FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Dzień dobry! Przychodzę po informację o sytuację County of London. Przeczytałam wątek podarowania tych ziem Dei, lecz chciałabym dokładniej wyjaśnić tę kwestię, aby móc pisać o tym na fabule. Jak rozumiem, zostały jej przekazane prawa do ziemi, jak i do dziedziczenia? Czy oficjalnie uznaje się, że była to decyzja ministerstwa? (nieoficjalnie wiadomo, że nie).
Minęło również kilka miesięcy, jak bardzo negatywna była reakcja nestora? Czy może najgroźniejsze “wyrażenie zaniepokojenia”? Czy Barty powinien wiedzieć o jakiś ruchach na fabule?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Minęło również kilka miesięcy, jak bardzo negatywna była reakcja nestora? Czy może najgroźniejsze “wyrażenie zaniepokojenia”? Czy Barty powinien wiedzieć o jakiś ruchach na fabule?
Z góry dziękuje za odpowiedź
Bartemius Crouch
Zawód : Aspirujący filozof, przyszły znawca prawa, stażysta w Międzynarodowym Urzędzie Prawa Czarodziejów
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Kawaler
To uśmiech młodego mężczyzny, który wiedział, że niezależnie od jej prawdy, jego własna była ważniejsza.
OPCM : 10
UROKI : 12 +3
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 8 +2
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 5
Genetyka : Czarodziej
Neutralni
To, że była to decyzja Czarnego Pana, jest tajemnicą poliszynela. Jego wpływ na Ministerstwo Magii dla większości jest oczywisty. Deirdre została namiestniczką County of London tak samo, jak Ramsey i Drew swoich ziem. Otrzymała zatem ziemię dziedziczną.
Crouchowie wspierają działania Czarnego Pana, więc nie mogą jawnie przeciwstawić się tej decyzji, ale to, jak na to reagują i jaki mają do tego stosunek, zależy od tego, jak to sobie rozegrasz. Oczywiste jest, że ziemie nie zostałyby utracone, gdyby wkład Crouchów w wojnę był większy.
Londyn został - Bezksiężycowej Nocy, możesz o niej przeczytać w fabule - zdobyty jako pierwsze miasto w kraju. Mugole zostali w nim zabici. Działaniami kierowało wtedy Ministerstwo Magii, w którym wpływy miał już Czarny Pan. Od tego zaczęła się wojna i dalsze rozprzestrzenianie rycerskich wpływów na całą Wielką Brytanię.
Po kluczowym momencie wojny - zdobyciu ostatnich hrabstw niczyich - Śmierciożercy otrzymali tytuły namistenicze. Ramsey i Drew, jako mężczyźni, przejęli wtedy zdobyte ziemie niczyje, na których mieli zaprowadzić porzadek twardą ręką. W tym samym momencie Londyn został oddany Deirdre z przykazaniem, by uczyniła z niego stolicę Europy. Londyn był wcześniej rozdarty pomiędzy dwie rodziny - Black i Crouch - obie miały w nim swoje siedziby. Jednak żadna z tych rodzin nie kwapiła się do udziału w wojnie (w tamtym czasie zmarł ostatni Black, który niósł pod tym względem perspektywy), to rozwiązanie miało trochę zakończyć ten konflikt też.
Crouchowie wspierają działania Czarnego Pana, więc nie mogą jawnie przeciwstawić się tej decyzji, ale to, jak na to reagują i jaki mają do tego stosunek, zależy od tego, jak to sobie rozegrasz. Oczywiste jest, że ziemie nie zostałyby utracone, gdyby wkład Crouchów w wojnę był większy.
Londyn został - Bezksiężycowej Nocy, możesz o niej przeczytać w fabule - zdobyty jako pierwsze miasto w kraju. Mugole zostali w nim zabici. Działaniami kierowało wtedy Ministerstwo Magii, w którym wpływy miał już Czarny Pan. Od tego zaczęła się wojna i dalsze rozprzestrzenianie rycerskich wpływów na całą Wielką Brytanię.
Po kluczowym momencie wojny - zdobyciu ostatnich hrabstw niczyich - Śmierciożercy otrzymali tytuły namistenicze. Ramsey i Drew, jako mężczyźni, przejęli wtedy zdobyte ziemie niczyje, na których mieli zaprowadzić porzadek twardą ręką. W tym samym momencie Londyn został oddany Deirdre z przykazaniem, by uczyniła z niego stolicę Europy. Londyn był wcześniej rozdarty pomiędzy dwie rodziny - Black i Crouch - obie miały w nim swoje siedziby. Jednak żadna z tych rodzin nie kwapiła się do udziału w wojnie (w tamtym czasie zmarł ostatni Black, który niósł pod tym względem perspektywy), to rozwiązanie miało trochę zakończyć ten konflikt też.
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Śmierciożercy
Dzień dobry! Przyszłam pochwalić się po raz pierwszy swoim brakiem domyślności zadać swoje pierwsze pytania:
1. Według mojej kosmoparszywki „Odłamek runął wprost do zbiornika wodnego znajdującego się w okolicy twojego zamieszkania”. Gudrun mieszka, jednak Pod Ramorami na pokątnej, a co za tym idzie, nie ma w pobliżu domu żadnej sadzawki czy jeziorka. Czy mogę, więc założyć, że kometa wpadła do studni (z której, trochę jak na zasadzie piersiówki bez dna czerpiącej alkohol z domowych zapasów, krany w kamienicy Pod Ramorami magicznie czerpały wodę)?
2. „Ściąganie klątw odbywa się w dwóch etapach. Najpierw łamacz musi rozpoznać runę wiodącą, która posłużyła do nałożenia klątwy.” - z tematu Klątwy
O ile w przypadku przedmiotów i miejsc sprawa jest prosta - główna runa jest wprost wyryta na przedmiocie bądź na środku pomieszczenia, tak nie jestem do końca pewna, jak powinnam odgrywać rozpoznawanie runy wiodącej w przypadku przelętego człowieka. Czy runa jest w jakiś sposób na nim widoczna, wyczuwalna (cokolwiek by to miało znaczyć) czy po prostu klątwołamacz musi na podstawie objawów klienta wywnioskować jaka klątwa została na niego nałożona i przypomnieć sobie przypisaną do niej runę wiodącą?
1. Według mojej kosmoparszywki „Odłamek runął wprost do zbiornika wodnego znajdującego się w okolicy twojego zamieszkania”. Gudrun mieszka, jednak Pod Ramorami na pokątnej, a co za tym idzie, nie ma w pobliżu domu żadnej sadzawki czy jeziorka. Czy mogę, więc założyć, że kometa wpadła do studni (z której, trochę jak na zasadzie piersiówki bez dna czerpiącej alkohol z domowych zapasów, krany w kamienicy Pod Ramorami magicznie czerpały wodę)?
2. „Ściąganie klątw odbywa się w dwóch etapach. Najpierw łamacz musi rozpoznać runę wiodącą, która posłużyła do nałożenia klątwy.” - z tematu Klątwy
O ile w przypadku przedmiotów i miejsc sprawa jest prosta - główna runa jest wprost wyryta na przedmiocie bądź na środku pomieszczenia, tak nie jestem do końca pewna, jak powinnam odgrywać rozpoznawanie runy wiodącej w przypadku przelętego człowieka. Czy runa jest w jakiś sposób na nim widoczna, wyczuwalna (cokolwiek by to miało znaczyć) czy po prostu klątwołamacz musi na podstawie objawów klienta wywnioskować jaka klątwa została na niego nałożona i przypomnieć sobie przypisaną do niej runę wiodącą?
1. To może być studnia, ale właściwsza wydaje się Tamiza, która płynie Londynem.
2. Na człowieku runa zwykle nie jest widoczna, ale nie można takiej możliwości wykluczyć. Zwykle klątwołamacze działają na podstawie objawów.
2. Na człowieku runa zwykle nie jest widoczna, ale nie można takiej możliwości wykluczyć. Zwykle klątwołamacze działają na podstawie objawów.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
Dziękuję za rozwianie wątpliwości
Za mocno zafiksowałam się na słowie zbiornik i myślałam, że Tamiza odpada przez bycie ciekiem wodnymxD
Za mocno zafiksowałam się na słowie zbiornik i myślałam, że Tamiza odpada przez bycie ciekiem wodnymxD
Precyzując kwestię klątw, bo troszkę się zamotałam:
Runa nie jest widoczna na człowieku, kiedy ten zostanie przeklęty - na przykład - poprzez dotknięcie przedmiotu, bo wtedy runa znajduje się na przedmiocie. Wówczas klątwołamacz pracuje też na objawach.
W przypadku klątw nakładanych na człowieka runy na skórze muszą się pojawić.
Runa nie jest widoczna na człowieku, kiedy ten zostanie przeklęty - na przykład - poprzez dotknięcie przedmiotu, bo wtedy runa znajduje się na przedmiocie. Wówczas klątwołamacz pracuje też na objawach.
W przypadku klątw nakładanych na człowieka runy na skórze muszą się pojawić.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
A ja z dwoma pytaniami
Jak wygląda obecnie sprawa opętania przez duchy z Locus Nihil? Tzn odpuściły w jakiś sposób czy ta zasada że na początku każdego wątku trzeba rzucać kością k100 nadal obowiązuje?
I bardziej potwierdzenie niż pytanie, zanim podejmę się wylosowania zdarzenia ze spadającymi gwiazdami, wpierw muszę odzyskac kolor, si?
Jak wygląda obecnie sprawa opętania przez duchy z Locus Nihil? Tzn odpuściły w jakiś sposób czy ta zasada że na początku każdego wątku trzeba rzucać kością k100 nadal obowiązuje?
I bardziej potwierdzenie niż pytanie, zanim podejmę się wylosowania zdarzenia ze spadającymi gwiazdami, wpierw muszę odzyskac kolor, si?
monster
When I look in the mirror
I know what I see
One with the demon, one with the beast
I know what I see
One with the demon, one with the beast
The animal in me
Craig Burke
Zawód : Handlarz czarnomagicznymi przedmiotami, diler opium
If I die today, it won’t be so bad
I can escape all the nightmares I’ve had
All of my angry and all of my sad
Gone in the blink of an eye
I can escape all the nightmares I’ve had
All of my angry and all of my sad
Gone in the blink of an eye
OPCM : 7 +1
UROKI : 13 +3
ALCHEMIA : 5
CZARNA MAGIA : 32 +3
SPRAWNOŚĆ : 15
Nieaktywni
1. Nie rzucamy kością od wydarzeń w Waltham Forest (zatem od tego okresu).
2. Tak, konieczne jest odzyskanie koloru.
2. Tak, konieczne jest odzyskanie koloru.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Cześć! Czy do jazdy na aetonanach potrzeba oddzielnej biegłości jeździectwa (jak w przypadku hipokampów) czy zwykłe jeździectwo wystarczy?
Wystarczy!
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Mam takie jedno pytanko fabularne w sumie (może pojawią się też kolejne potem)
1. Jak właściwie działa obecnie Biuro Kontroli Wampirów? Jakie są jego zadania i ogółem co takiego pracownik tego biura może obecnie robić? Bo zauwazylem, że jedyna większa wzmianka o wampirach na forum była koło 2015, gdy zablokowano genetykę tych pijawek, ale jak wygląda ich życie i jak w takim biurze można "posadzić postać".
1. Jak właściwie działa obecnie Biuro Kontroli Wampirów? Jakie są jego zadania i ogółem co takiego pracownik tego biura może obecnie robić? Bo zauwazylem, że jedyna większa wzmianka o wampirach na forum była koło 2015, gdy zablokowano genetykę tych pijawek, ale jak wygląda ich życie i jak w takim biurze można "posadzić postać".
Vergil Zabini
Zawód : Spirytysta, własciciel sklepu spirystycznego
Czystość krwi : Czysta
Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony.
OPCM : 15 +5
UROKI : 10
CZARNA MAGIA : 5
SPRAWNOŚĆ : 11
Nieaktywni
Prawdę mówiąc nie do końca rozumiem pytanie. Obowiązki tego biura nie uległy zmianie z powodu wojny z mugolami. Życie każdego czarodzieja wygląda inaczej i pytanie jest troszke zbyt ogolne zapoznaj się z opisem w pierwszej kolejności, do opisu możesz zadać konkretniejsze pytania, jeśli coś w dalszym ciągu nie będzie jasne. Gracze forum współtworzą jego przestrzeń więc mogą uzupełnić opisy swoimi pomysłami w kartach postaci, ale oczywiście bazując na tym co jest już podane. Całe Ministerstwo Magii jest na forum opisane. A nawet dwa ministerstwa.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Bardziej mi chodzi jak to biuro teraz działa na forum... Jakby nie było widać za dużo postaci związanych z tym biurem, a tak samo nie przypominam sobie, aby były jakiekolwiek wątki z wampirami. I o ile sam opis biura rozumiem tak nie do końca wiem jak daleko może sięgać światotwórstwo. Na Wizarding World wampiry są przedstawiane tak samo jak w powszechnej popkulturze, bo Rowling nie chciała z tym mieszać za bardzo. Chciałbym poznać taką granicę "na co można sobie pozwolić", by nie przegiąć teraz ani w przyszłości. Czy mogę np. prowadzić wątki, gdzie mogę walczyć z wampirami, albo czy patrzyć na nie z perspektywy popkultury czy też mogę wykraczać poza kanon, jeśli nie są one tak dobrze opisane w lore świata przedstawionego na którym bazuje forum?
Vergil Zabini
Zawód : Spirytysta, własciciel sklepu spirystycznego
Czystość krwi : Czysta
OPCM : 15 +5
UROKI : 10
CZARNA MAGIA : 5
SPRAWNOŚĆ : 11
Nieaktywni
Czy przeczytałeś opis? Ponieważ w pytaniu w ogóle się do niego nie odnosisz i nie probujesz na nim bazować. Zapoznaj się z opisem i spróbuj go rozwinąć. Wampiry nie są sednem naszej fabuły, nie są dla niej istotne. Możesz pobić wampira, który jest słabszy od Ciebie, pytanie tylko po co? Bazując na opisie jest to bardziej kariera dyplomaty.
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Czy żeby pomagać w podziemiach ministerstwa należy dostać się tam fabularnie? Chodzi mi o oddział łączności
Leo Winkley
Zawód : Były reporter Proroka Codziennego
Czystość krwi : Mugolska
OPCM : 10
UROKI : 6
CZARNA MAGIA : 0
ZWINNOŚĆ : 20
SPRAWNOŚĆ : 14
Neutralni
FAQ III
Szybka odpowiedź