FAQ III
AutorWiadomość
First topic message reminder :
Nie ma głupich pytań (podobno)
FAQ Lista została utworzona na podstawie pytań, na które odpowiadamy najczęściej.
Spis treści
Sprawdzanie kart postaci
Kwestie fabularne
Kwestie techniczne - kody i mechanika
Dział egzystencjalny
Temat służy rozwianiom wątpliwości odnośnie forum, jego mechaniki oraz uniwersum.
Wypowiadając się w tym wątku, upewnij się, czy Twój post rzeczywiście polega na zadaniu pytania, na które istnieje odpowiedź oraz przestrzegaj trzech fundamentalnych zasad:
a) zachowaj kulturę słowa;
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
b) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie wynika wprost z wątków znajdujących się na forum (po tym, jak przejrzysz odpowiednie działy, skorzystaj również z wyszukiwarki);
c) upewnij się, czy odpowiedź na Twoje pytanie nie znajduje się pod żadnym z poniższej listy FAQ.
1. Sprawdzanie kart postaci
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
2. Kwestie fabularne
3. Kwestie techniczne (mechanika i kody)
4. Dział egzystencjalny
Hej Mam pytanie odnośnie Wywaru ze sproszkowanego srebra i dyptamu - jego serce stanowi srebro, ale w sklepiku mg widzę tylko płynne srebro w sekcji przedmioty, w cenie 10 PD/20 PM i srebro w sekcji surowce do tworzenia talizmanów (i w tym przypadku obok wypisane są wyłącznie runy, nie ma wzmianki o eliksirze). Czyli jeśli chciałabym przygotować ten wywar, powinnam brać srebro to talizmanowe? Z góry dzięki za odpowiedź!
talizmanowe jest odpowiednie <3
the vermeil rose had blown in frightful scarlet and its thorns
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Zawód : Arystokrata, smokolog
Czystość krwi : Szlachetna
Stan cywilny : Żonaty
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
OPCM : 38 +2
UROKI : 30
ALCHEMIA : 0
UZDRAWIANIE : 0
TRANSMUTACJA : 1
CZARNA MAGIA : 60 +5
ZWINNOŚĆ : 10
SPRAWNOŚĆ : 15 +6
Genetyka : Czarodziej
Śmierciożercy
super, dzięki
Dzień dobry! Mam pytanie odnośnie dwóch wyników rzutów w zaopatrzeniu.
Kość 24 w kategorii drugiej: Dziczyzna 1 sztuka, dowolna, zgodnie z tabelą dziczyzny poniżej 70 oczek
Kość 15 w kategorii trzeciej: Dziczyzna 1 sztuka
Czy to znaczy, że w kategorii trzeciej ograniczenie 70 oczek już nie obowiązuje?
Kość 24 w kategorii drugiej: Dziczyzna 1 sztuka, dowolna, zgodnie z tabelą dziczyzny poniżej 70 oczek
Kość 15 w kategorii trzeciej: Dziczyzna 1 sztuka
Czy to znaczy, że w kategorii trzeciej ograniczenie 70 oczek już nie obowiązuje?
something borrowed
must be returned, flowers in bloom will wither, my dream began with your glance. for whom did i look beautiful then? for whom do i sigh today? i do not wish to waste what you have given me, so i will go all the way, all for fate.
Catriona, tak
you cannot burn away what has always been
aflame
Elvira Multon
Zawód : Uzdrowicielka, koronerka, fascynatka anatomii
Czystość krwi : Czysta
Stan cywilny : Panna
Once you cross the line,
will you be satisfied?
will you be satisfied?
OPCM : 9 +1
UROKI : 0
UZDRAWIANIE : 28 +2
TRANSMUTACJA : 15 +6
CZARNA MAGIA : 17
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 6
Genetyka : Czarownica
Rycerze Walpurgii
Dobry wieczór.
Mam taki malutki dylemat. Prowadziłam wątek z duszką, która rzuciła kością Zdarzenia, bo miała być ostatnią osobą wchodzącą do wątku, ale niestety znikła. Wypadło, że nic się nie dzieje. Znalazłam zastępstwo, ale czy mogę po prostu kontynuować wątek z inną duszką, czy jednak mamy rzucić wspomnianą kostką jeszcze raz, bo jednak pojawia się kolejna postać w wątku?
Mam taki malutki dylemat. Prowadziłam wątek z duszką, która rzuciła kością Zdarzenia, bo miała być ostatnią osobą wchodzącą do wątku, ale niestety znikła. Wypadło, że nic się nie dzieje. Znalazłam zastępstwo, ale czy mogę po prostu kontynuować wątek z inną duszką, czy jednak mamy rzucić wspomnianą kostką jeszcze raz, bo jednak pojawia się kolejna postać w wątku?
We can make it out alive under cover of the night; Trees are burning, ravens fly, smoke is filling up the sky,
WE ARE RUNNING OUT OF TIME
Kieran Rineheart
Zawód : Rebeliant, auror
Czystość krwi : Półkrwi
Stan cywilny : Wdowiec
I pochwalam tajń życia w pieśni
i w milczeniu,
Pogodny mądrym smutkiem
i wprawny w cierpieniu.
i w milczeniu,
Pogodny mądrym smutkiem
i wprawny w cierpieniu.
OPCM : 40 +5
UROKI : 30 +5
UZDRAWIANIE : 1
TRANSMUTACJA : 0
CZARNA MAGIA : 0
SPRAWNOŚĆ : 20 +3
Zakon Feniksa
Tak, nie rzucacie drugi raz kością <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
the death of a beautiful woman is, unquestionably, the most poetical topic in the world
Śmierciożercy
II Aqua siccum Zmienia stan skupienia wody do pary wodnej. Siła efektu jest zależna od mocy zaklęcia. Trwa trzy tury
Można to wykorzystać do transmutacji lodu w ciecz? Jeśli nie, jakie zaklęcie byłoby odpowiednie?
Można to wykorzystać do transmutacji lodu w ciecz? Jeśli nie, jakie zaklęcie byłoby odpowiednie?
Abraxas, nie, zaklęcie zmienia wodę w parę wodną jak w opisie. Do zamiany lodu w wodę można użyć na przykład Incendio.
you cannot burn away what has always been
aflame
Elvira Multon
Zawód : Uzdrowicielka, koronerka, fascynatka anatomii
Czystość krwi : Czysta
Once you cross the line,
will you be satisfied?
will you be satisfied?
OPCM : 9 +1
UROKI : 0
UZDRAWIANIE : 28 +2
TRANSMUTACJA : 15 +6
CZARNA MAGIA : 17
ZWINNOŚĆ : 5
SPRAWNOŚĆ : 6
Rycerze Walpurgii
Czy można dołączać do wydarzenia 'Pan na włościach' z pozycji Zakonu Feniksa? Jeśli tak to na jakich zasadach?
Kundle, odmieńcy, śmieci, wariaci,
obywatele degeneraci,
ej, duszy podpalacze,
obywatele degeneraci,
ej, duszy podpalacze,
Róbmy dym
Odpowiedź na to pytanie znajduje się w temacie z wydarzeniem. Wydarzenie jest dedykowane konkretnej organizacji, która otrzymała garść informacji w związku z nim. Dopuszcza się możliwość zaangażowania się przez Zakon Feniksa, ale przez wzgląd na powyższe gracze muszą zorganizować się samodzielnie, a działania (pewnie nie muszę tego pisać, ale zapobiegawczo wspomnę: ich sens także) podlegają ocenie przez mistrzów gry. Zasady obowiązują wszystkich takie same - są wypisane w temacie <3
Dodam może, bo to rzeczywiście może nie być jasne: czas reakcji nie jest sprecyzowany celowo. Z zasady nie ma znaczenia, czy to będzie w trakcie, czy po akcjach Rycerzy. Decyzja czy, kiedy, co i jak należy do chętnych.
Dodam może, bo to rzeczywiście może nie być jasne: czas reakcji nie jest sprecyzowany celowo. Z zasady nie ma znaczenia, czy to będzie w trakcie, czy po akcjach Rycerzy. Decyzja czy, kiedy, co i jak należy do chętnych.
pan unosi brew, pan apetyt ma
na krew
Dzień dobry! Mam pytanie - czy kupno prawa jazdy ze sklepiku mg odpowiada biegłości prowadzenia pojazdu? Czy biegłość to osobna kwestia?
and the lust for life
keeps us alive, 'cause we're the masters of our own fate, we're the captains of our own souls, there's no way for us to come away, 'cause boy we're gold, boy we're gold.
Trixie Beckett
Zawód : krawcowa, gospodyni w Warsztacie
Czystość krwi : Półkrwi
I'll ignite the sun just like the spring has come.
flames come alive.
flames come alive.
OPCM : X
UROKI : X
ALCHEMIA : X
UZDRAWIANIE : X
TRANSMUTACJA : X
CZARNA MAGIA : X
ZWINNOŚĆ : X
SPRAWNOŚĆ : X
Nieaktywni
odpowiada <3
o u t g r o w n
Tristan Rosier
Śmierciożercy
Hej chciałabym się zapytać, jaka jest oficjalna droga zmiany międzyrodowych relacji? Rozumiem, że wcześniej Bulstrode'ów nie było lub było ich mało, więc te relacje zostały z zamierzchłych czasów i nie były aktualizowane, ale w obecnych czasach, w których ród otwarcie wspiera działania Rycerzy, trochę strasznie wyglądają relacje, gdzie według spisu rodów tylko Macmillanów z lordów promugolskich nie lubimy. Czy chęci dokonania zmian powinnam zgłosić w aktualizacjach wraz z zalinkowanymi wątkami, z których wynika jasno, że stosunki jednak mamy odmienne (np. akcja w Staffordshire vs neutral z Greengrassami czy stosunek do Harolda vs pozytyw z Longbottomami ) czy powinnam się kontaktować bezpośrednio z którymś z mistrzów gry?
edit: Od razu jeszcze zadam drugie pytanie o kwestię koni w wątkach prywatnych. Czy bez ich mechanicznego zakupu, w trakcie rozgrywki na terenach rodowych, można założyć, że ma się takiego konika ze stajni przy dworku i używa się go na przykład w trakcie przejażdżki rekreacyjnej, nie na evencie, nie w wątku z mg, czy absolutnie niezbędne jest mechaniczne kupowanie konia?
edit: Od razu jeszcze zadam drugie pytanie o kwestię koni w wątkach prywatnych. Czy bez ich mechanicznego zakupu, w trakcie rozgrywki na terenach rodowych, można założyć, że ma się takiego konika ze stajni przy dworku i używa się go na przykład w trakcie przejażdżki rekreacyjnej, nie na evencie, nie w wątku z mg, czy absolutnie niezbędne jest mechaniczne kupowanie konia?
half gods are worshipped
in wine and flowers
in wine and flowers
real gods require blood
Maghnus Bulstrode
Zawód : badacz starożytnych run, były łamacz klątw, cień i ciężka ręka w Piórku Feniksa
Stan cywilny : Wdowiec
gore and glory
go hand in hand
go hand in hand
Nieaktywni
Wiem, że z karty mogę mieć lokację, która jest moim głównym źródłem zarobków, jak jednak wygląda przypadek rozbudowy jej do subforum?
Jeśli jest to lokacja wysokiej klasy i opłata wynosi 1000 PM za rozbudowę, to czy to oznacza, że nie muszę płacić za podstawowy koszt lokacji (ze względu na główne zajęcie)?
Czy dostaję bonus do bazowych zarobków za taką lokację po rozbudowie jej?
Czy mogę założyć, że na moich terenach łowieckich dla gości dostępne są konie, czy muszę wykupić dodatkowo ich hodowle?
Jeśli jest to lokacja wysokiej klasy i opłata wynosi 1000 PM za rozbudowę, to czy to oznacza, że nie muszę płacić za podstawowy koszt lokacji (ze względu na główne zajęcie)?
Czy dostaję bonus do bazowych zarobków za taką lokację po rozbudowie jej?
Czy mogę założyć, że na moich terenach łowieckich dla gości dostępne są konie, czy muszę wykupić dodatkowo ich hodowle?
Dziady, duchy, rody nasze prosimy, prosimy
Do wieczerzy, miejsca, ognie palimy, palimy
I zwierzynie dzisiaj ładnie ścielimy, ścielimy
Żeby słowa nam od przodków mówiły, mówiły
Albert Rowle
Zawód : zarządca terenów łowieckich Delamere
The more a thing is perfect, the more it feels pleasure and pain.
Genetyka : Zwierzęcousty
Nieaktywni
FAQ III
Szybka odpowiedź