównie storytellingiem?
ogień, morze i kobieta - trzy nieszczęścia.
Imogen Yaxley
Zawód : dama, poliglotka, tłumaczka języka rosyjskiego
Stan cywilny : Zamężna
rozpalasz ogień, niech płonie
nie mógłby żaden z nich temu
zapobiec
nie mógłby żaden z nich temu
zapobiec
OPCM : 2
UROKI : 2
UZDRAWIANIE : 2
TRANSMUTACJA : 9 +8
ZWINNOŚĆ : 15
SPRAWNOŚĆ : 15
Genetyka : Półwila
Neutralni
Imogen, trudno jest odpowiedzieć na Twoje pytanie zerojedynkowo. Nie jest to kwestia braku praktyki (brak praktyki w każdej dziedzinie może co najwyżej zablokować konkrrtny poziom rozwoju, nie biegłość jako taką całościowo) a rodzaju posiadanej wiedzy. Historia jest historią - tego, czego w szkole uczymy się na historii. Jest to w zakresie kulturoznastwa wiedza podstawa i najbardziej rozległa. Ale, oczywiście, powinna zostać dopelniona znajomością geografii (biegłoćś goemacji), językami (każdy język jest osobną biegłością), wiedzą o sztuce i potencjalnie innymi, w zależności od kultury (niekiedy mogą to być starożytne runy, zielarstwo, onms, i właściwie chyba każda inna biegłość - w zależności od kultury). O wiedzy i możliwościach postaci decyduje całokształt jej wykształcenia, tj całokształt posiadanych biegłości. Biegłość kulturoznastwa jest zbędna, ponieważ zawiera się we wszystkich już wymienionych. Nie do końca rozumiem, co masz na myśli, pytając, czy powinnaś tłumaczyć rozwoj biegłości storytellingiem. Każdy rozwój jest uzasadniany przede wszystkim w taki sposób - poprzez fabułę i rozwój postaci, wewnętrzny i zewnętrzny, w znacznie mniejszym stopniu przez rzuty kostkami, które w Twoim przypadku na wszystkie te biegłości sensu mieć nie będą.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Dzień dobry,
Jestem na etapie kreowania pasji mojej postaci i stąd pytanie: czy szydełkowanie wlicza się do krawiectwa, czy powinno być traktowane jako osobna biegłość? Wszak mowa o dodatkowo wydawanych punktach! Oraz czy opieka nad niemagicznymi stworzeniami (koniami) wchodzi w opiekę nad magicznymi stworzeniami?
Także - czy rozmyślając o hodowli na start powinnam już teraz skontaktować się z odpowiednią osobą, czy dopiero jak postawię KP do sprawdzenia i dostanę odpowiedź z uwagami niej dotyczącej?
Pozdrawiam serdecznie!
Jestem na etapie kreowania pasji mojej postaci i stąd pytanie: czy szydełkowanie wlicza się do krawiectwa, czy powinno być traktowane jako osobna biegłość? Wszak mowa o dodatkowo wydawanych punktach! Oraz czy opieka nad niemagicznymi stworzeniami (koniami) wchodzi w opiekę nad magicznymi stworzeniami?
Także - czy rozmyślając o hodowli na start powinnam już teraz skontaktować się z odpowiednią osobą, czy dopiero jak postawię KP do sprawdzenia i dostanę odpowiedź z uwagami niej dotyczącej?
Pozdrawiam serdecznie!
Gość
Gość
Dzień dobry! Szydełkowanie jest częścią krawiectwa, ale jeśli chcesz, aby Twoja postać w tej konkretnej dziedzinie była dobra - możesz taką biegłość u siebie ująć (wiążą się z tym również zręczne ręce). Opieka nad niemagicznymi stworzeniami jest częścią opieki nad magicznymi stworzeniami (wymagany jest niższy poziom biegłości niż wobec zwierząt magicznych).
Hodowlę należy po prostu opisać w karcie postaci <3 Nie trzeba jej w żaden sposób zakupywać, gdy jest jedynym zajęciem postaci, nie pobocznym hobby.
Hodowlę należy po prostu opisać w karcie postaci <3 Nie trzeba jej w żaden sposób zakupywać, gdy jest jedynym zajęciem postaci, nie pobocznym hobby.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
dzień dobry, przychodzę z bardzo ważnym teoretycznie i praktycznie zapytaniem, mianowicie:
narkotyk widły (smoczy pazur) w swoim działaniu jest łudząco podobny do mugolskiej heroiny (pod względem stopnia uzależnienia, działania, skutków zażycia etc.), jednakże w temacie z używkami wypunktowany został zaledwie jeden sposób jego przyjmowania:
z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości!
narkotyk widły (smoczy pazur) w swoim działaniu jest łudząco podobny do mugolskiej heroiny (pod względem stopnia uzależnienia, działania, skutków zażycia etc.), jednakże w temacie z używkami wypunktowany został zaledwie jeden sposób jego przyjmowania:
jest to sposób również jednoznacznie przypominający klasyczną, dożylną iniekcję. czy w takim razie można założyć, że widły (z racji jawnej inspiracji rzeczywiście istniejącą substancją) można zażyć również w inny sposób, tak samo jak heroinę, tj. w formie waporyzacji/podania donosowego (które są stanowczo mniej inwazyjne dla organizmu i zmniejszają też ryzyko potencjalnego uzależnienia, zwłaszcza tego fizycznego)?proszkowane pazury roztapia się nad ogniem, najczęściej na łyżeczce, w wodzie czasem zaprawionej cytryną dla lepszego rozpuszczenia proszku, następnie substancję należy wprowadzić do krwi
z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości!
Michael Scaletta
Zawód : kradnie, co popadnie
Czystość krwi : Półkrwi
i'm a lesser man, a lesser man
OPCM : 4 +2
UROKI : 7 +3
ALCHEMIA : 2
TRANSMUTACJA : 2
ZWINNOŚĆ : 6 +3
SPRAWNOŚĆ : 8
Neutralni
Można
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
FAQ III
Szybka odpowiedź