FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Gia, nie jest to konieczne, w szczególności u świeżych postaci, ale konieczne jest przedstawienie uzasadnienia, które nie pozostawi wątpliwości.
Tatiana co do zasady wątki snów i retrospekcji nie liczą się do osiągnięć tak, jak aktualne fabuły. Przysługuje za nie odrębne osiągnięcie.
Tatiana co do zasady wątki snów i retrospekcji nie liczą się do osiągnięć tak, jak aktualne fabuły. Przysługuje za nie odrębne osiągnięcie.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
Dzień dobry, pytanie odnośnie Czarodziejskiego Pogotowia Ratunkowego. W jaki sposób dowiadują się oni o wymagających interwencji przypadkach? Czy należy ich w jakiś sposób wezwać, czy też, jako że są częścią Ministerstwa, mają system powiadamiania, podobny do zawiadamiania o złamaniu Kodeksu Tajności?
show me your thorns
and i'll show you
hands ready to
bleed
and i'll show you
hands ready to
bleed
Evandra Rosier
Zawód : Arystokratka, filantropka
Stan cywilny : Zamężna
I am blooming from the wound where I once bled.
OPCM : 0
UROKI : 4 +1
TRANSMUTACJA : 16 +4
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 14
SPRAWNOŚĆ : 7
Genetyka : Półwila
Sojusznik Rycerzy Walpurgii
Można przyjąć, że pogotowie ratunkowe posiada systemy powiadamiania <3 z pewnością samo zdarzenie niebezpieczne nie jest jeszcze zawiadomieniem, ale jakaś forma zaklęcia na pewno zawiadamia o konieczności przysłania pomocy
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Dzień dobry, chciałam dopytać o zaopatrzenie - widziałam, że zasady losowania uległy zmianie, od tej pory inaczej będziemy rozpatrywać kwestie jedzeniowe. Co z towarami, które mieliśmy do tej pory skitrane na czarną godzinę, a które niekoniecznie pasowałoby do wylosowanego na nowe miesiące statusu/opisu? Przykład: Everett ma zapas tytoniu niskiej jakości, jeśli wypadnie mu posucha, to powinnam założyć, że doszło do kolejnej katastrofy i tytoń przepadł? Czy, ponieważ to towar niskiej jakości, nie jest to aż tak problematyczne?
I'd like to feel at home again
Drowning peaceful through your hands
Drowning peaceful through your hands
Everett Sykes
Zawód : wagabunda
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Kawaler
I'm a free animal, free animal
My heart pitter-patters to the broken sound
You're the only one that can calm me down
My heart pitter-patters to the broken sound
You're the only one that can calm me down
OPCM : 12+1
UROKI : 6
ALCHEMIA : 16 +4
UZDRAWIANIE : 0 +1
TRANSMUTACJA : 0
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 10 +3
Neutralni
Można dorzucić zapasy do nowego opisu a można uznać że zostały zniszczone
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
dzień dobry, nadchodzę z głupim pytaniem czy jeżeli biorę udział w tym wydarzeniu, MG z nami nie kontynuuje rozgrywki i (chyba) nie jest z zagrożeniem życia, to możemy pisać już wątki po 13.08, czy dopiero po zakończeniu tego wątku?
dzięki!
dzięki!
Millicenta Goshawk
Zawód : wróżbitka, wytwórczyni kadzideł
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : n/d
she was life itself.
wild and free, wonderfully chaotic;
a perfectly put-together mess.
wild and free, wonderfully chaotic;
a perfectly put-together mess.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Genetyka : Czarownica
Nieaktywni
Przybywam z pytaniami hodowlanymi
Sklepik MG (komponenty):
Postać, która posiada magiczne zwierzę lub magiczną roślinę, z których można czerpać komponenty do trzech razy na okres może zużyć te komponenty bez ich faktycznego wykorzystania, uwzględniając w poście ich pozyskanie z majątku i mając na uwadze fabularny sens.
Przykładowo, postać o wyższym poziomie ONMS, która posiada w swoim majątku reema, może swobodnie czerpać z niego krew, lecz jeśli pozyska z niego róg, nie zrobi tego po raz drugi, ponieważ róg reema nie odrośnie. Jeśli postać posiada hodowlę reemów dostęp do rogów będzie nieznacznie większy, w zależności od wielkości tej hodowli, gdyż zwierząt, w tym martwych, będzie odpowiednio więcej. Postać nie może gromadzić w ekwipunku uzyskanych w ten sposób komponentów.
Chcę się upewnić, że dobrze rozumiem, bo sformułowanie "bez faktycznego wykorzystania" wydaje mi się trochę niedookreślone i nie chcę namieszać. Rozumiem, że jest to po prostu "luźna" ingrediencja, której nie wpisuje się w ekwipunek, ale można z niej skorzystać przy rzemiośle.
1) Czy to znaczy, że posiadając hodowlę mogę z niej czerpać bez faktycznego posiadania rośliny w ekwipunku? Czy najpierw muszę roślinę wyhodować mechanicznie i wtedy mogę z niej czerpać?
2) Czy limit "trzy razy na okres" odnosi się do wszystkich posiadanych roślin/stworzeń/hodowli łącznie, czy za każdą przysługują trzy pobrania? Przyjmijmy, że poza hodowlą kłaposkrzeczek i ciemiernika mam jeszcze w ekwipunku cztery inne zakupione w sklepiku rośliny/stworzenia.
3) Chcąc wykorzystać taką ingrediencję - w poście z rzutem na rzemiosło podkreślam, że czerpię z rośliny/stworzenia/hodowli i jest to traktowane, jak ingrediencja z ekwipunku, która po prostu nie zostaje tam wpisana?
4) Czy taką ingrediencję można przekazać komuś w poście/liście? Przykładowo, jeśli chcę zlecić alchemikowi wykonanie eliksiru z pozyskanej z hodowli ingrediencji - druga postać może ją wykorzystać zamiast mnie?
Dodatkowo, opierając się o temat finanse (hodowle):
Mam hodowlę ciemiernika i kłaposkrzeczek, jedna z tych roślin jest dostępna w sklepiku MG, druga jest tylko w formie ingrediencji. Rozumiem, że pisząc opowiadanie hodowlane na temat ciemiernika, przysługuje mi za nie jedna ingrediencja z trzech podanych w sklepiku: korzeń, płatki lub łodyga? Czy roślinę mam traktować całościowo i przyjmuję, że jedną wyhodowaną w ten sposób sadzonkę mogę poświęcić na trzy powyższe ingrediencje?
I z wróżbiarskiej beczki, już na przyszłość - bo rozumiem, że na jasnowidzenie mogę rzucać, jak ruszą zapisy. Czy wybierając się inną postacią na event, mogę jasnowidzem rzucić na wizję w tym samym wydarzeniu? W tym wypadku pytam o "gdy śmierć mówi dobranoc", ale to w sumie pytanie ogólne
Sklepik MG (komponenty):
Postać, która posiada magiczne zwierzę lub magiczną roślinę, z których można czerpać komponenty do trzech razy na okres może zużyć te komponenty bez ich faktycznego wykorzystania, uwzględniając w poście ich pozyskanie z majątku i mając na uwadze fabularny sens.
Przykładowo, postać o wyższym poziomie ONMS, która posiada w swoim majątku reema, może swobodnie czerpać z niego krew, lecz jeśli pozyska z niego róg, nie zrobi tego po raz drugi, ponieważ róg reema nie odrośnie. Jeśli postać posiada hodowlę reemów dostęp do rogów będzie nieznacznie większy, w zależności od wielkości tej hodowli, gdyż zwierząt, w tym martwych, będzie odpowiednio więcej. Postać nie może gromadzić w ekwipunku uzyskanych w ten sposób komponentów.
Chcę się upewnić, że dobrze rozumiem, bo sformułowanie "bez faktycznego wykorzystania" wydaje mi się trochę niedookreślone i nie chcę namieszać. Rozumiem, że jest to po prostu "luźna" ingrediencja, której nie wpisuje się w ekwipunek, ale można z niej skorzystać przy rzemiośle.
1) Czy to znaczy, że posiadając hodowlę mogę z niej czerpać bez faktycznego posiadania rośliny w ekwipunku? Czy najpierw muszę roślinę wyhodować mechanicznie i wtedy mogę z niej czerpać?
2) Czy limit "trzy razy na okres" odnosi się do wszystkich posiadanych roślin/stworzeń/hodowli łącznie, czy za każdą przysługują trzy pobrania? Przyjmijmy, że poza hodowlą kłaposkrzeczek i ciemiernika mam jeszcze w ekwipunku cztery inne zakupione w sklepiku rośliny/stworzenia.
3) Chcąc wykorzystać taką ingrediencję - w poście z rzutem na rzemiosło podkreślam, że czerpię z rośliny/stworzenia/hodowli i jest to traktowane, jak ingrediencja z ekwipunku, która po prostu nie zostaje tam wpisana?
4) Czy taką ingrediencję można przekazać komuś w poście/liście? Przykładowo, jeśli chcę zlecić alchemikowi wykonanie eliksiru z pozyskanej z hodowli ingrediencji - druga postać może ją wykorzystać zamiast mnie?
Dodatkowo, opierając się o temat finanse (hodowle):
Mam hodowlę ciemiernika i kłaposkrzeczek, jedna z tych roślin jest dostępna w sklepiku MG, druga jest tylko w formie ingrediencji. Rozumiem, że pisząc opowiadanie hodowlane na temat ciemiernika, przysługuje mi za nie jedna ingrediencja z trzech podanych w sklepiku: korzeń, płatki lub łodyga? Czy roślinę mam traktować całościowo i przyjmuję, że jedną wyhodowaną w ten sposób sadzonkę mogę poświęcić na trzy powyższe ingrediencje?
I z wróżbiarskiej beczki, już na przyszłość - bo rozumiem, że na jasnowidzenie mogę rzucać, jak ruszą zapisy. Czy wybierając się inną postacią na event, mogę jasnowidzem rzucić na wizję w tym samym wydarzeniu? W tym wypadku pytam o "gdy śmierć mówi dobranoc", ale to w sumie pytanie ogólne
who are you when you're haunted by the ruin?
Wilkie Despenser
Zawód : wróżbita, zielarz
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowiec
and so it goes
the stillness covers my ears
tenderly, until all sound disappears
OPCM : 5
UROKI : 0
ALCHEMIA : 15 +2
UZDRAWIANIE : 5 +3
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Jasnowidz
Nieaktywni
Ja też przychodzę z pytaniami o pieniądze i biznes.
W inwestycjach jest napisane:
"Zakupioną inwestycją należy zainteresować się (nie musi być to post z wykonywaniem profesji, może być to tylko rozegrany wątek) przynajmniej raz na trzy miesiące, w innym przypadku lokal (lub inna inwestycja) upada."
Jak to wygląda w przypadku ostatniego okresu, który trwał krócej niż miesiąc?
I czy trzeba taki wątek rozliczyć w tym samym okresie, kiedy go się zaczęło, czy można dokończyć w następnym?
W inwestycjach jest napisane:
"Zakupioną inwestycją należy zainteresować się (nie musi być to post z wykonywaniem profesji, może być to tylko rozegrany wątek) przynajmniej raz na trzy miesiące, w innym przypadku lokal (lub inna inwestycja) upada."
Jak to wygląda w przypadku ostatniego okresu, który trwał krócej niż miesiąc?
I czy trzeba taki wątek rozliczyć w tym samym okresie, kiedy go się zaczęło, czy można dokończyć w następnym?
HOW MUCH CAN YOU TAKE BEFORE YOU SNAP?
Rigel Black
Zawód : Stażysta w Departamencie Tajemnic, naukowiec
Stan cywilny : Kawaler
Wszystko to co mam, to ta nadzieja, że życie mnie poskleja
Genetyka : Wilkołak
Nieaktywni
Milicento, możesz, ale z umiarem i ostrożnością póki nei zostanie skończony.
Wilkie:
1. Tak - biorąc pod uwagę ograniczenia, które sama wskazałaś w poście. "Luźne" komponenty to te, które możesz osobiście użyć swoją postacią. Jeśli chcesz komuś przekazać ten komponent, żeby ktoś inny go użył, albo zapisać dla siebie na przyszłość, musi być komponentem wychodowanym i dopisanym do ekwipunku.
2. Określenie odnosi się do każdej hodowli, rośliny lub zwierzęcia zakupionego osobno - z uwzględnieniem sensu, o którym akapit zacytowałaś. Zatem jeśli kupisz sobie garboroga będziesz mogła trzy razy skorzystać ze swojej hodowli i... raz odrąbać swojemu pupilowi róg.
3. Tak (opis - na przykład odrąbania rogu garborogowi - powinien znaleźć się w poście)
4. Nie, taki komponent musi zostać wyhodowany. "Luźne" nie mogą być przekazywane, ponieważ nie są częścią ekwipunku postaci.
Pytanie dodatkowe: z jednego opowiadania przysługuje Ci jeden komponent (ale na jeden okres możesz napisać dwa opowiadania). Mechanika hodowli jest trochę w fazie testowania, niewielu graczy ją dotąd sprawdzało, więc będziemy to obserwować pod kątem grywalności (i dotyczy to w zasadzie wszystkich udzielonych odpowiedzi).
Pytanie na szóstkę - wróżbiarskie: tak
Rigel, żaden okres nie trał krócej niż miesiąc. Poprzedni trwał półtorej miesiąca, w teorii to krócej, niż jest zapisane, należy jednak wziąć pod uwagę, że okres ten trwał niemal realny rok. Im szybciej wątek zostanie skończony, tym mniejsza będzie szansa na interwencję mistrza gry.
Wilkie:
1. Tak - biorąc pod uwagę ograniczenia, które sama wskazałaś w poście. "Luźne" komponenty to te, które możesz osobiście użyć swoją postacią. Jeśli chcesz komuś przekazać ten komponent, żeby ktoś inny go użył, albo zapisać dla siebie na przyszłość, musi być komponentem wychodowanym i dopisanym do ekwipunku.
2. Określenie odnosi się do każdej hodowli, rośliny lub zwierzęcia zakupionego osobno - z uwzględnieniem sensu, o którym akapit zacytowałaś. Zatem jeśli kupisz sobie garboroga będziesz mogła trzy razy skorzystać ze swojej hodowli i... raz odrąbać swojemu pupilowi róg.
3. Tak (opis - na przykład odrąbania rogu garborogowi - powinien znaleźć się w poście)
4. Nie, taki komponent musi zostać wyhodowany. "Luźne" nie mogą być przekazywane, ponieważ nie są częścią ekwipunku postaci.
Pytanie dodatkowe: z jednego opowiadania przysługuje Ci jeden komponent (ale na jeden okres możesz napisać dwa opowiadania). Mechanika hodowli jest trochę w fazie testowania, niewielu graczy ją dotąd sprawdzało, więc będziemy to obserwować pod kątem grywalności (i dotyczy to w zasadzie wszystkich udzielonych odpowiedzi).
Pytanie na szóstkę - wróżbiarskie: tak
Rigel, żaden okres nie trał krócej niż miesiąc. Poprzedni trwał półtorej miesiąca, w teorii to krócej, niż jest zapisane, należy jednak wziąć pod uwagę, że okres ten trwał niemal realny rok. Im szybciej wątek zostanie skończony, tym mniejsza będzie szansa na interwencję mistrza gry.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Dziękuję za sprawną odpowiedź, chętnie potestuję I wracam z jeszcze jednym pytaniem. Czy używając odłamka spadającej gwiazdy do zastąpienia dowolnego komponentu mogę przyjąć, że w jakiś sposób ten odłamek przygotowuję? Np. w czymś moczę albo posypuję, czy też daję odleżeć obok czegoś powiązanego z zastępowaną ingrediencją, czymś owijam - w zasadzie cokolwiek. Chciałabym w pewien sposób nakierować odłamek na to, jaką ingrediencje ma zastąpić. Wiem, że mogę go po prostu dodać, ale nie wiem, czy jest to jedyna droga, czy mogę sobie tak kombinować nie chciałabym żeby takie przygotowanie zostało potraktowane jako użycie dodatkowej, nieprzewidzianej ingrediencji, nawet jeśli będzie to coś, co nie występuje na ich liście.
who are you when you're haunted by the ruin?
Wilkie Despenser
Zawód : wróżbita, zielarz
Stan cywilny : Wdowiec
and so it goes
the stillness covers my ears
tenderly, until all sound disappears
ALCHEMIA : 15 +2
UZDRAWIANIE : 5 +3
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Jasnowidz
Nieaktywni
Tak, możesz to fabularnie opisać w dowolny sposób <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Przybywam z kolejnym, potencjalnie głupiutkim pytaniem! Z racji tego, że moja postać nie ma stałego miejsca zamieszkania, ponieważ zgodnie ze swoją profesją głównie podróżuje, to czy mogę poprosić o założenie tematu mieszkaniowego domu, w którym dosyć regularnie wynajmuje pokój (lokacja wozu mieszkalnego zbyt często się zmienia, żeby móc jej nadać konkretny adres albo miejsce)?
Złoty klucz na dłoni, to nie mój dom
Siwy włos na skroni - ucieknę stąd
Siwy włos na skroni - ucieknę stąd
Gia Moretti
Zawód : aktorka w wędrownej trupie teatralnej
Stan cywilny : Panna
Nothing ever ends poetically.
It ends and we turn it into poetry. All that blood was never once beautiful.
It was just red.
It ends and we turn it into poetry. All that blood was never once beautiful.
It was just red.
Nieaktywni
Moje pytanie dotyczy parszywek, które zrzucają nam na głowy meteoryty - czy jeśli w mojej parszywce wprost jest napisane, że meteoryt uderzył blisko domu, ale Tadek miesza w Menażerii, to mogę uznać, tak dla wygody pomysłów na fabuły, że jednak nie chodzi o jego dom, a o lecznicę, w której pracuje?
jesteś wolny
a jeśli nie uwierzysz, będziesz w dłoń ujęty
przez czas, przez czas - przeklęty
Ted Moore
Zawód : uzdrowiciel
Czystość krwi : Mugolska
i must not fear
fear is the mind-killer
fear is the
little-death
fear is the mind-killer
fear is the
little-death
UZDRAWIANIE : 30 +5
ZWINNOŚĆ : 2
SPRAWNOŚĆ : 8
Sojusznik Zakonu Feniksa
Gia, zachęcamy do wynajęcia pokoju w istniejących miejscach, jak tutaj, ale tak, postać może mieszkać w wynajmowanym pokoju
Ted, jeśli chodzi Ci o zdarzenia losowane w ramach wydarzenia twinkle twinkle little star, nie parszywki, powinno uderzyć w Menażerię, ale lecznicę możesz uszkodzić dodatkowo według własnej inwencji
Ted, jeśli chodzi Ci o zdarzenia losowane w ramach wydarzenia twinkle twinkle little star, nie parszywki, powinno uderzyć w Menażerię, ale lecznicę możesz uszkodzić dodatkowo według własnej inwencji
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Pomieszało mi się totalnie, ale tak, chodzi o twinkle twinkle . I dziękuję za odpowiedź!
jesteś wolny
a jeśli nie uwierzysz, będziesz w dłoń ujęty
Ted Moore
Zawód : uzdrowiciel
Czystość krwi : Mugolska
i must not fear
fear is the mind-killer
fear is the
little-death