Salon
Za pomocą skomplikowanych zaklęć pokój dostosowuje się do liczby przebywających gości - dla każdego zawsze znajdzie się miejsce czy to na tradycyjnych sofach o aksamitnym, ciemnozielonym obiciu czy to na kanapach przypominających swoim wyglądem wielkie pufy. Odchylając się do tyłu można obserwować półokrągły stop pomieszczenia z freskami lasu i leśnych nimf, które dzięki magii wspólnie tańczą lub ścigają się wśród konarów wiekowych drzew. Wielkość pomieszczenia potęgują zawieszone na ścianach lustra w złotych ramach. Pomimo panującego przepychu, pokój sprawia wrażenie wykorzystywanego do spotkań grupowych, aczkolwiek mniej formalnych niż bale odbywające się na wielkich salach. W powietrzu lewituje kilka tac z kieliszkami wypełnionymi najróżniejszymi gatunkami najlepszych win wprost z piwnic lady Adelide. Niewidzialne skrzaty domowe gotowe są służyć każdej szlachciance, gdy tylko ta wyciągnie rękę po kolejny kieliszek.
Według tradycji gałązki jemioły wieszane są w domach przy suficie lub nad drzwiami w czasie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Jemioła ma przynieść domowi i jej mieszkańcom spokój, pomyślność i szczęście w zbliżającym się czasie. Jest także symbolem odnowy, która ma odstraszać złe i niechciane moce, a zapraszać te niosące przychylność i dostatek.
Istnieje tradycja, według której każdy gość przekraczający próg posiadłości powinien zerwać jedną z jagód jemioły i zabrać ją ze sobą. Ma to symbolizować pokój między rodami, wspólną sprawę, a także chęć dzielenia się szczęściem. Zerwanie jagody należy zgłosić w komponentach z zaznaczeniem, iż przekazanie dokonało się na sabacie celem dopisania składnika alchemicznego do ekwipunku obdarowanej kobiety oraz odpisania jagody z wybranego tematu.
Nie można jednak zapomnieć o najważniejszej cesze tej symbolicznej rośliny. Każda para, która znajdzie się pod jemiołą, powinna się pocałować. Jemioła symbolizuje płodność i witalność, a także wpływa na jakość pożycia małżeńskiego. Czarodzieje niejednokrotnie przekonali się już, jak wielki wpływ na życie może mieć świadome omijanie tradycji i wiedzą, że nie należy tego robić.
Pozostały 3/3 jagody.
[bylobrzydkobedzieladnie]
Ostatnio zmieniony przez Mistrz gry dnia 29.06.16 18:55, w całości zmieniany 3 razy
-Droga cioteczko, według mnie wilk w herbie Rowle'ów ma przejawiać cechy tejże rodziny, które ujawniły się na przestrzeni wieków. Chociażby na przykładzie Ministra Magii, Damoclesa Rowle możemy zaobserwować agresywne i brutalne zachowanie w polityce antymugolskiej.-odparła. Chociaż brzmiała tak jakby znała odpowiedź nie była pewna, czy to nie tylko błędnie zakodowane przez nią informacje.- Jeżeli się mylę to z pewnością moja siostra mnie poprawi, mam rację Medeo?-zagadnęła. Miała pewność, że jej starsza siostra zna odpowiedź na to pytanie, w końcu dotyczyło ono rodu jej szanownego małżonka.
than overt power.”
Ogarnia mnie panika, gdy słyszę pytanie - czy działa tak na mnie fakt, że Blackówna jest moją przeciwniczką? Żaden z rodów nie przychodzi mi do głowy - ptaki, wstrętne stworzenia, które paskudzą w przypadkowych miejscach, na Merlina gdzie one występowały?! Myśli błądzą chaotycznie, a przy żadnym rodzie nie odnajduję olśnienia. Z podniebnymi stworzeniami silnie związany jest ród Abbottów, pojawiają się także u Traversów i... Prewettów. Czyżby to oni byli właściwą odpowiedzią - w końcu ich herbie znajdują się ptaki? Jednak przez wyraźną sugestię czasu przeszłego, nie jestem pewna swojego wyboru. Nie chcę zawieść lady Avery, która wydawała się zadowolona prawidłowym wskazaniem statystyk, jednak o wiele bardziej, nie chce się upokorzyć przed wszystkimi pannami w walce z Black. Swoim uporczywym milczeniem na pewno nie przybliżam się do zwycięstwa nad Blackówną, a walkowerem nie zamierzam włożyć w jej ręce malutkiej cegiełki triumfu.
- Czyżby byli to Prewettowie? Z tym rodem wiąże się podanie o miłości Aenghusa i Caer, którzy przyjęli formę łabędzi - wpatruję się niepewnie w lady Avery, która najwyraźniej nie przerwie mi, nawet jeśli odpowiedź jest błędna. - W herbie rodu Prewettów trzymaczami są właśnie te ptaki, dlatego wydaje mi się, że lady pyta właśnie o ten ród... - no cóż, nie jestem zbyt tego pewna. Jednak nie zamierzam się do tego przyznać na głos.
- Wyśmienicie, Emery - pochwaliła szlachciankę, zachęcając Druellę i Medeę do upicia wina. Kula wskazała kolejne osoby, a lady Nott przeczytała na głos pytania.
Kiedy czarodziej walczy kulkami?
Jaki głośny proces czarodziejów odbył się w 1925 roku?
Na pierwsze pytanie odpowiada pierwsza i druga wylosowana osoba, na drugie trzecia i czwarta.
- Zasady:
- 1. Mistrz gry lub przydzielone do tego postaci (Laidan Avery, Cedrina Rosier) losują dwie pary postaci. Każda para otrzymuje po jednym pytaniu. Pytania zadają postaci losujące.
2. Po zadanym pytaniu wytypowane osoby mają 12 godzin na udzielenie odpowiedzi.
3. Liczy się odpowiedź pierwszej postaci w danej parze, która odpisze. Jeśli postać odpowie, zdaniem drugiej postaci, mylnie, druga postać może odpowiedzieć inaczej. Kolejka jest kontynuowana, kiedy prowadzący zabawę dostrzegą dwie prawidłowe odpowiedzi, kiedy odpiszą wszystkie postaci lub kiedy minie 12 godzin.
3. W przypadku, gdy w wyznaczonym czasie wytypowany gracz nie zareaguje, kolejka jest uznawana za przegraną.
4. W przypadku udzielenia błędnej odpowiedzi lub jej braku, postać pije kieliszek wina. Każdy kieliszek oznacza 4 pkt upicia się.
5. Punkt krytyczny pomiędzy dobrym samopoczuciem a upiciem się wynosi 10 pkt.
6. Wypowiedzi mają być uzasadnione (nie strzelamy, strzelanie jest uznawane za błędną odpowiedź).
- Punktacja:
- Agatha Greengrass: 1 pkt
Astoria D. Malfoy: 0 pkt
Cassiopeia Rowle: 0 pkt
Constance Lestrange: 1 pkt
Corisande Flint: 1 pkt
Darcy Rosier: 1 pkt
Druella Black: 1 pkt
Elisabeth Parkinson: 2 pkt
Elizabeth Fawley: 0 pkt
Emery Parkinson: 3 pkt
Evandra Lestrange: 0 pkt
Inara Carrow: 2 pkt
Isolde Bulstrode: 2 pkt
Katya Ollivander: 0 pkt
Libra Black: 0 pkt
Liliana Yaxley: 0 pkt
Lilith Greengrass: 1 pkt
Lyra Travers: 2 pkt
Medea Rowle: 0 pkt
Megara Carrow: 0 pkt
Rosalie Yaxley: 2 pkt
Thalia Fawley: 0 pkt
- Jak bardzo jesteście pijane?:
- Agatha Greengrass: 3 pkt
Astoria D. Malfoy: 4 pkt
Cassiopeia Rowle: 12 pkt
Constance Lestrange: 6 pkt
Corisande Flint: 10 pkt
Darcy Rosier: 2 pkt
Druella Black: 12 pkt
Elizabeth Fawley: 6 pkt
Emery Parkinson: 2 pkt
Evandra Lestrange: 12 pkt
Inara Carrow: 6 pkt
Isolde Bulstrode: 9 pkt
Katya Ollivander: 5 pkt
Libra Black: 10 pkt
Liliana Yaxley: 13 pkt
Lilith Greengrass: 6 pkt
Lyra Travers: 8 pkt
Medea Rowle: 10 pkt
Megara Carrow: 8 pkt
Rosalie Yaxley: 10 pkt
Thalia Fawley: 4 pkt
#1 'sabat - panie' :
--------------------------------
#2 'sabat - panie' :
#3 'sabat - panie' :
#4 'sabat - panie' :
W pierwszym momencie nie była pewna odpowiedzi. Rozejrzała się dookoła, by zebrać myśli, i odezwała się dopiero po chwili:
- Jedyne, co w tej chwili przychodzi mi na myśl, to gra w gargulki - odezwała się. - To jedna z najstarszych pamiętanych gier, w którym kulki plują śmierdzącym płynem prosto w twarz czarodzieja, który stracił punkt. Każdy gracz ma piętnaście kulek, wygrywa ten, który zgarnie wszystkie kulki należące do przeciwnika.
Wcale nie była pewna, czy jej tok myślenia był dobry, ale ze wszystkich myśli, które przyszły jej do głowy po usłyszeniu pytania, chyba brzmiał najbardziej sensownie. Pamiętała tę grę z czasów Hogwartu, sama nawet parę razy w nią zagrała w pokoju wspólnym Gryffindoru, do którego przynależała siedem lat. Okaże się, gdy będzie musiała pić karne wino, albo i nie.
No i proszę. Przeklęta kula znów pojawiła się obok niej, ale tym razem odpowiedziała szybciej, bo naprawdę nie miała już żadnej ochoty na picie i gdyby mogła, oddałaby kieliszek.
- Czyżby chodziło o Marvolo i Morfina Gauntów? Jest to jedyny głośny proces z tamtego roku, który przychodzi mi do głowy. Morfin Gaunt został skazany na trzy lata w Azkabanie za użycie magii na mugolu. Natomiast jego ojciec na kilka miesięcy za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu kilku pracowników Ministerstwa. Oczywiście o ile dobrze pamiętam - powiedziała z lekkim uśmiechem, bo przy tym dziwnym stanie przytłumienia alkoholowego nie była do końca pewna swojej pamięci.
Ostatnio zmieniony przez Libra Black dnia 02.07.16 12:22, w całości zmieniany 1 raz
W okolicach jakiej miejscowości mieszkają trolle rzeczne?
Który z najszlachetniejszych rodów wywodzi się od rodziny z trzema lwami w herbie?
Na pierwsze pytanie odpowiada pierwsza i druga wylosowana osoba, na drugie trzecia i czwarta.
- Zasady:
- 1. Mistrz gry lub przydzielone do tego postaci (Laidan Avery, Cedrina Rosier) losują dwie pary postaci. Każda para otrzymuje po jednym pytaniu. Pytania zadają postaci losujące.
3. Liczy się odpowiedź pierwszej postaci w danej parze, która odpisze. Jeśli postać odpowie, zdaniem drugiej postaci, mylnie, druga postać może odpowiedzieć inaczej. Kolejka jest kontynuowana, kiedy prowadzący zabawę dostrzegą dwie prawidłowe odpowiedzi, kiedy odpiszą wszystkie postaci lub kiedy minie 12 godzin.
3. W przypadku, gdy w wyznaczonym czasie wytypowany gracz nie zareaguje, kolejka jest uznawana za przegraną.
4. W przypadku udzielenia błędnej odpowiedzi lub jej braku, postać pije kieliszek wina. Każdy kieliszek oznacza 4 pkt upicia się.
6. Wypowiedzi mają być uzasadnione (nie strzelamy, strzelanie jest uznawane za błędną odpowiedź).
- Punktacja:
Libra Black: 1 pkt
Lyra Travers: 3 pkt
Rosalie Yaxley: 2 pkt
- Agatha Greengrass: 3 pkt
Constance Lestrange: 6 pkt
Corisande Flint: 10 pkt
Darcy Rosier: 2 pkt
Medea Rowle: 14 pkt
Thalia Fawley: 8 pkt
I wanna burn the sky, I wanna burn the breeze
#1 'sabat - panie' :
#2 'sabat - panie' :
#3 'sabat - panie' :
#4 'sabat - panie' :
Z racji nieobecności Elisabeth, do I pytania typowana jest osoba siedząca na prawo Rosalie, a do II pytania osoba siedząca na lewo Darcy. Liliana oraz Druella również mają nieobecność.
[bylobrzydkobedzieladnie]
- Szlachecki rod Nottow. W ich dywizie wystepuje lew, na herbie lew na zielonej tarczy. Jeden starcza za trzech, reszte rod nadrabia hartem ducha.
Nie widziala innej mozliwosci. Spojrzala w oczy Adelaide Nott, jakby ona mogla to potwierdzic jako jedna z tego nazwiska. O ironio. Głupio byloby sie przed nia w kontekscie tego pytania osmieszyc. Rosier wczesniej wydawalo sie ze to zle ze kula jej nie losuje. Teraz... No coz. Najgorsze co moglo sie stac to wzniesienie nastepnego toastu. Dlon położyła na kielichu z winem, w razie czego gotowa do dopelnienia "formalnosci". Miala pewne wątpliwości co do.swojej odpowiedzi. Dlatego poprawila sie po momencie.
- Chociaz Longbottomowie maja lwa i dwa gryfy.
Czy gryf wlicza sie w lwa, skoro posiada jego cialo? Bardziej podoba mi sie wersja z Nottami, ktorzy maja więcej odwagi w jednym lwie niz Longbottomowie w niespelna trzech.
Rozwinela wypowiedz dajac sobie czas do namyslu nad ta kwestia. Dopiero po momencie stwierdzajac.
- Musze sie zdecydowac, prawda?
Zasmiala sie krotko, dosc zmuszajac sie do tego odruchu. Udawala niezdecydowana, jak prawdziwa kobieta. W rzeczywistosci ciezko bylo.jej zebrac mysli
- Niech bedzie. Z wielkim bolem przyznaje te trzy lwy Longbottomom.
Tak.jakby to moglo od niej zalezec...
/Przepraszam za jakosc, poprawię jak siade.na komputer/
Spojrzała na Lady Avery, kiedy ta obserwowała dziewczęta z szerokim, aczkolwiek nieco zdystansowanym uśmiechem. Zastanawiała się przez chwilę nad tym czy jest szczęśliwa — a przyszło jej to na myśl, bo sama zaczynała się teraz tak czuć. Nie zwróciła uwagi, kiedy kula ją wskazała. To Inara kopneła ją lekko w kostkę i dopiero kiedy w jej nieco smutnych oczach dostrzegła ponaglenie, zdała sobie sprawę, że nie może się ociągać. Pytanie, jakie było pytanie?
— Ehm... Trolle rzeczne. — Jęknęła, prostując plecy. Spojrzała na Lady Avery i od razu pomyślała o jednym.— Lady Avery, wydaje mi się, że to właśnie ziemie rodu Averych są kolebką trolli rzecznych. Na myśl przychodzi mi od razu rzeka Severn, lecz miasto... Ironbridge.
Była wdzięczna koleżance, że nie pozwoliła jej się zagapić, nim Rosalie odpowie. I to na nią teraz przeniosła wzrok. Uniosła jedną brew wyżej, czekając czy ją poprawi, znając inną odpowiedź.
- Lady Flint ma rację, w okolicach Ironbridge można spotkać trolle rzeczne, jednakże lady Flint zapomniała również o Fenland, gdzie mamy swoją własną hodowlę trolli rzecznych. Mieszkają one tam od dawna i nie są groźne dla rodu Yaxley'ów zamieszkujących te tereny - odpowiedziałam.
Zapewne i ja i lady Flint upijemy łyk alkoholu, wydaje mi się, że odpowiedź pełna byłaby tylko wtedy, gdyby Corisande wspomniała również o "moich" terenach. Ziemie należące do Averych nie były bowiem jedyne, na których występowały te stworzenia i warto o tym zapamiętać.
I twoje serce wytropię uparte
Przez gniew i smutek, stwardniałe w kamieńRozpalę usta smagane wiatrem
- Odpowiedź prawidłowa... ale niepełna. - Uśmiechnęła się łagodnie do Corisande. - Dziękuję, Rosalie, oczywiście masz rację.
Czym jest wieża św Szczepana?
Protoplasta którego z najszlachetniejszych rodów odnalazł swój grób, nim umarł?
Na pierwsze pytanie odpowiada pierwsza i druga wylosowana osoba, na drugie trzecia i czwarta. Piją Darcy, Agatha, Corisante, Rosalie otrzymuje punkt.
- Zasady:
- Punktacja:
Libra Black: 1 pkt
Lyra Travers: 3 pkt
Rosalie Yaxley: 3 pkt
- Agatha Greengrass: 6 pkt
Constance Lestrange: 9 pkt
Corisande Flint: 14 pkt
Darcy Rosier: 6 pkt
Medea Rowle: 14 pkt
Thalia Fawley: 8 pkt
Ostatnio zmieniony przez Mistrz gry dnia 02.07.16 17:58, w całości zmieniany 1 raz
#1 'sabat - panie' :
#2 'sabat - panie' :
#3 'sabat - panie' :
#4 'sabat - panie' :
Na prawo od Constance siedzi Libra, Libra i Lilith odpowiadają na PIERWSZE pytanie.
- Jedyna wieża świętego Szczepana jaka przychodzi mi na myśl to ta znajdująca się w Wiedniu, w Austrii. Jest jedną z najstarszych świątyń w stolicy, została bowiem zbudowana na początku trzynastego wieku. Uchodzi za dumę i symbol miasta. Dodatkowo na przestrzeni wieków stanowiła inspirację dla wielu artystów. - Wyrzuciłam z siebie dość niepewnie. Może jednak coś wyniosłam z tej trzyletniej tułaczki po świecie?
I choose you.
.
I'll choke you with the same hands I fed you with.
- Cóż. Wydaje mi się, że chodzi jednak o nasz londyński Big Ben. Tak naprawdę jest to właśnie Wieża Świętego Szczepana, a owa bardziej popularna nazwa odnosi się tylko do samego dzwonu - skwitowała zwięźle, mając nadzieję, że to wystarczy.