FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Bardzo dziękuję za odpowiedź! Podoba mi się to uzupełnienie Chciałabym jeszcze tylko dopytać o kwestię wyrzuconej odległości typu np. 21, 48 metrów. Czy wtedy zaokrąglamy zawsze do wyższego progu ST, czyli akurat tutaj ST 100 i 200? Czy jeszcze jakoś inaczej należy to wyliczyć?
Varya Mulciber
Zawód : łowczyni, twórczyni zwierzęcych trofeów
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
Uczuł lód aż w głębi serca, które już miał na wpół zlodowaciałe; przez mgnienie oka zdawało mu się, że umiera, ale to minęło. Nie czuł już wcale zimna.
OPCM : 8 +2
UROKI : 0
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 5 +2
CZARNA MAGIA : 5 +4
ZWINNOŚĆ : 11
SPRAWNOŚĆ : 15 +3
Genetyka : Czarownica
Sojusznik Rycerzy Walpurgii
Zaokrąglamy! 45 to za mało na 48 metrów, ale ST dla 50 metrów będzie odpowiednie też dla 48 <3
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Pytanie mechaniczne z dziedziny biegłości:
"Biegłości oparte na wiedzy (anatomia, astronomia, historia magii, numerologia, opieka nad magicznymi stworzeniami, starożytne runy, zielarstwo) nie mogą osiągnąć IV poziomu u postaci, która nie ukończyła 25 roku życia"
Pytanie: Czy ograniczenie to roztacza się także na fabułę i późniejszego rozwoju postaci czy tylko na etapie jej tworzenia?
Co prawda z opisu bym powiedział, że to pierwsze, ale wolę się dopytać skoro jestem na etapie tworzenia postaci.
"Biegłości oparte na wiedzy (anatomia, astronomia, historia magii, numerologia, opieka nad magicznymi stworzeniami, starożytne runy, zielarstwo) nie mogą osiągnąć IV poziomu u postaci, która nie ukończyła 25 roku życia"
Pytanie: Czy ograniczenie to roztacza się także na fabułę i późniejszego rozwoju postaci czy tylko na etapie jej tworzenia?
Co prawda z opisu bym powiedział, że to pierwsze, ale wolę się dopytać skoro jestem na etapie tworzenia postaci.
Gość
Gość
Ograniczenie rozciąga się również na rozwój - bardziej szczegółowe uzasadnienie tego ograniczenia możesz znaleźć w tym ogłoszeniu w ostatnim akapicie ("Wprowadzony został...")
Z zarówno mechanicznego, jak i fabularnego punktu widzenia, poziom III i jego bonus +60 do rzutu jest już bardzo wysoki; ograniczenia wynikające z poziomu IV są też bardzo rzadkie w praktycznym wykonywaniu rzemiosła (w niektórych rzemiosłach jak alchemia dotyczą np. najrzadszych i najcenniejszych eliksirów jak Felix Felicis; a w innych np. tworzenie świstoklików postać jest w stanie zrobić wszystko z poziomem III). Słowem, młodej postaci III poziom pozwoli już wykonywać swój zawód na zaawansowanym poziomie i brak dostępności poziomu IV nie będzie dla niej w tym ograniczeniem IV jest przewidziany dla absolutnych mistrzów w swoich dziedzinach, podparty latami pracy w swojej dziedzinie i odpowiednim doświadczeniem.
Z zarówno mechanicznego, jak i fabularnego punktu widzenia, poziom III i jego bonus +60 do rzutu jest już bardzo wysoki; ograniczenia wynikające z poziomu IV są też bardzo rzadkie w praktycznym wykonywaniu rzemiosła (w niektórych rzemiosłach jak alchemia dotyczą np. najrzadszych i najcenniejszych eliksirów jak Felix Felicis; a w innych np. tworzenie świstoklików postać jest w stanie zrobić wszystko z poziomem III). Słowem, młodej postaci III poziom pozwoli już wykonywać swój zawód na zaawansowanym poziomie i brak dostępności poziomu IV nie będzie dla niej w tym ograniczeniem IV jest przewidziany dla absolutnych mistrzów w swoich dziedzinach, podparty latami pracy w swojej dziedzinie i odpowiednim doświadczeniem.
Can I not save one
from the pitiless wave?
Cześć <3
Jedno szybciutkie pytanko, bo nie znalazłam nigdzie indziej odpowiedzi :c.
Czy by mówić o jeździe na hipokampach potrzebuję jako Travers oddzielnej biegłości, czy mogę to podciągnąć pod jeździectwo + pływanie (bo bez tego byłoby to raczej trudne)?
Jedno szybciutkie pytanko, bo nie znalazłam nigdzie indziej odpowiedzi :c.
Czy by mówić o jeździe na hipokampach potrzebuję jako Travers oddzielnej biegłości, czy mogę to podciągnąć pod jeździectwo + pływanie (bo bez tego byłoby to raczej trudne)?
ogień, morze i kobieta - trzy nieszczęścia.
Imogen Yaxley
Zawód : dama, poliglotka, tłumaczka języka rosyjskiego
Stan cywilny : Zamężna
rozpalasz ogień, niech płonie
nie mógłby żaden z nich temu
zapobiec
nie mógłby żaden z nich temu
zapobiec
OPCM : 2
UROKI : 2
UZDRAWIANIE : 2
TRANSMUTACJA : 9 +8
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 15
SPRAWNOŚĆ : 15
Genetyka : Półwila
Neutralni
Hej! Jeździectwo odpowiada za jazdę na koniach. Pewnie ułatwi jazdę na innych zwierzętach, takich jak hippokampusy czy hipogryfy, ale jednak nie są tym samym i dla faktycznych umiejętności wymagają oddzielnych biegłości.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Czy podczas polowania można pisać w jednym temacie i podejmować różne tropy, z założeniem, że postaci nie poszły tą samą drogą? (ale np. do tego samego lasu w tym samym dniu)
Arsentiy Mulciber
Zawód : księgowy, ekonomista
Stan cywilny : Kawaler
count my cards
watch them fall
blood on a marble wall
I like the way they all
scream
watch them fall
blood on a marble wall
I like the way they all
scream
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Nieaktywni
Cześć! Możecie uznać, że podążacie jedną i tą samą drogą, żeby móc cieszyć się razem dreszczykiem myśliwskiej pogoni, a po prostu - tak jak mówisz - wpaść przy tym na różne tropy
paruje świt. mgła półmrok rozmydla. wschodzi światło spomiędzy mych ud, miodem rozlewa i wsiąka w trawę.
Celine Lovegood
Zawód : Baletnica, tancerka w Palace Theatre
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Zaręczona
i was given a heart before i was given a mind.
OPCM : 2 +3
TRANSMUTACJA : 2 +2
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 30+3
SPRAWNOŚĆ : 17
Genetyka : Półwila
Nieaktywni
Dzień dobry, mam pytanie o urok wili.
W opisie genetyki znajduje się taka informacja -
Czy rozciąga się to także na okres po zauroczeniu? Czy zależy to od jakichś biegłości (jak numerologia pozwalająca rozpoznać zaklęcie), czy po prostu osoba nie wie i nie ma możliwości się domyślić, że została zauroczona?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
W opisie genetyki znajduje się taka informacja -
mądry Wielki Mors napisał:Postać nie zdaje sobie sprawy z tego, że znajduje się pod wpływem uroku.
Czy rozciąga się to także na okres po zauroczeniu? Czy zależy to od jakichś biegłości (jak numerologia pozwalająca rozpoznać zaklęcie), czy po prostu osoba nie wie i nie ma możliwości się domyślić, że została zauroczona?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Beware that, when fighting monsters, you yourself do not become a monster... for when you gaze long into the abyss. The abyss gazes also into you.
Ignotus Mulciber
Zawód : pośrednik nielegalnych transakcji
You’ll find my crown on the head of a creature
And my name on the lips of the dead
And my name on the lips of the dead
OPCM : 15 +1
UROKI : 15 +1
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 30 +3
ZWINNOŚĆ : 3
SPRAWNOŚĆ : 2
Sojusznik Rycerzy Walpurgii
Pytanie z serii: "Jak mugol pyta, to nie błądzi":
Dawno, dawno temu jak jeszcze na morsie była stara mechanika pułapek (albo jej nawet nie było) na Kurnik zostało nałożonych duuużo zabezpieczeń jak przykładowo tu. W związku z tym, że potem weszła obecna mechanika, a mój czarodziejski przyjaciel zaginął, chcę zapytać jak teraz te zabezpieczenia traktować.
1. Tych zabezpieczeń fabularnie już nie ma, tak?
2. Jeśli ich nie ma, to należałoby przyjąć, że zostały zdjęte? Albo wygasły? (tego typu zaklęcia mają jakąś datę ważności?) Żeby się to jakoś fabularnie trzymało kupy, że najpierw były, a teraz ich nie ma...
Dawno, dawno temu jak jeszcze na morsie była stara mechanika pułapek (albo jej nawet nie było) na Kurnik zostało nałożonych duuużo zabezpieczeń jak przykładowo tu. W związku z tym, że potem weszła obecna mechanika, a mój czarodziejski przyjaciel zaginął, chcę zapytać jak teraz te zabezpieczenia traktować.
1. Tych zabezpieczeń fabularnie już nie ma, tak?
2. Jeśli ich nie ma, to należałoby przyjąć, że zostały zdjęte? Albo wygasły? (tego typu zaklęcia mają jakąś datę ważności?) Żeby się to jakoś fabularnie trzymało kupy, że najpierw były, a teraz ich nie ma...
Make love music
Not war.
Not war.
Louis Bott
Zawód : Drugi Kogut Kurnika, dorywczo może coś naprawić
Czystość krwi : Mugolska
Look up at the night sky
We are part of this universe,
we are in this universe,
but more important than both of those facts is that
We are part of this universe,
we are in this universe,
but more important than both of those facts is that
Genetyka : Mugol
Nieaktywni
Ignotusie, mechanika nie przewiduje możliwości rozpoznania czy postać została zauroczona (np. wykształcony numerolog nie rozpozna więcej od nieuważającego w Hogwarcie ochroniarza, jeśli obydwaj zostaną zauroczeni ), ale Twoja postać może to sobie fabularnie wytłumaczyć w dowolny, zgodny z jej charakterem i wrażliwością sposób. Nie ma za to możliwości udowodnić otoczeniu co się stało - np. w oczach innych słuchaczy (co również zależy od ich wrażliwości) można stracić głowę nie tylko dla półwili, a dla wielu pięknych kobiet.
Louis, co do pułapek to najlepiej gdybyś znalazł posty w których były mechanicznie nakładane przez Alexa - Alex nazwał je w opisie tematu "zaklęciami", ale ich nazwy wyglądają jak "pułapki", co kontynuuje odrobinę interpretację (zawrę zatem dwa wyjaśnienia)
- zaklęcia ochronne, które można było bardzo dawno temu kupić w sklepiku mg, wygasły wraz z wprowadzeniem mechaniki pułapek (niemniej Alex grał wtedy jeszcze na forum, więc wydaje mi się, że mógł nałożyć ...)
-zabezpieczenia/pułapki, które zostały mechanicznie nałożone, nadal działają (pomimo zmiany mechaniki ich nakładania). Zarazem niektóre z nich, jak np. podlinkowane przez Ciebie Cave Inimicum, ostrzegają czarodzieja, który je nałożył - czyli Alexa, a nie Louisa. Jako, że Louis jest mugolem, a osoba "kontrolująca" pułapki zniknęła, możesz też po odnalezieniu postów Alexa prywatnie skontaktować się z MG w celu doprecyzowania tej całej sytuacji
Louis, co do pułapek to najlepiej gdybyś znalazł posty w których były mechanicznie nakładane przez Alexa - Alex nazwał je w opisie tematu "zaklęciami", ale ich nazwy wyglądają jak "pułapki", co kontynuuje odrobinę interpretację (zawrę zatem dwa wyjaśnienia)
- zaklęcia ochronne, które można było bardzo dawno temu kupić w sklepiku mg, wygasły wraz z wprowadzeniem mechaniki pułapek (niemniej Alex grał wtedy jeszcze na forum, więc wydaje mi się, że mógł nałożyć ...)
-zabezpieczenia/pułapki, które zostały mechanicznie nałożone, nadal działają (pomimo zmiany mechaniki ich nakładania). Zarazem niektóre z nich, jak np. podlinkowane przez Ciebie Cave Inimicum, ostrzegają czarodzieja, który je nałożył - czyli Alexa, a nie Louisa. Jako, że Louis jest mugolem, a osoba "kontrolująca" pułapki zniknęła, możesz też po odnalezieniu postów Alexa prywatnie skontaktować się z MG w celu doprecyzowania tej całej sytuacji
Can I not save one
from the pitiless wave?
Cześć
W związku z pojawieniem się nowego osiągnięcia Społecznik mam pytanie: czy gdzieś można sprawdzić, kiedy postać sojusznika zyskała zielony/niebieski kolor? W tematach Zakonu Feniksa i Rycerzy Walpurgii nie ma takiej informacji, a bez niej czasami trudno, szczególnie w wątkach sprzed lat, zweryfikować, czy dana gra spełnia wymogi do tego osiągnięcia.
W związku z pojawieniem się nowego osiągnięcia Społecznik mam pytanie: czy gdzieś można sprawdzić, kiedy postać sojusznika zyskała zielony/niebieski kolor? W tematach Zakonu Feniksa i Rycerzy Walpurgii nie ma takiej informacji, a bez niej czasami trudno, szczególnie w wątkach sprzed lat, zweryfikować, czy dana gra spełnia wymogi do tego osiągnięcia.
Irina Macnair
Zawód : Właścicielka domu pogrzebowego
Stan cywilny : Wdowa
Ty się boisz śmierci, a ja nazywam ją przyjaciółką. Ja nią jestem.
OPCM : 15 +5
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 22 +6
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Czarownica
Rycerze Walpurgii
Nie prowadzimy takiego spisu, więc w przypadku wątpliwości przy zgłaszaniu najprościej dopytać gracza, który gra (lub w przypadku multi grał) postacią dawnego sojusznika. Jeśli gracz już nie gra na forum lub nie pamięta, orientacyjną datą mogą być listy od Harolda lub Śmierciożerców (czasem, nie zawsze, były wysyłane w przypadku otrzymania koloru) lub daty większych eventów lub końca okresów fabularnych, po których postać otrzymała rangę
Can I not save one
from the pitiless wave?
Chcę, aby moja postać rozpoczęła staż w MM w departamencie międzynarodowej współpracy czarodziejów. W tym wątku proszę o pomoc wpływowego kuzyna, by pomógł mi się na taki staż dostać. Czy mam w związku z tym wysłać list do mistrza gry/napisać wątek, czy wystarczy, że zgłoszę to w aktualizacjach?
Arsentiy Mulciber
Zawód : księgowy, ekonomista
count my cards
watch them fall
blood on a marble wall
I like the way they all
scream
watch them fall
blood on a marble wall
I like the way they all
scream
Nieaktywni
Należy to skonsultować z mistrzem gry, szczególnie ze względu na specyfikę postaci i docelowego miejsca pracy
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
FAQ III
Szybka odpowiedź